Ad

Lagligt med viltkameror på jaktmarken

En ny kamerabevakningslag började gälla från och med den 25 maj. Detta innebär bland annat att man inte behöver tillstånd för viltkameror i privat verksamhet.

åtelkamera

Kameran på bild är en Denver HSM-3004. Läs vår recension här.

De som vill sätta upp en kamera måste däremot följa dataskyddsförordningen GDPR:s regelverk där det exempelvis står skrivit att kamerabevakning endast ska användas när övervakningsintresset väger tyngre än det allmänna integritetsintresset.
Tillståndsplikten tas bort och nu gäller istället devisen frihet under ansvar.

– Om du exempelvis sätter en kamera djupt inne i skogen där få människor rör sig så är det troligtvis ok, men om du sätter den vid ett motionsspår där många människor kan bli fotograferade så är det inte lika säkert att det är lagligt, säger Maria Johansson som är biträdande förbundsjurist i Svenska Jägareförbundet.

På datainspektionen finns tips och råd om vad man bör tänka på vad gäller kameror och bevakning. Klicka in på på https://www.datainspektionen.se/lagar–regler/kameraovervakningslagen

Källa: svenskjakt.se

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-06-17

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.