Ad

Kråkjakt – En utmanande jaktform!

Det finns de som säger att jakten är slut den sista februari när klövviltet mer eller mindre är över. Inte för mig! Det finns så många fler jaktformer att nyttja på våren, däribland kråkjakten som är en utmaning så god som någon i jaktsammanhang! Nyligen gav jag mig ut i skogarna strax utanför Karlstad för att prova lyckan. Med mig hade jag Lars-Åke ”Pastorn” Jansson som är en erfaren kråkjägare och under dagen fick jag många goda tips som underlättar jakten.

IMG_1966_kråka (Large)

Var ute i tid

En bra placering av uven kan vara en dunge eller åkerholme med enstaka träd.
Vid jakt med uvbulvan gäller det att vara ute tidigt. Se därför till att alla förberedelser är klara innan solen går upp.

Kråkorna brukar närma sig uvbulvanen i cirklar och då gäller det att vara stilla tills de gör utfall mot bulvanen, då är kråkorna tillräckligt nära för att erbjuda bra skottillfällen.

Nytta med nöjeIMG_1992 (Large)

Våren tillbringas för min del till predatorerna, däribland kråkfåglar. Kråkjakten är en spännande jaktform och en värdig utmanare. Kråkorna går hårt åt småviltets ungar, ägg och fågelungar. När de hittat ett fågelbo så plundrar de det och sedan blir de väldigt aggressiva i sitt letande efter fler bon i närheten. På kort tid kan kråkorna ödelägga ett stort antal fågelbon i närheten av det första boet.

Den här jaktformen passar dessutom ypperligt för nyblivna jägare och det är inte svårt att få till jakt. Du kan fråga runt bland bönder och markägare om du får hjälpa till att avverka kråkor och det är få som säger nej.

Uvbulvan

Att jaga kråka med hjälp av en “uvbulvan” är en rolig, och ibland väldigt effektiv, jaktform. Dennes funktion är att “reta” kråkorna, inte nödvändigtvis för att göra utfall på uven men den får ofta kråkorna att flyga några varv kring den och det i sin tur kan ge goda skottillfällen.

Det finns färdiga uvar i både plast och mer levande material – och numera även sådana som flaxar med vingarna! Pastorn använder sig utav en gammal uppstoppad berguv som han fyndat hos en konservator.

Enligt Pastorn är det bäst receptet att variera din jaktform. Ibland jagar du med uvbulvan, högt sittande i ett träd, ibland med kråkbulvaner på marken, då för att lura dem att det finns mat att hämta.

IMG_2006 (Large)Lockpipa

Kombinera med fördel din bulvanbild med något för predatorernas öron. Både min och Pastorns favoritpipor är de nya piporna från Nordik Predator, Nordik Barrborn Crow. Dessa är lättblåsta pipor som du lätt kan imitera diverse kråkläten med, något som funkar förvånansvärt bra. Enligt Pastorn ska du aldrig kalla på kråkorna om du inte hör eller ser dem. Invänta istället tills du får syn på någon eller hör dem på håll, svara dem då i samma takt. När du jagar med uvbulvan och har en kråka hängandes under den kan du skrika som en skadad kråka, det retar bokstavligt talat livet ur dem.

Se hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 2!

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-03-17

Se även ...

Magasin Vildmarken #6

I det här numret är det dressören och instruktören Mattias Westerlund som frontar omslaget. Mattias har hjälpt många hundar och hundförare över hela världen och lever efter devisen ”andra människors framgångar är min framgång”.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.