Ad

Kylslagen jakt på The Arctic Five

Jakten på Kangerlussuaq på Grönland sker under primitiva villkor, men renderar ofta i magiska upplevelser. Thomas Lindy Nissen berättar här om deras resa dit där målet var att nedlägga myskoxe, vildren, snöhare, fjällripa och fjällräv – och därmed klara av The Arctic Five.


Det hoppar till i vår sexhjulade polarismaskin när vi kör över den öppna revan i fjordisen. Blotta synen av det svarta vattnet nedanför, i kombination med min vetskap om att det är mer än 300 meter vatten ”under grytan” på det här stället ger mig rysningar över hela ryggen. Att vattnet samtidigt är ishamrande kallt och att konsekvensen av att gå igenom den troligtvis är ond, bråd död, gör inte saken bättre.

Frisk vind och minus 30

Vi reser de två tälten – ett sovtält med fältsängar och ett kökstält med vedugn – och gör oss reda inför jakten. Planen med jakten är att David Carsten Pedersen och undertecknad tillsammans med outfittern Thomas Olsen från North Safari ska testa om det är möjligt att fälla myskoxe, vildren, snöhare, fjällripa och fjällräv på en och samma resa. Vid lyckat resultat kommer outfittern Olsen framöver erbjuda produkten vinterjakt på The Arctic Five.

Vi vaknar tidigt, temperaturen är minus 30 grader, och det råder frisk air condition i sovtältet då det blåser en frisk vind från öst, det vill säga från inlandsisen. Vi klär oss efter lager på lager-metoden, tänder upp i vedugnen i kökstältet och äter lite müsli med kokt vatten. Minuterna senare är vi på väg ut på jakt.

Vi passerar en liten bäck, som delar av landskapet som en tunga av is. Därefter vandrar vi över det första lilla backkrönet, vidare över nästa och slumpens skördar gjorde att vi såg en flock fjällripor vid foten av en liten sluttning. David gör sig redo, skjuter och fäller, kort efter att jakten har startat, den första och minsta av de fem vilda djuren.

Nummer två på listan

Några minuter senare får vi syn på två myskoxar. David, som ska nedlägga myskoxen med pil och båge, planerar, räknar ut vinden och ger sig snart av. Jag följer efter strax bakom med geväret redo ifall det skulle fallera med bågjakten. Myskoxen väger 400 kilo och vi ska in på mindre än 25 meters avstånd för att släppa en ordentlig pil – därav backupen med geväret!
Till att börja med kan vi med låg gång närma oss myskoxarna, men när vi kommer närmare måste vi kravla oss fram på magen. Det är lite besvärligt eftersom vi har rätt mycket kläder på oss, men meter för meter lyckas det. Den äldsta av tjurarna, den som David vill fälla, sitter vid en jordhåla medan den yngre kompisen vaktar lite högre upp på fjället. Efter en halvtimmes jakt befinner vi oss bakom en stor sten bara 30 meter från den sittande myskoxen. David tittar på mig och frågar:

– Är du klar?

Jag greppar lite hårdare om gevärskolven och nickar försiktigt samtidigt som jag svarar:

– Ja!

David kryper fram till 25 meters avstånd och gör sig redo. Myskoxen ser honom, reser sig och ställer sig med framsidan mot David som har spänt bågen. På grund av vinkeln kan han dock inte skjuta, och när han några sekunder senare rör sig avsides sänker myskoxen huvudet så att dess högra horn trycks igenom frusen ljung. Jag är fortfarande fem meter bakom David med mitt gevär, men när jag ser tjurens aggressiva rörelser kryper jag fram till David. Jag är redo. Myskoxen vänder sidan till i samma stund som David spänner bågen, ankrar den på kinden och släpper iväg pilen – djur nummer två på listan är i hamn.

På banan

Lite senare är vi på fjället i jakt på vildren. Solen skiner från en molnfri och klarblå himmel och den stigande temperaturen har gjort att vi tagit av oss överdragskläderna. Vi ser vildrenar högt uppe på fjället, men lyckas inte nedlägga någon innan vi måste ge oss ner mot lägret och den utlovande myskoxegrytan.

Vi följer den bottenfrusna bäcken då vi plötsligt ser något vitt som rör sig mellan några mörka stenar och klippor – det är snöharen som avslöjar sig själv genom sina rörelser. Om den hade hållit sig stilla och sittande hade vi säkerligen inte lagt märke till den, men nu har vi alla trumf på hand. Det föll snö natten tidigare och pudersnön gör det möjligt att följa det flyende djuret. Spåren leder över en backe, över ett uppslammat område och runt några stora stenar. Vi följer spåret meter för meter och det leder oss till ett ställe där vi har god uppsyn över terrängen. Vi sätter oss ner och spanar.
Då ser jag den. Den sitter på en brant grushög på andra sidan av höjden. Jag lägger an med hjälp av ryggsäcken, mäter ut avståndet till 83 meter och behåller blicken på målet med min .17 HMR. Geväret har jag lånat av outfittaren och avtryckaren är hårt ställt och det tar lite längre tid än förväntat innan skottet går. Men när det väl smäller faller snöharen på plats och blodfläcken på det lilla djurets skuldra berättar att vilt nummer tre på listan är nedlagt.


