Ad

Läderhantverk på viltrika marker

I Tävelsrum på Öland driver Annette Ripheden läderproducerande Ribes. I lokalerna blandas ljuvlig doft av läder med ljudet av symaskiner som surrar. Annette har en lång historia av detta hantverk bakom sig.

– Det startade redan 1976 i småländska Gislaved. Ett år senare flyttade vi till Karlevi på södra Öland, säger Annette Ripheden.

Sedan 2008 drivs företaget i Annettes regi hemma på gården i Tävelsrum. Här har man byggt om en ladugård till en fabrik. 2016 tillkom en butiksbyggnad där man utöver det egna sortimentet har en fullsortiments jakt– och fritidsbutik, samt en skyttesimulator. Annette berättar att cirka 20–30 procent är egen produktion och att resten är på uppdrag av kunder. Bland de större kunderna finns Bearskin, Designtorget och Kvänum för att nämna några. Även samarbetet med Fjällräven är något som hon är stolt över.

– De står för svensk kvalitet och har egen produktutveckling, säger Annette.

Förutom produktionen i fabriken så görs även en del inredningsjobb, som exempelvis läderlindade trappräcken och dörrhandtag.

– Vi klär även möbler, flikar Annette in under rundturen.

Hon syftar då främst på samarbetet med den prisbelönte designern Jangir Maddadi. Ribes tillverkar bland annat sitsarna till hans bänkserie ”Union” som syntes i internationella storfilmen Men In Black 3.

Stort utbud av jakt – tillbehör

Gällande deras egna sortiment så finns de flesta tillbehören inom jaktområdet. Som exempel kan nämnas vapenremmar, patronbälten, livremmar, ryggsäckar, koppel och halsband. Allt är egen design och utvecklat av dem själva. Som inbitna jägare, med både stövare och borderterrier, har de sett ett behov av produkterna de tillverkar och har själva kunnat utveckla och förfina de små detaljerna efter hand. Kvalitet i både stort som smått, är något som genomsyrar deras verksamhet.

– Allt läder är äkta från nöt, vegetabiliskt garvat och spårbart, förklarar Annette.

Större delen av lädret köps in från Tärnsjö Garveri och en liten del ifrån Italien, även det spårbart. När jag frågar om den egna produktutvecklingen berättar hon att det finns många idéer, men att tiden är knapp för att få dem till färdiga produkter just nu.

– Just nu håller vi på med en serie av helt nya väskor, säger hon och visar upp en prototyp.– Just nu håller vi på med en serie av helt nya väskor, säger hon och visar upp en prototyp.

– Vi har lite kvar att göra på dem, men tror att väskorna kan bli riktiga storsäljare.

Ny butik öppnad

Butiken är en toppmodern jaktbutik med kläder, accessoarer och vapen. Annette berättar att i och med en växande efterfrågan så kände de att den lilla butiken som funnits på plats inte riktigt räckte till. Snart började planer på en ny butiksbyggnad ta form och förra sommaren stod en stor, rymlig och ljus lokal klar. Ribes Fritidsbutik var nu ett faktum.

Innanför entredörren möts man av en disk i Ölandssten, ljusa väggar och en väl tilltagen belysning. Det egna lädersortimentet syns tydligt och ger en exklusiv känsla som varvas med det mer traditionella jaktsortimentet. I dag finns produkter från bland annat Fjällräven, Pinewood, Bearskin och Gyttorp. Alla prisgrupper möts utan att på något sätt riskera kvaliteten, vilket syns och känns tydligt. I vapenkasunen hittar vi både nytt och begagnat och det finns något för allas behov och plånböcker. Ska man besöka Ribes är det bäst att inte ha några planer inbokade efter, för tar du ytterligare ett steg in butiken finner du skyttesimulatorn. Det är en stor lokal med en gigantisk skärm, där en jaktsekvens rullar. När du väl börjat jaga vildsvin, björn eller älg, eller för den delen går jaktstigen – så är det svårt att sluta.

Läderhantverk

Dags för jakt

Färjestaden på Öland innebär en enastående miljö, inte minst när solen börjar närma sig horisonten. Efter rundvisningen var det dags att ge sig ut på jaktmarkerna. Under Annettes ledning smög jag och min kollega Stefan ut bland åkrar, stenmurar och skog. Det märktes direkt att hon kunde sina marker. Vinden var nästan obefintlig, vilken har både för– och nackdelar. Man behöver inte tänka lika mycket på vinden när man smyger, men ens egna rörelser och ljud är däremot allt mer lättupptäckta av de vilda djuren.

Jag fick tidigare under dagen berättat för mig att det är väldigt gott om rådjur på markerna, och många fina bockar. Detta var något som jag snart fick uppleva. På vägen ut ser vi nämligen ett smaldjur, en get och ett par killingar som skuttar intill en skogsdunge. Vi ser även ett par harar, ett vilt som jag också förstått det finns mycket gott om här på Öland. Jag tänker för mig själv att detta är något som jag kanske måste prata mer med dem om så att jag får komma ner på en stövarjakt till hösten!

Vi smyger längs med en åker. Många hundra meter bort går ännu ett smaldjur. Vi fortsätter in genom en skogsdunge för att komma ut på andra sidan. Där stannar vi till. Jag lägger an min Blaser R8 Success i mitt Spartan Kapita Tripod. Jag plockar fram min vän Kristoffer Clausens rådjurspipa och börjar pipa lite försiktigt.

Nyfiken råbock

Det tar knappt tio minuter innan en liten spetsbock kikar fram ur skogen. Om brunsten fortfarande är aktiv känns ytterst oklart, men jag har ändå fångat hans intresse så pass att han vill kolla läget. Men då jag har förstått att det finns gott om råbock på markerna, och kvällen fortfarande är ung, så var inte detta bocken för mig. Istället fortsätter jag att locka för att se vad som händer.

Ur samma skogsbryn kommer ännu en bock i spetsbockens fotspår, drygt 200 meter bort. Snabbt plockar jag fram handkikaren och ser att det är en större bock. Den är grå om ansiktet med grova horn, inget värre utlägg men fortfarande en ståtlig bock. Och visst började väl bockfebern att göra sig påmind. Dock hade denna inte lika starkt intresse för lockljudet. Den kollade mest läget och begav sig snart in i skogen igen.

Vi beslutar oss för att fortsätta den rörliga jakten när vi ändå har solljuset med oss. Vi fortsätter längs med åkern, in i skogen där vi gästade flera mindre skogsbryn och gamla hagar. På vägen stöter vi på ett par getter, och ytterligare två bockar, varav en fin, men på fel sida om jaktmarkerna. Vi stannar till vid några tillfällen, provar att pipa och jag får vid ett av tillfällena in en get på knappa fem meter. Annette undrar med ett skratt varför jag bara lockar in damerna. Men det kan ha att göra med att jag hade en ljus ton på pipan och att de därför trodde att jag var deras killing.

När vi nått vår slutdestination vänder vi och smyger tillbaka. Mörkret börjar falla över skog och åkermark. Vi passerar stället där vi tidigare skymtade de två bockarna. Vi smyger runt hörnet på en skogskant och skymtar ett rådjur. Det är den grova bocken som vi har sett tidigare som nu gått ut för att avnjuta en kvällsmåltid. Den andra lilla bocken är också med och längre bort på åkern har fyra andra rådjur också tagit plats.

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-05-23

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.