Kristoffer Clausen brinner för nattjakt på räv: ”En magisk upplevelse”

2021-02-15

Kristoffer Clausen brinner för nattjakt på räv: ”En magisk upplevelse”

Den 15 maj 2019 trädde en ny lag i kraft som gjorde det möjligt för jägare i Sverige att, med vissa förbehåll, jaga med bildförstärkning och termisk optik under vildsvinsjakt. I Norge gäller andra lagar och regler och vi ringde upp jaktprofilen Kristoffer Clausen för att prata lite om hans stora passion för nattjakt på räv.

– Just att vara ute på nätterna, i totalt mörker, är faktiskt en magisk upplevelse, säger han när Vildmarken når honom.

Kristoffer är allt som oftast väldigt entusiastisk när han pratar om jakt, men kanske lite extra när vi kommer in på ämnet nattjakt på räv. Han trivs nämligen utmärkt när det är helt tyst, när det är obefintlig trafik och knappt några andra människor som är ute och rör sig. Och det finns fler fördelar än så.

 

 

– Djuren är mycket lugnare och de rör sig öppet i skydd av mörkret. Nattjakt på räv är helt klart mer effektivt jämfört med jakt på dagtid eftersom den känner sig trygg i mörkret, säger han.

Precis som i Sverige så är åsikterna många i Norge vad gäller den här typen av jakt. Som exempel nämner Kristoffer att många jägare är kritiska mot nattjakten med termiska hjälpmedel på hjortvilt.

– Det är väldigt enkelt att jaga hjortvilt med termisk optik så jag kan förstå den diskussionen, säger han.

Och tillägger:

– På rävar och vildsvin är det dock ett viktigt och användbart verktyg, enligt min mening, säger Kristoffer Clausen.

 

”Ny värld som öppnar upp sig”

Han erkänner att han till en början dock var lite tveksam till den nya tekniken.

– Jag var först skeptisk när den här tekniken kom på marknaden, men nu är jag helt ”hooked”.

– Att vara ute på natten och observera viltet utan att störa dem är en stor upplevelse och som en ny värld som öppnar sig.

Du är ju lite av en globetrotter – och när vi är inne på ämnet nattjakt: har du några drömresmål kvar som du vill uppleva?
– Lockjakt på natten på prärievargar i USA skulle varit häftigt, likaså att få jaga schakal i Afrika, avslutar Kristoffer Clausen.

Fotnot: I Sverige är användning av termiska kikarsikten under vildsvinsjakt bara tillåtet på åtelplatser och i öppen terräng.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om