Ad

Teknik kan ge oss en bättre och säkrare jaktupplevelse – om vi vill!

Krönika av Marcus Bjärneroth / Foto: Jo Stenersen

Mitt armbandsur ringer och jag går upp. Medan jag står i duschen visas ett sms i Fenix-klockan. SMS:et säger att Hasse blivit magsjuk och att jag därmed inte kan åka med honom. Jag får därför snabbt styra om lite och ber Johan hämta mig istället. Vi skall iväg till för oss nya jaktmarker och med bil-GPS:en vet vi hur vi skall köra, trots köer och trafikolycka på vägen. Med hjälp av den kan vi planera en alternativ körväg och vi kommer fram i tid.

Marcus Bjärneroth

Det dröjer inte länge innan vi är ute på passet. När man är med för första gången kan det ibland vara svårt att hitta rätt, men tack vare att alla i jaktlaget har jakt-GPS så hittar vi snabbt och enkelt till våra pass och ser varandras position. Jaktledaren har dessutom full kontroll då han ser var alla står inklusive oss gäster. Skulle någon gå fel kan han adressera denna. Jakten startar först när alla är på plats och jaktledaren ser detta.

Garmin Fenix 5

Hjälp om olyckan är framme

Med i jaktlaget är Orvar, 83 år. Han har jagat sedan barnsben. Orvar är som sagt ingen ungdom och hans fru har alltid varit orolig när han skall ut i skogen. Jaktlaget har därför sett till att han har en Garmin InReach ifall något händer. Den har en SOS-knapp som via satellit, om mobiltäckning saknas och olyckan är framme, gör att man kan kontakta omvärlden. Orvars barnbarn, Johan, uppskattar ensamjakt på fjällen och där är det svårt med mobiltäckning så InReachen kommer även här till användning. Johan är dessutom en duktig långhållsskytt och med en Fenixklocka på armen med ballistik-app hjälper det honom med säkrare skottplaceringar.

Vi går tillbaka till skogarna i söder. Drevet går igång och jag hänger upp min Garmin Alpha i ett träd bakom mig och i min klocka på handleden ser jag avståndet till hundarna. Skulle det hända något med nära och kära så ser jag även SMS i klockan. Övriga får vänta, men familjen hemma vet att jag är tillgänglig.

Flera i jaktlaget har även actionkamera på geväret. Varför? Jo, för att spela in jaktupplevelsen och även kunna gå igenom skottögonblicket med jaktledaren för att utvecklas och kunna bli bättre. Så småningom tar jaktdagen slut. Hundförarna kan snabbt hitta till sina hundar då deras position visas i deras bil-GPS. På vägen hem ser de även hunden via kameran bak i bilen på samma GPS.

Välkomnar tekniken

Ovan är en fiktiv berättelse (även om produkterna finns) för att symbolisera att rätt använt är tekniken ett verktyg för en säkrare och bättre jaktupplevelse. Det har alltid funnits motståndare till ny teknik, till exempel när tygpatronen infördes på 1800-talet, när jaktradion kom, när variabel förstoring på kikarsikte kom etc. När jag började jaga med min egen far på tidigt 1980-tal så var det fast 4 ggr-förstoring som gällde, få litade på kikarsikte med zoom. Tekniken kommer alltid att utvecklas, den kommer att utmana och den kommer att anpassas. Personligen välkomnar jag nya tekniska lösningar som kan göra jakten säkrare och effektivare. Rätt använt ger teknik en säkrare och bättre jakt.

// Marcus Bjärneroth
Nordisk Marknadsdirektör, Garmin

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-06-27

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.