Det svenska kräftfisket har alltid fascinerat oss på Vildmarken och i det här reportaget får vi följa med Vildmarkens Therese Tillman ut i augustinatten för att prova lyckan på en av Värmlands många spegelblanka sjöar.
Förra året fick jag äntligen chansen att uppleva kräftfiske på riktigt. Tillsammans med svärfar och svåger begav jag mig ut på en minnesvärd expedition till en av Värmlands sjöar, redo att lära mig mer om konsten att fiska kräftor. Vi hade förberett oss noga och valt ut olika beten för att locka kräftorna, inklusive vildsvinslever och klassiskt kräftbete i form av pellets (som man enkelt kan köpa i välsorterade fiskebutiker).
Det var stillsamt längs med strandlinjerna när vi släppte ned våra burar, vars placeringar markerades av de flytande frigolitbitarna som svävande höll sig kvar i ytan när vi lät burarna sjunka till botten.
Mer än en fiskeupplevelse
Sent på natten var det dags att kolla fångsten – och den visade sig vara riklig! En tät dimma hade svept in över sjön vilket försvårade vår navigering något, men genom en kombination av kartläsning i mobilen och tålamod lyckades vi snart finna den rätta strimman av flytande frigolit som markerade våra burar. Bäst resultat gav fiskrenset i burarna, men även levern verkade ha varit uppskattad. Stämningen var god när vi hade tagit upp fångsten och gav oss tillbaka hemåt.
Att delta i kräftfisket var inte bara en fiskeupplevelse, det var mer än så. Det var ett äventyr i det lilla som var både spännande och bjöd på överraskningar längs vägen.


Krämig kräftpasta med skaldjur: En enkel delikatess
Kräftskiva är inte för alla och som ett alternativ bjuder vår duktiga viltkock Therese Tillman på ett recept som funkar lika bra till vardags som


Koka kräftor: Recept med porteröl och krondill
Dags att koka kräftor? Hur man föredrar att koka sina kräftor är högst individuellt och en fråga om tycke och smak. Så här kokar vi


I Sverige har vi två kräftarter som båda lever i sötvatten; flodkräftan som kommer från Sverige och lever i våra vatten på naturlig väg och signalkräftan som är inplanterad. För att få fiska flodkräftor eller signalkräftor så krävs det antingen att du är en yrkesfiskare med ett specifikt tillstånd, eller att du är fiskerättsinnehavare med eget vatten. Vissa fiskerättsinnehavare tillåter även andra personer att fiska i deras vatten mot betalning. Det är endast i Vättern som allmänheten får fiska kräftor. I alla andra sjöar och vattendrag behöver man ha fiskerättsinnehavarens tillstånd.
Vad gäller tider för kräftfiske utan tillstånd på allmänt vatten i Vättern gäller följande:
(Källa: Havs- och vattenmyndigheten)
Kräftfiske utan tillstånd på allmänt vatten i Vättern är tillåtet från fredag klockan 17.00 till söndag kl. 17.00 under tre på varandra följande helger med start den fjärde fredagen i augusti. Du får högst fiska 60 kräftor per person och dygn, det vill säga 120 kräftor per person och helg.