Kursdag med Hundskolan Vision: Stående fågelhund bland fasaner och rapphöns

2021-12-07

Kursdag med Hundskolan Vision: Stående fågelhund bland fasaner och rapphöns

Foto: Stefan Vänersand

Hundskolan Visions Mattias Westerlund erbjuder kurser för stående fågelhundar över hela Sverige, på fjäll och skog i norr till fält i söder – och ibland även någonstans däremellan. Vildmarken passade på att besöka ett kurstillfälle på Trossnäs gård i värmländska Edsvalla.

När vi kommer ut på plats så är Mattias i full färd med en inledande teorigenomgång. Kursdagarna börjar alltid med teori, detta eftersom han vill veta var hundarna ligger i sin utbildning. Enligt erfarenhet kan den variera mycket bland de fyrbenta deltagarna, något som ständigt positive Mattias ser som en möjlighet och inte som ett hinder.

Stående fågelhundskurs och jakt på fasaner och rapphöns stod på schemat under dagen. Mattias Westerlund brinner för att se och följa hundarnas utveckling. Foto: Stefan Vänersand

– Det gör att deltagarna får se och lära av hur de andra hundarna uppträder i träningen eller jaktsituationer, vilket kan vara helt olika beroende på träningsnivå och tidigare erfarenheter, säger han.

Och fortsätter:

– Är det en äldre hund som kommer på kurs kan den ha med sig något i bagaget som de vill få ordning på, som att hunden går för stort, för litet, att de är trög i avancen eller går efter, säger Mattias.

Mattias påminner och poängterar ständigt för deltagarna att de ska stå så att de ser och lägger märke till vad hunden i släpp gör.

– Att se hur vi tränar vid olika typer av problemlösning finns det enormt mycket att lära av och ta med sig i träning av den egna hunden. Efter varje släpp så går vi igenom det med hela gruppen, det finns som sagt lika mycket att lära om hundar och hundträning som åskådare, vilket märks eftersom många hundförare gärna går båda två om det är fler som ska träna och jaga med hunden.

– Jag välkomnar både brittiska och kontinentala raser på fältträningarna, och flera spaniels och retrievers har också varit med på kurserna. För de senare blir det som en ”walked up”, vilket är otroligt bra både som jaktträning och träning för praktiska A och B-prov, säger Mattias Westerlund.

Efter den inledande teorin så vill Mattias bilda sig en egen uppfattning om var hundarna står i sin träning. Deltagarna får gå igenom klassiska moment där till exempel inkallning och stopp praktiseras. Även stadga tränas, och det på Visionsripor med eller utan sprättbur, något som är enormt viktigt.

Mattias förklarar:

– En hund som går efter ödelägger inte bara chansen man fick på fågel i den situationen, den hunden innebär också en säkerhetsrisk om man ska kunna avlossa ett skott säkert.
– På samma sätt tränas avance med avanceplatta under kontrollerade former, det optimala är att beteendet är befäst innan vi tar ut hunden på fält. På så sätt följer vi två av grundprinciperna i träningsfilosofin, för det första att gå i steg för steg och för det andra att hunden ska lyckas. Att gå från Visionsripa och avanceplatta till fågel på fält, skog eller fjäll bygger på principen att hunden lär i bilder. Lär man den rätt beteende på Visionsripa och avanceplatta så tar hunden med sig den bilden när de kommer i fågelsituation under jakt, det gör att hunden kan lyckas i varje steg.

Mattias understryker vikten av att föraren får koncentrera sig helt på hunden första gångerna de är i fågelsituation. Att samtidigt koncentrera sig på skytte kräver en del och därför skjuter han eller har med sig en van skytt på träningar och kurstillfällen.

– Det ger mycket att få till en fällning för hunden de första gångerna den gör rätt vid fågeltagning.

Apporteringsträning

Kursen går vidare och nu har de kommit till apporteringsträningen. Även här vill Mattias få en bild av hur långt hundarna har kommit.

– Är det så att den unga hunden gör en perfekt fågeltagning, och vi fäller den första fågeln, så är apporteringen vid det tillfället inte det viktigaste. Är apporteringen befäst så tycker jag att hunden kan få apportera, men har man inte kommit så långt i träningen så kan hela den positiva bilden förstöras om det blir problem kring apporteringen när allt annat har fungerat perfekt, säger Mattias och fortsätter:

– Som regel är det parsläpp som gäller, även om vissa beroende på erfarenheter hålls i lina, vilket förbereder hundarna för både jakt och jaktprov.

