”Så nära en religiös upplevelse jag kommit” – Kristofer Hansson brinner för gåsjakten

2022-01-22

”Så nära en religiös upplevelse jag kommit” – Kristofer Hansson brinner för gåsjakten

Kristofer Hansson har levt med gåsjakten i hela sitt vuxna liv. Men trots att han levt sida vid sida med sin passion ända sedan tonåren – och trots att han har drygt 50 000 guidade/jagade gäss på sitt CV, så vägrar han kalla sig för expert vad gäller denna komplexa jakt.

– Jag vill bara säga att jag har stor erfarenhet, men jag skulle aldrig kalla mig för gåsexpert. Gåsen är så komplex att jaga, dess beteende skiftar och man begriper sig aldrig på en gås fullt ut, vilket är en stor del av charmen, säger han när Magasin Vildmarken når honom.

På ett lantbruk strax utanför Lund bor Kristofer tillsammans med sin familj. Hans namn är bekant för många i branschen, detta efter 15 år som skribent och fotograf i jaktpressen, både i Sverige och åt några europeiska jakttidningar.

Jaktintresset väcktes i honom redan under tonåren. Familjen hade en skogsfastighet i norra Skåne och när han väl hade körkortet i sin hand så körde han mer än gärna de tolv milen dit för att odla sitt nya intresse ytterligare.

– Det fanns tillgång till både jakt på klövvilt på skogsgården och jakt på slättmark hemma på gården. På senhösten kom gässen runt föräldrahemmet och gästade fälten, då var det uteslutande kanadagäss. Det råkade vara så att även om stammen inte var särskilt stor då så låg vår gård strategiskt rätt. Jag hade alltså en bra gåsjakt med den epokens mått mätt.

Han berättat att en klasskamrats pappa – som var en hängiven jägare – hjälpte honom mycket gällande hur han skulle gå tillväga. Bland annat tillverkade de egna bulvaner.

– Det fanns knappt några sådana på den tiden så vi gjorde egna siluetter av masonit som målades utan större konstnärlig talang. Men det fungerade. Våra gömslen bestod oftast av överblivna adventsgranar som sattes i en cirkel. Det hade knappast fungerat idag. Resultaten var mer än blygsamma i dagens mått mätt men inte att förringa. Man sköt ett par gäss och var överlycklig, säger Kristofer och minns tillbaka till en julafton då han smet iväg från julförberedelserna.

– Jag smet från min mors kommenderande vad som skulle göras i julstöket och jag sköt då 15 kanadagäss själv. Jag är inte religiös men det var nog så nära en religiös upplevelse jag kommit.

Sedan dess har hans allra största passion – och numera även sysselsättning – varit gåsjakten.

Nytt kapitel

Under tidigt 90-tal utökades utbudet vad gäller bulvaner på marknaden. Kristofer minns bland annat italienska Sportplast och Carry-lite. Han köpte på sig mer och mer och i takt med att gåsstammen ökade så gjorde resultaten likaså. Och vid millennieskiftet, när internet och handeln med utlandet för privatpersoner fick en rejäl skjuts så kunde ytterligare ett kapitel skrivas för Kristofer och hans gåsjaktsintresse.

– Då började jag så smått ta hem utrustning från USA som var ledande inom gåsjakten och hade varit i decenniers decennier. Bulvanerna blev snart helkroppsbulvaner och liggömslen började användas, säger Kristofer som nu hade samlat på sig ytterligare erfarenhet.

Och nu började så sakteliga även intresseförfrågningar ramla in.

– Jag fick frågan om att börja hjälpa en gammal barndomsvän med gåsjakten på ett närbeläget gods som han arrenderade jakten på. Jag nappade direkt då den stora marken var mytomspunnen långt utanför Sveriges gränser för sin fina gåsjakt. Men jag insåg även att jag var på väg in i ett nytt skede i mitt liv där gåsjaktens del skulle bli större. Men eftersom det var min passion lät jag det ske.

