Varje månad delar Tormeks Mattias Landgren med sig av tips och råd om hur man slipar sina verktyg på bästa sätt. Varje månad får vi in mängder av frågor från er läsare, och i detta nummer svarar Mattias på några av de mest förekommande frågorna! [Text: Magnus Skoglund & foto: Staffan Johansson]
”Vilken är den perfekta vinkeln för en flåkniv?”
Mattias svarar:
– Precis som vi har pratat om tidigare så beror det exempelvis på vilket märke det är på kniven, vad de rekommenderar, vad de använder för stål och så vidare. Det finns helt enkelt ingen perfekt vinkel generellt utan det beror mycket på vad användaren föredrar. Men är man osäker på vinkeln på sin flåkniv så är det bästa alternativet att använda en tuschpenna och repetera leverantörens vinkel från början. Om man ändå vill kräva mig på en siffra så skulle jag säga 15 grader på varje sida ungefär – det är en tumregel som brukar göra så att det funkar bra.
Patrik från Sundsvall frågar:
”Hur många gånger går det att slipa om en kniv innan den är ’slut’?”
Mattias svarar:
– Det är en jättebra fråga, men utan något jättebra svar! Jag vet i ärlighetens namn inte hur många gånger det går att slipa, men något jag vet är att det tar minimalt med stål om man använder en Tormek. Även här handlar det nämligen om hur knivleverantörerna gör sitt stål och sina blad. På vissa kan man ta 1,5 cm, på ett blad som är tre cm, innan den är förbrukad. På andra kan man ta två. Det är alltså väldigt olika, men när man kommer in till kärnan så är de inte användbara längre. Vad gäller Tormeks maskiner så har jag aldrig slipat bort en kniv och då har jag ändå slipat vissa säkert uppemot 100 gånger.
Thomas från Vårgårda frågar:
”Är det någon skillnad mellan att slipa med eller mot eggen?”
Mattias svarar:
– Det blir ingen skillnad på slutresultatet om man slipar med eller mot. Det som är skillnaden är att om man slipar mot stenens rotation så får man en skönare ställning, tycker jag. Dessutom får man hjälp av vattenflödet med att se att kniven ligger plant mot stenen så att man inte är på kanterna och slipar. Dessutom går det lite fortare och man får lite mindre råegg vilket gör att man inte behöver jobba lika länge på lädret sedan.