Kustjakt i vackra Strömstad

Robert Olsson och Simon Niklasson brinner för kustjakten. De vill att fler ska få vara med om den unika upplevelsen som det innebär att jaga bland holmar och skär ute på västkusten. Tillsammans driver de företaget Västkustjakt och förmedlar guidade jakter på säl, mink, skarv och sjöfågel. [Text: Jessica Ädel, Foto: Sven och Monica Ericson]

Det är i slutet av februari och några av medlemmarna i Kosterhavets jaktvårdsförening samlas vid hamnen i Strömstad. Det vankas minkjakt och i hamnen ligger en ishinna som bryts av båtarna som lägger till. Efter en genomgång går båtarna sakta ut ur Strömstads hamn och mot Kosters vackra öar och skär. I detta sällskap har paret Simon och Linda med sig schillerstövaren Frei, Parsonterriern Dex och Robert har med sig unghunden och foxterriern Ludde. Det är en kombination som fungerar utmärkt för uppdraget. Stövare söker av stora områden fort och en terrier kan visa exakt vart minken ligger.

Robert och Simon jagar en del mink genom företaget Västkustjakt. De har tillstånd att använda lövblås vid minkjakter och att det är väldigt effektivt är ingen tvekan. Minken gillar inte blåsten från lövblåsen och drar oftast direkt. Och att hundarna vet vad som väntar är det inget tvivel om. Så fort de kommer ut i båten blir de ivriga och nosen vädrar åt alla håll.

Skallen ekar

Simon kör sakta mot öarna. Väl framme rusar hundarna ur båten och börjar spåra av. Efter några små skär får Frei minkdoft i näsan och spårningen börjar, men går över ön och i vattnet som inte alls är ovanligt speciellt nu vid brunst/parning då är det mycket spring på minken från ö till ö. Vi kliver i båten igen för att kolla av nästa ö. Stövaren går hett nu på denna ö med väckskall. Robert går efter med terrierna och vid ett ställe med stenar och buskage ringar stövaren runt och runt. Dex och Ludde rusar rakt in i buskar och sten och då var det ingen tvekan, skallen ekar för fullt. Robert ropar till Simon och Linda på komradion att de kan komma eftersom den första minken är hittad. Efter lite taktiksnack ställer sig Simon på pass alltmedan Linda håller Frei och Dex.

Robert tar Ludde i en hand och med lite rörelser med pinnar och flytt av lite stenar drar snart minken ur sitt gömsle. Då det var nära vattnet, hundar och folk släpper Simon ut minken i vattnet och följer den lugnt i det kristallklara vattnet i väntan på rätt läge. När minken tar luft släpper Simon ett välriktat skott och den första minken för dagen är snart skjuten. Nu är det bara att gå en bra bit tillbaka till båten för att leta vidare.

Solen skiner men det blåser kyligt och hundarna spårar över ö för ö, men det visar sig att minken gått i vattnet. Till slut, vid en större ö, visar Frei med väckskall och stor iver att minken är nära. Vi går sakta in på ön då stövaren snurrar runt. Den jobbar på bra på den stora ön. Robert tar och går med terrierna mot stövaren ifall minken gått tillbaka eller om stövaren missat någon.

Lövblåsen taggar hundarna

Simon och Linda kör runt med båten när Robert närmar sig stövaren. Den visar tydligt att något är nära. Dex rusar iväg och det var ingen tvekan. Terrier-skallet och det speciella minkskriket kommer nästan samtidigt och en hund markerar och börjar skälla på mink. Sedan dröjer det inte länge förrän alla hundar är samlade och jobbar på denna mink som ligger i en större skreva/klyfta. Linda passar på norrsidan och Robert södra sidan om skrevan. Simon går ner till minken och hundarna med lövblåsen. Simon kämpar med att kunna hålla en stövare och två terrier som är tända till max. Han startar lövblåsen. Hundskallen ekar och dånar i berget och över havet, de vet precis vad som händer och gäller när lövblåsen startar.

Simon riktar blåsen in mellan skrevor och hål och minken vill fly ganska omgående. Den lirkar sig sakta ur sitt gömsle i skrevan där det var trångt även för en mink. Till slut rusar minken rakt mot Linda för att sedan göra en båge och i riktning mot Robert. Robert får sätta stopp med en hagelsmäll och hundarna får sin välförtjänta belöning. Hundarna spårar vidare, men det visar sig vara gamla spår som slutar i vattnet. Middagen närmar sig och vi samlas för att grilla korv och göra en summering av vad vi har varit med om.
Totalt hade det skjutits sju minkar fram till tolvsnåret på dagen. Efter korvgrillning och jakthistorier började det blåsa upp på havet och de flesta kände sig tillfredsställda med dagen. Nöjda begav vi oss sakta in mot Strömstad igen.

Läs mer om Västkustjakt på www.vastkustjakt.se.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-21

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.