Dags att koka kräftor? Hur man föredrar att koka sina kräftor är högst individuellt och en fråga om tycke och smak. Så här kokar vi på Vildmarken vår kräftlag till ett kilo kräftor!
• 3 liter vatten
• 1 dl salt
• 2–3 sockerbitar
• 1 flaska porteröl
• Krondill (ta bort stjälkarna)
Gör så här:
Ta fram ytterligare en gryta och häll i 3 liter vatten, krondillen, porterölen, saltet och sockerbitarna.
Koka upp även den här andra grytan med ingredienserna till kräftlagen.
Skölj kräftorna noga (i kallt vatten) och lägg därefter i dem, ett fåtal åt gången, i det rena kokande vattnet. Det är viktigt att vattnet verkligen kokar hela tiden.
Låt koka i någon minut. Ta upp kräftorna med hålslev och lägg dem i den kokande grytan med kräftlagen istället. Ta de största först, de behöver ungefär 10 minuter. Koka de mindre i 7–8 minuter. Ta bort kastrullen med räftorna från värmen och låt svalna i lagen. Lägg över i annan bunke, täck över med något och låt stå i kylen under natten.