Antog utmaningen

Några år senare fick han frågan om att ta hand om gåsjakten och att arrendera den. Kristofer antog utmaningen.

– I och med det tog jag steget fullt ut att börja guida och sälja gåsjakter. Men jag insåg även snabbt att jag var tvungen att expandera arealmässigt för att kunna leverera en bra gåsjakt.

Tillkommit fler arter

Fler och fler arter har tillkommit i regionen i västra Skåne. Kristofer berättar att kanadagässen har legat ganska stabilt efter den kraftiga ökningen runt millennieskiftet. Vintern 2010 satte dock tillbaka kanadagåsstammen rejält då det låg snö november till mars.

– De kanadagäss som normalt övervintrar i Skåne fick det tufft, säger han.

Och fortsätter:

– Andra arter som grågässen har tiodubblats på 20 år och än mer ökar de vitkindade gässen. De vitkindade lade om sitt flyttstråk efter Sovjetunionens kollaps. Tidigare gick det över Baltikum men när de stora kolchoserna med betande kreatur lades ner växte ängarna igen och de vitkindade vill ha kort vegetation att beta. Så nu går flytten från Novaja Semlja över Gotland och hit till de stora fälten i Skåne där gässen äter upp sig och sedan flyttar vidare till främst Holland för övervintring. Men allt fler vitkindade både övervintrar och häckar i Sverige.

Ansvar gentemot markägarna

För Kristofer handlar det numera inte bara om att sälja och guida gåsjakter, han har även ett ansvar gentemot markägarna att försöka hålla skadorna nere. Det är ett uppdrag som inte alltid är helt okomplicerat.

– Det räcker med att jag skyddsjagar ett fält för att 10 000 vitkindade ska ge sig på ett annat fält 10–20 km bort. Och så stora flockar kan göra väldigt stora skador på kort tid. Så stora delar av året så skrämmer jag gässen med drönare, med fordon eller genom att skyddsjaga. Denna oktober satt jag exempelvis 14 dagar i sträck och skyddsjagade själv.

Trots sin erfarenhet så skulle Kristofer aldrig kalla sig själv för gåsexpert. Vid det här laget har han lärt sig att gåsen är väldigt komplex att jaga och att man aldrig blir fullärd.

– De som utger sig som så kallade ”gåsexperter” är ofta teoretiker utan tillräcklig erfarenhet. Det som ser ut att fungera på pappret eller i fantasin kanske fungerar en gång men jag kan garantera att det inte alltid fungerar.

Hur resonerar du vad det gäller utrustningen?
– För det första, häng inte upp dig på lockpipan. Köp en billig och träna tills du tycker det låter ok, det finns mängder av filmer på nätet där folk lär ut. En så kallad short reed är lite svårare att få bra ljud i men när man lärt sig det kan man få skapligt ljud och en kanadagåspipa kan fungera till grågäss om man bara ändrar blåsteknik. Men som sagt i mitt personliga tycke så överskattar vissa gåsjägare lockpipans förmåga att attrahera gässen och blåser man vid fel tillfälle så kan det göra mer skada än nytta.

När det gäller övrig utrustning så tycker Kristofer att det gäller att bestämma sig för vilken nivå man vill lägga sig på.

– Vill man jaga gäss ett par gånger per år så anpassar man sig efter det. Sedan är det såklart vilken eller vilka arter man ska jaga och väljer bulvaner efter det. Men generellt anser jag att man ska ha ett par olika sorters bulvaner flockade helkroppar, målade helkroppar, skal, siluetter och påsbulvaner, typ Sillosocks. Då kan man lära sig att kombinera rätt bulvaner för rätt väderförhållande som råder på den marken du jagar på och de gässen. En del gåsjägare blir fast i vissa märken och tillverkare av bulvaner. De gåsjägarna lyckas ofta bra vissa dagar men misslyckas även många dagar. Men det visas ofta upp resultat endast när det går bra och vi andra får ju aldrig se när det misslyckas. För ALLA gåsjägare misslyckas ibland. Men jag försöker hela tiden testa ny utrustning och nya kombinationer för att minska andelen misslyckade jakter. Jag vet att jag aldrig kommer nå ner till noll men andelen misslyckade jakter har procentuellt gått ner. Så köp ett par olika modeller av bulvaner och testa dig fram. Det finns tyvärr inget facit.

