Ad

Kjell Lennartsson i ny rävjaktsfilm

Kjell Lennartsson har alltid släpat omkring på stillbildskameran när han jagar. För fem år sedan tog kompletterade han utrustningen med en filmkamera och sedan dess har producerat många uppskattade jaktfilmer – både här hemma och under utlandsäventyren. Hans senaste film, Rävjakt med stövare och terrier på Härkila, berör ett tema som alltid fascinerat honom, nämligen rävjakt.

 

 

– Det krävs lite extra av en rävjägare. Du måste kunna stå stilla och tyst, du måste kamouflera dig på passet, du måste vara uthållig. Du bör ha bra rävhundar och du måste veta var de bästa passen och gryten är, säger Kjell Lennartsson när Magasin Vildmarken träffar honom. 

En annan fördel med rävjakt, enligt Lennartsson, är att den är opretentiös. 

– Man kan jaga själv eller i större gäng. Ingen har några direkta krav på troféer och alla blir glada och lyckönskar skytten när det skjuts en räv, säger han och inflikar att rävjakten kan förena jaktlagen.

– Här ordnar vi flera större rävjakter inom älgskötselområdet med stövare under vintern. Det är riktigt trevligt och man lär känna jaktgrannar på ett gemytligt sätt. Att hålla rävstammen på en lagom nivå är viktigt för att gynna markhäckade fågel arter. Men även hare och rådjur gynnas ju om rävstammen inte är för stor, säger han.

Rävjakt med Stövare

Rävåtlar året om

Kjell berättar att de har rävåtlar igång i stort sett året runt – något som inte brukar vara några problem att hålla gång eftersom de är trafikeftersökjägare och är ute och tar reda på många påkörda djur och framförallt rådjur.

– Under hösten blir det ju också en del slaktavfall från jakterna.  Fördelen med att ha åtlar är ju att man har lättare att prägla unga hundar på räv om man släpper kring åtlarna och givetvis så är det ju även lättare för våra gamla hundar att hitta färska slag, säger han.

Och fortsätter:

– Åtlarna skall ligga lättillgängliga men ända avsides, gärna inne i täta planteringar. Vi har några åtlar som ligger ganska nära lätta gryt. Där kan man även få bra träning för terriern, menar han. Men när Kjell är ute och jagar med stövarna så brukar de inte passa vid de lättaste gryten.

– Vi väljer ofta att passa vid gryt där vi inte vill ha ner räven för att grytet är farligt eller där det är svårt att få ut räven.  Denna taktik brukar sluta med att vi får in räven i de bästa gryten och sedan får terriern göra jobbet.

Rävjakt med Stövare

Fördelar att även jaga hare

Kjell avslöjar att han gärna ser att hans stövare även får jaga hare eftersom det finns många fördelar. Han menar att de blir mer spårnoga och även lär sig att klara svårare rävar som springer långt.

– Jag har också fått för mig att de hundar som jagats in på hare inte driver i vind eller för fort. Sedan så får man ju ofta en bättre kontakt med hunden då den jagar hare och det kan också vara lättare att göra den rådjursren i samband med harjakt, säger han.

– Nackdelen är ju att man kan få en del hardrev under jaktprov på räv och under större jakter där det sitter många förväntansfulla jägare och väntar på rävdrev så vill man ju inte ha ett hardrev.  Så vem vet, kanske nästa stövare får bli helt injagad på räv. 

Vad är det största problemet med injagning av rävstövare?

– Det är ofta att få den rådjursren. Här är det viktigt att man tidigt har lagt på hunden en hel del dressyr så den förstår att det är husse som bestämmer. Man måste också vara väldigt noga med att försöka kolla upp vad hunden driver så snart som möjligt. Känner man sina rävmarker så ser man ju snart var drevet går och misstänker man att det är rådjur så måste man snarast försöka komma i pass så man kan konstatera vad det är, säger Kjell Lennartsson och fortsätter:

– Skulle det vara rådjur så är det väldigt viktigt att göra klart för hunden att detta vilt inte är lovligt att jaga. Jag lär alltid mina stövare kommandot stanna. Det ger mig alltid möjlighet att få stopp på dem och så gör det ju att de inte börjar runda en då man skall stoppa ett rådjursdrev.

