Kontrollera din radio inför jaktpremiären

2020-09-07

Kontrollera din radio inför jaktpremiären

Har du varit med om att din radio visat sig krångla när du kommit fram till jakten? Om inte, grattis. Om ja, så är det kanske en tröst att du inte är ensam. Vi ringde upp Zodiacs Peter Landér för att få med oss lite tips och råd kring vad man bör tänka på vad gäller radioutrustningen inför jaktpremiären.

– Det bästa är att i god tid unna sig att ta 10–15 minuter åt att kolla upp de här sakerna istället för att upptäcka det ute i skogen, säger Peter Landér, Business Development Manager på Zodiac.

Peter berättar att det är en ständigt återkommande utmaning att kolla och kontrollera sin radio inför jakten, men att det finns saker man kan göra för att slippa stå maktlös i skogen.

– Kolla att sladdar funkar. Slå på radion och prova gärna att sända med en kompis. Ifall man exempelvis klämde sin skogsantenn under fjolåret men inte gjort någonting åt det så är det läge att införskaffa en ny sådan, säger Peter Lander.

Många vittnar om att det inte alltid är helt enkelt att riktigt veta orsaken till varför man exempelvis tappar täckningen. Men det är ett faktum att batterier blir slitna med åren och även om man bara använder sin radio under exempelvis två veckor om året under några års tid så kan kvaliteten på täckningen försämras, trots att det står att batteriet är fulladdat.

– Har man en äldre jaktradio så ska man definitivt underhållsladda den ett par gånger off season för att hålla igång batterierna, säger Peter Landér och berättar att de tidigare nickel- och metallhybridbatterierna krävde mer kärlek och underhåll än de nyare varianterna.

– De mer moderna batterierna, så kallade litiumjon-batterier, är mindre känsliga. Men som sagt, vet man med sig att batteriet är mellan 5–10 år gammalt och ifall man har märkt att man börjar tappa räckvidd i sin radio så kan det vara en idé att faktiskt köpa ett nytt batteri till den, säger Peter Landér.

– Ett av de tecken man kan få att det börjar bli gammalt är att man börjar tappa just täckning. Batteriet orkar inte skjuta på med samma styrka även om det visar fullt på batteristapeln. Folk kanske säger att det måste kommit in vatten eller nåt, medan det kanske snarare bara handlar om att batteriet är slitet.

Han inflikar dock att fukt ändå kan vara boven i dramat ifall man märker att man börjar tappa räckvidd.

– Det sitter gummimembran runt batteripolerna och där man öppnar chassit – och när de blir gamla så torkar de. Membranen blir spröda och då har de inte kvar samma funktion vad gäller att hålla undan fukten.

– Om radion är över låt oss säga tio år gammal, så kan man misstänka att det kommit in fukt. Men det är individuellt och mycket beror såklart även på vad radion har varit med om under årens lopp, säger Peter Landér.

 

Våga be om råd

Peter berättar att utöver fukt och gamla batterier så är en trasig eller klämd antenn den vanligaste orsaken till bristfällig funktion – och ifall man misstänker att något inte stämmer så ska man inte tveka att be om råd.

– Kontakta din närmaste välsorterade jakthandel och be om tips och råd, säger han och understryker att det alltid är en god idé att göra det i god tid. Då har man även tid att komplettera med någon sladd, antenn, eller vad det nu kan vara frågan om.

Passa på under sommaren

– Gör det gärna under sommaren, det är ju ännu bättre än att göra det tre dagar innan jakten. Just nu är det kö hos serviceverkstäderna så att få till ett snabbjobb med kort varsel är väldigt svårt, avslutar Peter Landér.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.