Ad

Krönika: Älghundars vara eller icke vara

Av: Kim Rangberg Skanslie

Förr kunde man exempelvis börja jaga med dem i september. Man jagade en vecka i september och sedan var det bara att åka hem och vila lite innan det väntade en vecka till i oktober när alla älgjägare var ute i skogen. Efter det fanns det helgjakter ända ut i januari, ibland ända till februari, beroende på snömängd. Men det upplägget verkar inte finnas på så många ställen längre. Numera hoppar man på många ställen helt över septemberjakten på grund av tilldelningen och jagar endast i oktober. Med andra ord, skulle jag bara jaga älg med min jämthund så skulle vi bara få några dagar i oktober tillsammans eftersom vi skjuter fullt redan under den första älgjaktsveckan. Lite krasst kan man alltså säga att jag därefter inte har någon mer älgjakt.

Men trots min något negativa ton så här inledningsvis så finns det goda alternativ och ljuspunkter på jakthimlen! Jag och många andra i södra och mellersta Sverige har nämligen en jaktbar stam av vildsvin, till och med en stam som vi måste kontrollera, och våra älghundar funkar bra på gris! Jag vågar påstå att ifall du har en riktigt bra älghund så är den även en riktigt bra vildsvinshund. Om inte annat så är de ganska lätta att träna till att bli skapliga på vildsvin, vilket gör att man då (från och med 21 augusti) har två månader på sig att jaga vildsvin så att hunden är i topptrim till älgjakten – eller kombijakt för den delen; på både älg och gris. Därefter har man i princip hela jaktsäsongen på sig att jaga vildsvin. Förra säsongen så sköt vi för första gången fler grisar än älgar för min hund, tidigare har det ofta varit ungefär 50/50. Vildsvinsjakten ser jag alltså lite som en räddning för våra älghundar, utan den så är jag rädd för att det inte riktigt finns några incitament för att ha en älghund för en veckas jakt.

Vildsvinsjakten med ställande hund tycker jag dessutom är fantastiskt rolig. Den är tämligen okomplicerad. Det finns ofta mycket vildsvin på de ställen där det finns en jaktbar stam av vildsvin. De är inte jättesvåra att hitta och det blir ofta kul jakter; både för hundförare och passkyttar. Det är långt ifrån alltid som de står så stilla att man bara kan smyga in och skjuta på ståndskall, utan oftast går de loss och ut på passkyttarna. På många jakter med ställande hund på vildsvin får alltså både hundförare och passkyttar skjuta.

Sammanfattningsvis så är detta alltså något som jag tror kan bli räddningen för flera spetsraser. Det är många som vill ha en älghund, men ska man verkligen ha en jakthund för en veckas jakt? Det kan man fråga sig, men med vildsvinens intåg, ja, då har man jakt från augusti till februari.

Skitjakt på er!

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-09-07

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.