Konuspot ger mycket tubkikare för pengarna

Den senaste månaden har inneburit allt från vakjakt och långhållsskytte till åkerspaning från vardagsrumsfönstret. Som sällskap har jag haft tubkikaren Konus Konuspot 100 mm – något som skulle visa sig bli en angenäm överraskning.

Konuspot tubkikare

Det var när vi var på tur söder ut, strax utanför Askersund för att spana efter dovvilt som jag tog fram tubkikaren för första gången. Den gjorde direkt ett gott intryck. Trots att ljuset började bli aningen skumt så kunde jag med lätthet på avstånd avgöra om det var en skjutbar hjort som jag hade noterat. Precis som namnet antyder har Konus Konuspot 100 mm en frontlins på 100 millimeter. Detta gör den väldigt användbar vid sådana här situationer, med en detaljupplösning som överträffade mina förväntningar.

Ljusstark

En så pass generös ljusöppning är ovanligt i dessa prisklasser och även kvaliteten är ovanligt bra. Den fungerar lika bra för jakt som den naturintresserade fågelskådaren. Dessutom är det ett utmärkt tillbehör vid viltinventering, eller som när man som jag bor ute på landet och vill spana av åkern genom vardagsrumsfönstret. Det är helt enkelt väldigt mycket kikare för pengarna.

Okularet går att zooma med och ger möjlighet att ställa in mellan 20 till 60 gångers förstoring. Den har ett motljusskydd som enkelt kan skjutas fram vid behov. Det ingår en universaladapter som möjliggör att fotografera med de flesta av marknadens smarta telefoner (som är upp till 83 millimeter breda).

Ett annat användarvänligt tillbehör är själva väskan som kan öppnas både bak och fram. Man kan alltså vid behov använda kikaren med väskan på; något som kan vara användbart både när man har bråttom, eller vill skydda den lite extra.

Konus Konuspot 100 mm har det man kan önska av en kikare i den här prisklassen. Ljusstyrkan står sig riktigt bra vad gäller tubkikare. Det enda negativa var möjligtvis att få till den riktiga bra skärpan vid maxförstorat läge, alltså vid 60 gångers förstoring. Totalt sett så är det ändå en produkt som vi varmt kan rekommendera till väldigt många olika målgrupper.

www.cyberphoto.se

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2018-02-18

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.