Fin trofé

Nästa morgon är lika kall som den första, men så snart kläderna är på, de stelfrusna stövlarna har ställts på vedugnen och frukosten är i magen, så är vi redo igen. På kommersiell jakt och troféjakt är det tillåtet att använda bland annat snöskoter eller ATV-maskiner, så det är med motorkraft vi ger oss iväg den här morgonen. Planen är egentligen att frakta en båt som ska användas till sommarjakten i en sjö ute i vildmarken, men samtidigt är det möjligt att jaga om tillfället skulle uppenbara sig.

Efter tre timmars körning får vi syn på tre vildrenar, alla bockar. David kryper så att han har bra position framför bockarna som är på språng. Anlägget är besvärligt och skottet är halvlångt. Till slut går skottet av och den 11,5 gram tunga 30-06-kulan träffar bocken perfekt. Benen försvinner under djuret som faller direkt i snön.

Innan kvällsmaten – som den här kvällen bestod av rostade potatisar och rendjursfilé – går jag en sväng till samma ställe som vi dagen innan fällde myskoxen. Förhoppningen är hitta en fjällräv mitt bland kråkorna som har funnit kvarlevorna av oxen. I samma ögonblick som jag sticker huvudet över över ett klippblock så lättar en stor flock kråkor mot marken. Under dem flyr en fjällräv. Förbaskat! Jag tar en chans och gömmer mig mellan några klippor. Det är redan väldigt kallt och temperaturen sjunker snabbt så mina chanser att sitta still är begränsade rent tidsmässigt.

 

Lyckligtvis sker det dock saker inom kort. Fem minuter senare sticker en brun fjällräv ut huvudet, fortsätter fram, ställer sig på en sten och tittar tillbaka. Jag släpper iväg kulan som träffar rent på det lilla rovdjuret. Och med skottet närmar jag mig drömmen om att lägga ned de fem arterna i The Artic Five. Efter några dagar har både jag och David lyckats att gälla samtliga fem arter i denna för North Safaris nya produkt.

tln@jagtrejsefeber.dk

Fakta

Inspirerad av The Big Five från Afrika och skotska MacNab har outfittern Thomas Olsen från North Safari i Grönland introducerat en liknande produkt som heter The Arctic Five.

Från och med våren 2015 kommer han att erbjuda sex exklusiva platser i slutet av mars och början av april där jägare med äventyr i blodet kommer ges chansen att lägga ner myskoxe, vildren, snöhare, fjällripa och fjällräv på samma resa.
Det är jakt under primitiva villkor, och det bör betonas att det kan vara extremt kallt under säsongen. Jakten går från Kangerlussuaq, som är den näst kallaste platsen i världen, och det krävs en del tuffhet för att delta. Under jakten övernattar jägare och guider i tält utan uppvärmning, transporteras 35-45 kilometer över fjordisarna på ATV-maskiner lever av det vilda som läggs ner under resans gång. Det finns dock ett sporadiskt uppvärmt köksområde i lägret.

För ytterligare kontaktuppgifter skriv till: tln@jagtrejsefebr.dk

Myskoxen

Kan vara nästan 2,5 meter lång och 140 centimeter hög. På grönländska kallas den för ”Umimmak”. De största tjurarna kan väga upp till 400 kilo. Att kalla detta arktiska”urtidsdyr” för en oxe är kanske lite felaktigt då den egentligen är en blandning mellan ett får och en get. Den kan naturligtvis hantera extremt låga temperaturer och är vida utbredd i det norra halvklotets arktiska områden.

Vildrenen

Är den enda arten inom hjortfamiljen där både könen får horn. En grönländsk ren kan bli 20 år och de riktigt stora kan väga upp till 150 kilo. Bockarna är markant större än hondjuren. Kallas ”Tuttu” på grönländska (uttalas ”Dudu”). Vildrenen är betydligt mer krävande att jaga än muskoxen, men varje jaktform har sin charm och sina egna utmaningar. De stora bockarna bär inte horn under vinterjakten.

Fjällräven

Finns i nästan alla polarområden på norra halvklotet. Väger mellan tre och sex kilo och är drygt en halv meter lång. Läggas till det kan en fin och fyllig svans på cirka 30 centimeter. Fjällräven är i stort sett allätande och allt från fisk och bär till olika typer av kött och ägg står på menyn. Den skiftar färg efter årstiden och kan vara helt vit om vintern. I Grönland kan den vara bärare av rabies.

Snöharen

Lever på tundran, hedar och högtliggande grässlätter, och med en kroppslängd på 45-60 centimeter är lika stor som fjällräven. Om sommaren är den vitgrå till gråbrun, men kritvit under vinterjakten.

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-14

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.