Mattias förhoppning är att deltagarna ska förstå filosofin med Hundskolan Visions hundträning så att de kan fortsätta jobba vidare där hemma efter avslutat kurstillfälle. Foto: Stefan Vänersand

Nöjda kursdeltagare

Mattias stora kunnande är känt även utanför Sveriges gränser. Norrmannen Steinar var en av dem som tog tillfället i akt när Mattias var på besök i Värmland. Han berättar att han stötte på problem när han först hade skaffat hund, men att allt föll på plats när han kom i kontakt med Mattias.

– Han har ett system som är enkelt att jobba med. Man kan nästan inte göra fel, säger Steinar som uppskattade en tidigare genomförd instruktörsutbildning.

– Det var också väldigt intressant för då fick vi gå in på djupet vad gäller metoder, och likadant så fick jag massa erfarenhet genom att gå kurser efteråt. Jag lärde mig väldigt mycket om olika hundar och hur man ska lösa saker med olika hundar, säger han.

Marianne, en annan norsk deltagare, är även hon väldigt nöjd och menar att Mattias tillhör de absolut bästa hundtränarna som finns.

– Han är extremt bra på att läsa både hundar och deras ägare, och på att lösa utmaningar. Jag bor i Oslo och när jag fick höra att han var i Karlstad så skyndade jag mig att anmäla mig.

– Även om jag känner igen saker från förr så känner jag det på ett annat sätt nu. Jag känner att jag har hittat hur jag ska jobba vidare och vad som är orsaken till problemen, säger hon.

Marianne var en av många nöjda kursdeltagare på Trossnäs gård i Edsvalla.

Från norr till söder

Hundskolan Vision erbjuder kurser för stående fågelhund över hela Sverige, på fält i söder och fjäll och skog i norr. Förutom det hålls kurser både i Norge, Finland och på Island. Kursverksamheten omfattar allt från allmänlydnad för alla raser, både jakthundar och sällskapshundar, kurser i fågelhundens dressyr, fjällträningskurser och kurser med praktisk jakt på fasaner och rapphöns. Mattias berättar att de även ordnar specialkurser efter deltagarnas önskemål.

– Vi har till exempel återkommande kurser i allmänlydnad för personal på ett företag som arbetar med djursjukvård, eftersom de ser den stora vinsten i att personalen är bra på hundhantering. Många väljer också att träna privat, för att få hjälp med injagning av den unga hunden eller för att rätta till något som gått fel i dressyr eller på jakt, säger han.

Vad hoppas du främst att de plockar med sig från kursen?
Min förhoppning är att deltagarna ska förstå filosofin med Hundskolan Visions hundträning och kunna fortsätta den träningen hemma. Ingen hund är fullärd efter en privatlektion eller två dagars kurs, arbetet fortsätter hemma. Jag har lyckats om jag kan förmedla hur hundar lär i bilder och att all träning sker i steg för steg, till exempel inträning av momentet stadga som sker först med Visionsripor och hunden i koppel för att sen kunna blåsa fast den lösa hunden under kontrollerade former på Visionsripor med slutmålet att ha en fungerande stoppsignal på hundra meters avstånd under full jakt på fält. Sedan ska vi inte glömma att allt material och alla träningsmoment från sitt, stadga, avance och apportering, finns i Webdogs filmer.

Från din synvinkel, vad är det bästa med de här kurstillfällena? Vad får du personligen med dig i ryggsäcken?
En av de saker jag tycker är absolut roligast med kurser och träningar är att se utvecklingen hos ekipagen. Både när hunden utvecklas på kursen, hunden som har sin första fågelsituation och där man får fälla de första fåglarna, men också få följa hundar vid flera tillfällen under ett längre tag. Att se och höra hur djurägarna tagit med sig erfarenheter och det de lärt sig, från tidigare kurser och verkligen tränat på momenten hemma. När man får se den hunden tillbaka på träning eller kurs och ser vilket arbete föraren och hunden lagt ner sen förra gången, det är svårslaget. Hur den klarar uppgifter den tidigare haft svårigheter med, söka större, gå djärvt i avance eller göra en klockren apport, det är otroligt glädjande!

Fotnot: Gå in på www.hundskolanvision.se för att se utbudet av kurser och privata träningar som anordnas av Hundskolan Vision.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!