Kjell har valt att jaga med foxterriers, men berättar att det säkerligen funkar lika bra med andra terriertyper. Några krav finns det dock.

– De skall vara rörliga, bryta kontinuerligt, ha lagom dådkraft och mod. Skador på hund eller räv ser jag som ett stor misslyckade av hunden, säger han

Vill inte ha för stor hund 

Han vill heller inte ha en för stor hund, detta eftersom han vill att de lätt ska kunna pressa sig fram i trånga passager i stengryten.  

– Jag har hittills aldrig tränat i konstgryt och det beror först och främst för att jag inte vill uppmuntra mina hundar till att skälla på grävling. De skall också veta att jag inte kommer att lyfta på något lock eller ta mig ner till dem utan de får klara sig själva där nere. 

Istället väljer han lättare gryt i naturen för unghundarna. 

– Det skall vara gryt där räven oftast tar sig ut direkt när hunden går ner. En förståndig hund som det skjuts en del räv för förstår snart att jakten går ut på att försöka få räven att lämna grytet. Jag är mycket noga med att välja pass så jag inte lägger vind mot grytet. 

En annan viktig sak att komma ihåg är att inte prata runt grytet.

– Har räven hört eller känt att det står människor runt grytet så kommer den inte ut. Grytjakt för mig är max en timma. Har jag inte fått ut räven inom denna tid så får räven vara vinnare för den dagen.  Och jag gräver aldrig. Börjar man gräva så lär sig hunden snart detta och då har man snart en förliggare som inte bryter.

Hur tänker du kring kläder?

– Vid rävjakt så vill jag ha tysta kläder. Är det inte regn i luften kan rena ullkläder som loden vara en fördel då de är absolut tysta.  Men kan man vänta regn eller blötsnö under dagen så föredrar jag Gore-Tex eller HWS-kläder. Man skall inte behöva ställa in jakt på grund av dåligt väder. Det enda som stoppar mig från att jaga räv är storm, berättar Kjell och flikar in att han numera nästan alltid använder kläder med bra kamouflage. 

– Det tillsammans med att man väljer pass där man inte avger siluett gör ju att man lättare får räven inom hagelhåll. Händer och ansikte bör man även dölja. Vinden är ju en viktig faktor att ha koll på som nästan all annan jakt. Men det är inte alltid lätt att ha koll på då man jagar med stövare. Men man bör ända fundera på var vinden kommer ifrån och var man har tänkt att räven skall komma. Lägger man vind över det området så minskar ju möjligheterna radikalt. Vill man ha bra drev så bör man inte heller kuta omkring i skogen och lägga spårvittring. Då byter snart räven buktområde och drar i väg eller kanske går i gryt.

Och vad gäller annan utrustning?

– Rävjakt med stövare och terrier ger ofta ganska svåra hagelskott. När räven flyger ur grytet så går det verkligen undan, så det är viktigt att man har en hagelbössa som passar. Till rävjakterna använder jag en gammal funktionell Beretta-bock med ganska hög kolv. Då behöver jag inte gå upp och täcka målet med pipan. Det är perfekt på frånskott på grytjakterna. Men man måste tänka till lite extra då räven kommer emot en och den springer nerför. Då är det lätt att skjuta över. Bössan skall även ha blånerad låda så man inte riskerar blänk. Det blir en ganska omild behandling av vapnet under rävjakter så man kanske inte skall använda sin finaste bössa till detta, säger Kjell Lennartsson som avslutningsvis generöst delar med sig av rävjaktsfilmen nedan till Magasin Vildmarkens läsare.

Och inflikar:

– Det är ofta snabba situationer och det kan vara svårt att hänga med när man skall sköta kamera och bössa samtidigt så det får man ha överseende med.

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-08-09

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.