Knivskolan: Så slipar du din yxa

2019-12-10

Knivskolan: Så slipar du din yxa

I varje nummer av Magasin Vildmarken delar våra vänner på Tormek med sig av sina bästa tips för hur man håller sina verktyg riktigt vassa och skarpa – och vi utgår som alltid från Tormek T-4 Bushcraft, deras slipmaskin för jakt- och fritidsrelaterade produkter. [Text: Magnus Skoglund & foto: Privat]

– Vi kommer bjuda på småtipsen och det som man kanske inte alltid kan läsa sig till utan saker som vi snappat upp efter många timmar framför maskinen, säger Mattias Landgren som är Säljansvarig Sverige hos Tormek.

Den här gången var temat yxor – ett grundläggande verktyg för natur- och friluftsliv – och Mattias berättar att man framför allt bör tänka på att inte lägga en för liten vinkel.

– Det ska huggas och det ska tas i och då är det viktigt att man lägger en vinkel som håller en stund också, säger han och tillägger:

– Man skär ju inte med den på samma sätt som med en kniv.

Vilken vinkel ska man välja då?

– Till en skogsyxa så rekommenderar vi 35–40 grader just för att eggen ska hålla bättre, men sedan beror det ju, precis som med knivar, på vad det är för stål och vad man har för ändamål. Men generellt så är en lite trubbigare vinkel att föredra.

Mattias berättar att man ska välja eggvinkel efter ändamålet där allroundyxor för sport och fritid har en större vinkel än exempelvis en täljyxa. 

– Det är helt olika slipningsmetod på dem. På en skogsyxa så tycker jag att man lägger en liten slipfas längst ner på ungefär 40 grader, när det gäller en täljyxa så är det mer personligt, säger Mattias.

Och fortsätter: 

– På den lägger man en skarpare vinkel, 25–30 grader ungefär. Är man högerhänt så kör man en slipfas på vänstersidan av yxan och på högersidan så kör man en lite konvex yta.

Knivskolan yxa

Ingen avancerad jigg

Jiggen som man använder till yxor heter SVA-170, enligt Mattias en av deras enklaste jiggar.

– Den är inte så jätteavancerad. Man sätter in den och lägger ryggen på yxhuvudet mot så håller den samma vinkel.

– Sedan slipar man alltid med motrotation vilket hjälper till att trycka upp den mot jiggen. Detta gör att du inte behöver använda så mycket handkraft för att hålla den stabilt, vilket är skönt.

Under slipningen är det kontinuerlig vattentillströmning och maskinen går väldigt sakta. 

– Det gör att man kan ta så lite stål som möjligt. De ska hålla länge, verktygen. Och givetvis vara vassa, säger Mattias Landgren.

Eggen kan vara både rundad och rak. Hur skiljer sig tekniken? 

– Jag skulle vilja säga att det är lika enkelt att slipa oavsett. Har du en rak yxa så kör du den bara fram och tillbaka, typ som en kniv. Den går bara rätt över. 

– När det gäller en rundad yxa så beror det lite på hur långt skaftet är också, i värsta fall får man ta bort läderbrynsskivan, men annars kör man den bara upp och ner och försöker köra den lite i sidled med så att man använder hela stenen. Just på de runda yxorna är det lätt att slipa mycket mitt i, säger Mattias Landgren. 

Även här rekommenderar Mattias att man ska använda en tuschpenna för att underlätta slipningen. Mattias erkänner dock att han inte alltid är så jättenoga, i alla fall inte när det gäller skogsyxor. 

– Jag brukar lägga ett par millimeters slipfas på en skogsyxa, då vet jag att det blir en ganska ganska grov vinkel på den. Däremot om det är en täljyxa, då är jag mer noggrann naturligtvis.

– Och som vanligt så avslutar man genom att bryna upp verktyget för att få bort råeggen, säger Mattias och önskar läsarna lycka till med slipningen. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!