Krönika: Älghundars vara eller icke vara

2020-09-07

Krönika: Älghundars vara eller icke vara

Förr kunde man exempelvis börja jaga med dem i september. Man jagade en vecka i september och sedan var det bara att åka hem och vila lite innan det väntade en vecka till i oktober när alla älgjägare var ute i skogen. Efter det fanns det helgjakter ända ut i januari, ibland ända till februari, beroende på snömängd. Men det upplägget verkar inte finnas på så många ställen längre. Numera hoppar man på många ställen helt över septemberjakten på grund av tilldelningen och jagar endast i oktober. Med andra ord, skulle jag bara jaga älg med min jämthund så skulle vi bara få några dagar i oktober tillsammans eftersom vi skjuter fullt redan under den första älgjaktsveckan. Lite krasst kan man alltså säga att jag därefter inte har någon mer älgjakt.

Men trots min något negativa ton så här inledningsvis så finns det goda alternativ och ljuspunkter på jakthimlen! Jag och många andra i södra och mellersta Sverige har nämligen en jaktbar stam av vildsvin, till och med en stam som vi måste kontrollera, och våra älghundar funkar bra på gris! Jag vågar påstå att ifall du har en riktigt bra älghund så är den även en riktigt bra vildsvinshund. Om inte annat så är de ganska lätta att träna till att bli skapliga på vildsvin, vilket gör att man då (från och med 21 augusti) har två månader på sig att jaga vildsvin så att hunden är i topptrim till älgjakten – eller kombijakt för den delen; på både älg och gris. Därefter har man i princip hela jaktsäsongen på sig att jaga vildsvin. Förra säsongen så sköt vi för första gången fler grisar än älgar för min hund, tidigare har det ofta varit ungefär 50/50. Vildsvinsjakten ser jag alltså lite som en räddning för våra älghundar, utan den så är jag rädd för att det inte riktigt finns några incitament för att ha en älghund för en veckas jakt.

Vildsvinsjakten med ställande hund tycker jag dessutom är fantastiskt rolig. Den är tämligen okomplicerad. Det finns ofta mycket vildsvin på de ställen där det finns en jaktbar stam av vildsvin. De är inte jättesvåra att hitta och det blir ofta kul jakter; både för hundförare och passkyttar. Det är långt ifrån alltid som de står så stilla att man bara kan smyga in och skjuta på ståndskall, utan oftast går de loss och ut på passkyttarna. På många jakter med ställande hund på vildsvin får alltså både hundförare och passkyttar skjuta.

Sammanfattningsvis så är detta alltså något som jag tror kan bli räddningen för flera spetsraser. Det är många som vill ha en älghund, men ska man verkligen ha en jakthund för en veckas jakt? Det kan man fråga sig, men med vildsvinens intåg, ja, då har man jakt från augusti till februari.

Skitjakt på er!

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.