Ad

Knivskolan: Så räddar du din jaktkniv

Varje månad hjälper Tormeks Mattias Landgren oss med tips och råd om hur man håller sina verktyg och redskap riktigt vassa. Den här gången fick han svara på frågan om hur man räddar en jaktkniv som fått sig en törn och blivit hackig. [Text: Magnus Skoglund & foto: Staffan Johansson]

– Ingen kniv är egentligen förbrukad, jag har sett många knivar med hack i och inte någon har varit förbrukad, säger Mattias Landgren när vi träffar honom. 

Mattias berättar att när han har fått ett hack på sin kniv så brukar han dra av den, alltså planslipa den, uppe på stenen.

 – Den blir otroligt slö, men det är det snabbaste sättet att få bort hacket innan man slipar upp den igen.

Mattias kör frihands och med medrotation på stenen. Därefter sätter han ner den vassa eggen rakt mot stenen, något som han erkänner kan se lite brutalt ut!

 – Man bör tänka på att man kör hela bladet så att den fortfarande behåller formen och så att man undviker att gröpa ur kniven där hacket är. 

– Kör hela eggen, fram och tillbaka tills man är nöjd och hacken är borta. Vissa kör på sidan men jag föredrar att köra uppe på den för där kan jag rätta till stenen. 

Vad menar du med rätta till stenen?

– Det kan ju bli lite skåror i den men då kan man svarva av den på vår TT-50. Sedan kan vissa handtag sitta i vägen och då får man köra lite på sidan ändå. Det beror lite på hur kniven är utformad, säger Mattias Landgren.

Vad gör man därefter?

– Det beror lite på hur djupa hack man har. Är det bara små hack så brukar det gå väldigt fort, då har man fortfarande en slipfas kvar och då brukar jag bara måla upp och slipa upp den. Har man däremot varit tvungen att ta bort mycket så får man mäta in en vinkel bara. 

Full kontroll

Mattias berättar att vissa tror att det här är en svår åtgärd, men eftersom deras maskiner går så sakta så har man full kontroll. Det viktigaste, menar Mattias, är att man slipar den med medrotation när man kör frihands.

– Skulle man göra det här på till exempel en våtsten så kommer man få hålla på i all evighet nästan. Kör man med en bandslip så går det väldigt fort, men då finns det risk att man överhettar och att man tar onödigt mycket på kniven. Man får mycket mer kontroll med en Tormek och det går hyfsat fort ändå att göra det, säger Mattias och tillägger:

– Ingen kniv är egentligen förbrukad, jag har sett många knivar med hack i och inte någon har varit helt bortom räddning. 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-04-10

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.