Ad

Laga mat utan eld med BaroCook 

BaroCook BC-007 är ett kokkärl som ger dig möjlighet att få varm mat ute i naturen utan tillgång till eld, gasol- eller spritkök eller el. Magasin Vildmarken gick ute i skogen på tom mage för att testa! [Text & foto: Staffan Johansson]

En knastrande brasa i samband med grillningen är ofta en given höjdpunkt för oss som älskar naturlivet, men ibland saknas den möjligheten. Tiden kanske är knapp, det kanske råder eldningsförbud, det kanske är regn eller rusk, eller så sitter man kanske i sitt jakttorn utan möjlighet att göra upp en eld. Det är där och då som BaroCooks unika kokkärl kommer in i bilden. Tekniken med värmepåsar har vi sett förut, exempelvis som handvärmare, men BaroCooks värmepåsar är det minst sagt lite mer drag i. ”Kittet” består av en yttre låda i plast, en inre kantin av stål och ett låsbart lock. Till detta har du en så kallad ”BaroCook pouch” – en stor värmepåse som skapar en kemisk reaktion som gör att det blir över 80 grader i kontakt med vatten.

Instruktionen är kort då det hela faktiskt är väldigt enkelt. Du behöver 1,5 deciliter vatten (som du med fördel mäter upp i påsen som värmekudden levereras i). Du lägger värmekudden i botten av den yttre plastlådan och tillsätter vatten. Därefter inväntar du aktiveringen av värmekudden, lägger matkantinen ovanpå och försluter locket – sedan är det bara att vänta på att BaroCook ska ”do it’s magic”.

När påsarna kommer i kontakt med vatten, löses det första lagret delvis upp (då det är gjort av papper) och därefter startar en reaktion och det tillsatta vattnet börjar koka häftigt. Därefter placerar du kokkärlet som snart därefter hettas upp. Återslut locket och du har snart en varm måltid att avnjuta. 

Har du haft möjlighet att planera din måltid så har du med fördel redan fyllt din BaroCook matkantin med mat hemma i köket. På så vis räcker det att endast placera värmekudden i botten och tillsätta vatten.

BaroCook

Med underlag från BaroCook ser du hur värmekurvan ser ut under en timmes tid. Du har med andra ord störst värmegrad mellan 7 till 33 minuters tid enligt deras studier, vilket ger dig gott om tid
att värma både en och två maträtter. 

Jag tycker att det här är en mycket fiffig lösning. Även jag tycker om att värma maten  på elden, men när det inte går så har jag vant mig vid och accepterat alternativet med frystorkad mat. Men utbudet är inte alltid det bästa och med BaroCook BC-007 kan man istället åtnjuta gårdagens delikata rester av en vällagad vilträtt, såväl som att faktiskt koka ägg eller dylikt direkt i lådan.

Värmepåsen håller sig väldigt varm en längre stund, även efter att maten är färdig, och den måste därför få tid att svalna innan man kan packa ner den i väskan igen. Eftersom den då är förbrukad och ska sorteras som hushållsskräp så är det alltså inget som bryts ner i naturen, om jag förstått det rätt. Till en början kändes hela proceduren en aning krånglig, med flera lådor och påsar som medföljer, men redan efter att ha gjort det en gång så insåg jag hur sprättlätt det faktiskt är. Det här är en produkt som jag varmt kan rekommendera och BaroCook finns även för drycker där du på samma sätt kan värma kaffe, tevatten, soppa eller dylikt och kan på så vis ersätta en termos genom att man värmer det direkt på plats istället.

Produkterna distribueras av Nordik Distribution AB i Lycksele – och du kan läsa mer om produkterna på www.nordik.se 

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-11-18

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.