Föredrar halvautomater

Vad gäller vapen så föredrar Kristofer, precis som de flesta andra, halvautomater.

– Ja, det stämmer. Dels har man ett extra skott och det är säkrare att ladda i såväl liggömslen som höga gömslen och grävda hål. Men det ska vara en som fungerar. Jag har testat flera olika märken och i och med att de jag har nu har gått över 20 000 hårda laddningar utan större bekymmer så kommer jag ej byta. Visst händer det alltid någon gång att en halvautomat hänger sig men man måste smörja dem i rätt proportion och hålla leran borta från mekanismen, säger Kristofer Hansson som håller fast vid sina favoriter.

– Jag kommer behålla både samma märke och modell då jag trivs. Jag använder ett par Benelli M2.

Men så länge det fungerar så spelar det ingen roll vad man använder, säger han.

– Jag använder full choke och fördelen är att om man får in gässen på nära håll och håller fram vid hals huvud så antingen träffar man eller så bommar man och skadskjutningen blir lägre än om man använder öppen borrning. Sedan når man ju lite längre på skadade gäss. När det gäller vitkindade så är det en svår fågel att skjuta och de gånger jag får in dem nära väljer jag ibland en lite öppnare borrning. Men det viktigaste är att man träffar. Skjuter man bättre med sitt brytvapen ska man använda det.

Och hur tänker du kring ammunition? Vad använder du?
– Genom åren har jag testat det mesta och mycket fungerar. Det jag dock tycker fungerar bäst är storlek US 2 på stora gäss och US 3-4 på små gäss, vitkindade, och att de är snabbt laddade. Man får dels större effekt när haglen träffar gässen och automaterna fungerar bättre. Och givetvis endast bly.

Vill lämna resultatfixeringen

Hur många gäss kan man då skjuta på en dag? Kristofer berättar att Sverige inte har någon ”bag limit” som i USA där man exempelvis på vissa håll får skjuta allt från en per man och dag i New York State, till ett par stycken eller flera.

– Vi har ingen begränsning i Sverige. Jag har själv guidat ett par jakter där vi sköt närmare 400 kanadagäss över samma bulvanbild. Detta var ett antal år sedan och någon gång per år kan vi ligga på 150-250 gäss. Själv sköt jag 167 kanadagäss på en dag förra vintern, säger Kristofer som tycker att vi borde lämna resultatfixeringen bakom oss.

– Visst kan det rassla till ibland men det är kontraproduktivt att förvänta sig det. Jag tycker att tio gäss per man är en bra jakt och 20 gäss per man är en riktigt bra jakt. Fem man skjuter då runt 100 gäss och jag kan garantera de inte är gladare för att de skjuter 200 stycken. Däremot så blir det ofantligt mycket mer arbete för alla, hundförare, hundar och medarbetare som ska hantera 200 gäss, och så vidare.

Så hur skulle du vilja definiera en riktigt lyckad gåsjakt?
– För mig är det när man lyckas få in gässen bra oavsett art. För mig kan 20 gäss vara mer lyckat en dag då de kommer in bra för bulvanerna än 100 stycken som flyger över utan att vilja landa, säger Kristofer Hansson och tillägger:

– Tveka inte att ta kontakt om ni är ett gäng på 4–6 jägare som är intresserade av att pröva på gåsjakt.

Följ Kristofers gåsjaktresa på:

Hemsida: www.goosehuntingsweden.com
Instagram: @goosehuntingsweden
Youtube: @GooseHuntingSweden
Facebook: Goose Hunting Sweden
Kontakt: kristofer@kristoferhansson.se

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!