Kontrollera din radio inför jaktpremiären

2020-09-07

Kontrollera din radio inför jaktpremiären

Har du varit med om att din radio visat sig krångla när du kommit fram till jakten? Om inte, grattis. Om ja, så är det kanske en tröst att du inte är ensam. Vi ringde upp Zodiacs Peter Landér för att få med oss lite tips och råd kring vad man bör tänka på vad gäller radioutrustningen inför jaktpremiären.

– Det bästa är att i god tid unna sig att ta 10–15 minuter åt att kolla upp de här sakerna istället för att upptäcka det ute i skogen, säger Peter Landér, Business Development Manager på Zodiac.

Peter berättar att det är en ständigt återkommande utmaning att kolla och kontrollera sin radio inför jakten, men att det finns saker man kan göra för att slippa stå maktlös i skogen.

– Kolla att sladdar funkar. Slå på radion och prova gärna att sända med en kompis. Ifall man exempelvis klämde sin skogsantenn under fjolåret men inte gjort någonting åt det så är det läge att införskaffa en ny sådan, säger Peter Lander.

Många vittnar om att det inte alltid är helt enkelt att riktigt veta orsaken till varför man exempelvis tappar täckningen. Men det är ett faktum att batterier blir slitna med åren och även om man bara använder sin radio under exempelvis två veckor om året under några års tid så kan kvaliteten på täckningen försämras, trots att det står att batteriet är fulladdat.

– Har man en äldre jaktradio så ska man definitivt underhållsladda den ett par gånger off season för att hålla igång batterierna, säger Peter Landér och berättar att de tidigare nickel- och metallhybridbatterierna krävde mer kärlek och underhåll än de nyare varianterna.

– De mer moderna batterierna, så kallade litiumjon-batterier, är mindre känsliga. Men som sagt, vet man med sig att batteriet är mellan 5–10 år gammalt och ifall man har märkt att man börjar tappa räckvidd i sin radio så kan det vara en idé att faktiskt köpa ett nytt batteri till den, säger Peter Landér.

– Ett av de tecken man kan få att det börjar bli gammalt är att man börjar tappa just täckning. Batteriet orkar inte skjuta på med samma styrka även om det visar fullt på batteristapeln. Folk kanske säger att det måste kommit in vatten eller nåt, medan det kanske snarare bara handlar om att batteriet är slitet.

Han inflikar dock att fukt ändå kan vara boven i dramat ifall man märker att man börjar tappa räckvidd.

– Det sitter gummimembran runt batteripolerna och där man öppnar chassit – och när de blir gamla så torkar de. Membranen blir spröda och då har de inte kvar samma funktion vad gäller att hålla undan fukten.

– Om radion är över låt oss säga tio år gammal, så kan man misstänka att det kommit in fukt. Men det är individuellt och mycket beror såklart även på vad radion har varit med om under årens lopp, säger Peter Landér.

 

Våga be om råd

Peter berättar att utöver fukt och gamla batterier så är en trasig eller klämd antenn den vanligaste orsaken till bristfällig funktion – och ifall man misstänker att något inte stämmer så ska man inte tveka att be om råd.

– Kontakta din närmaste välsorterade jakthandel och be om tips och råd, säger han och understryker att det alltid är en god idé att göra det i god tid. Då har man även tid att komplettera med någon sladd, antenn, eller vad det nu kan vara frågan om.

Passa på under sommaren

– Gör det gärna under sommaren, det är ju ännu bättre än att göra det tre dagar innan jakten. Just nu är det kö hos serviceverkstäderna så att få till ett snabbjobb med kort varsel är väldigt svårt, avslutar Peter Landér.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!