Kent firar snart 50 år som vapenhandlare: ”Varje kund har en liten historia att berätta”

Ända sedan 1973 har Ahnö Vapen legat i ändan av Herrgårdsgatan i Karlstad och utgör numera närmast ett unikum i ett centrum som annars verkar vara i ständig förändring. Vildmarken hälsade på den nutida ägaren Kent Haglund, 80, som fortfarande trivs med vardagen inne i den lilla och gemytliga butiken.
Ända sedan 1973 har Ahnö Vapen legat i ändan av Herrgårdsgatan i Karlstad och utgör numera närmast ett unikum i ett centrum som annars verkar vara i ständig förändring. Vildmarken hälsade på den nutida ägaren Kent Haglund, 80, som fortfarande trivs med vardagen inne i den lilla och gemytliga butiken.
2022-09-12

Kent firar snart 50 år som vapenhandlare: ”Varje kund har en liten historia att berätta”

Ända sedan 1973 har Ahnö Vapen legat i ändan av Herrgårdsgatan i Karlstad och utgör numera närmast ett unikum i ett centrum som annars verkar vara i ständig förändring. Vildmarken hälsade på den nutida ägaren Kent Haglund, 80, som fortfarande trivs med vardagen inne i den lilla och gemytliga butiken.

Från utsidan gör butiken inget större väsen av sig, men där inne märker man historiens vingslag tydligt. Bakom disken står Kent Haglund och tar emot oss. Redan innan artighetsfraserna är över så är det tydligt att hans historia började skrivas några timmar öster om Värmlands gränser. Den välkomnande söderdialekten är tydlig och under rundturen berättar han att han som 15-årig och skytteintresserad yngling tog jobb på Vapenspecialisten i Stockholm. Där jobbade Kent, med några års paus för att köra sopbil, under drygt 15 år när han plötsligt fick ett erbjudande som skulle leda in honom på ett nytt spår.

– Allan Östberg, Ahnö Vapens grundare, kom förbi och frågade killarna på jobbet ifall det var någon som var pigg på att flytta till Karlstad för att driva butiken som vi står i nu.

Intresset var svalt hos hans medarbetare, men Kent och hans familj beslöt sig för att chansa. De åkte till Karlstad och tittade på den tämligen nystartade butiken – och beslutade sig snart för att stanna kvar.

– Karlstad är en trevlig stad och vi bestämde oss för att flytta hit.

Älgexplosion i Värmland

Och tajmingen kunde inte varit mycket bättre. Kent minns tillbaka på en tid när det stundtals var drösvis med folk i butiken.

– Jag kom ju mitt i den stora älgexplosionen som var i Värmland. Jag har väl aldrig i mitt liv sålt så mycket vapen och ammunition som vi gjorde då, säger han.

Några år senare, under mitten av 80-talet, såldes butiken till en ny ägare – och Kent följde med.

– Jag ingick som en inventarie, säger han och skrattar.

Karriärmässigt vägval

Butikshyllorna ger ledtrådar om ett annat intresse som varit en stor del av Kents livshistoria. På hyllorna hittar man nämligen inte bara vapen och vapentillbehör, där trängs även flertalet kameror i olika modeller. Kent berättar att han även hunnit med att frilansa som fotograf. Bland annat gjorde han uppdrag åt Värmlands Folkblad och Aftonbladet och när dåvarande ägaren gick bort i början av 90-talet så stod Kent inför ett karriärmässigt vägskäl.

– Jag hade ena foten i fotograferandet och den andra här, säger Kent.
Och fortsätter:

– Vi diskuterade med familjen och kom överens om att vi skulle satsa på det här, säger Kent som tog över butiken 1991.

Tuffa tider

Till en början flöt affärerna på bra för den nyblivna ägaren, men han stötte snart på problem.

– De första åren hade jag världens rush. Det funkade jättebra, sedan kom ju finansdippen, säger Kent.

Tuffare tider väntade för Kent, precis som för många andra. Så småningom riktade han in sig på att bara sälja begagnade vapen, något som enligt Kent har funkat bra och som även har gjort att han inte blivit utkonkurrerad i takt med att konkurrensen har hårdnat och de stora kedjorna har blivit allt större.

Nästa år firar Ahnö Vapen 50 år som butik – och ni har varit här på Herrgårdsgatan hela tiden. I dessa föränderliga tider känns ni nästan som ett unikum. Vad har du för tankar om det?
– Jag tror nog att jag är den vapenaffär som funnits längst i Värmland, säger Kent Haglund blygsamt.

Och precis när vi pratar om det så kommer en kund in och hämtar upp optik som han har beställt. Kent och kunden skämtar med varandra samtidigt som det räcks över ett paket. Det är stunder som detta som Kent tycker är det bästa med livet som handlare – och som antagligen är svaret på varför butiken funnits så länge.

– Det bästa är just det här, den sociala kontakten med kunderna. Varje kund har en liten historia att berätta när de kommer in med sina vapen, säger han.

Och det verkar inte bara vara vapen ni pratar om?
– Nej nej, tack vare att jag blivit ganska så gammal och hunnit samla på mig livserfarenhet så kan jag prata om det mesta, säger Kent.

Och fortsätter:

– Häromdagen kom det in en lärare som jag köpte vapen av. Då började vi prata om hur skolan var på 50-, 60-, och 70-talet. Det är roligt, säger Kent Haglund.

Och jag såg dig även mingla omkring på Swedish Game Fair. Du måste ha byggt upp ett stort nätverk under alla dessa år?

– Jag tycker om att träffa gamla kunder och säljare som jag har handlat av. Många av dem är ju borta i dag.

Hur känns det?
– Det känns lite tråkigt på sätt och vis. Alla är ju mycket yngre och det har blivit tuffare klimat även för grossisterna. Grossisterna i dag har ju ganska höga krav och kedjorna lägger in klumpbeställningar medan jag hör av mig och säger att ”Jag vill ha en bössa”.
Inne på lagret står det begagnade vapen på rad. Bland annat kan det röra sig om dödsbon – och det är heller inte ovanligt att cirkeln sluts i Kents butik.

– Folk som var ungefär 50 år när jag flyttade hit har hunnit bli ex antal år äldre. Och det finns många som kommer tillbaka till mig och vill lämna in sina vapen när de slutar jaga.

Och det är du personligen som kontrollerar vapnen du får in?
– Ja, jag har hållit på så länge. Det är ganska så enkla grejer. Grundkonstruktionen på studsare och hagelgevär är samma sedan 1800-talet, säger han och visar upp en dyrgrip i form av en Winchester-studsare.

Jaktminne på väggen

Kent berättar att han alltid har kunnat mycket om jaktvapen, men att han inte var så jaktintresserad från början. Först 1999 började han själv att jaga.

– Då kom jag med i ett jaktlag här i Värmland, Björnkällans jaktlag i Björneborg, och där jagar jag fortfarande.

Och redan det första året lyckades Kent skjuta den största älgen som de har skjutit på den marken, nämligen en udda 16-taggare som fortfarande hänger inne på lagret.

– Det var min första älg och jag sköt den nånstans mellan Björneborg och Degerfors. Det är fortfarande mitt, och deras, rekord, säger Kent.

Numera jagar han dock inte så frekvent längre.

– De säger ”Sätt dig på det här passet, Kent, det är ett bra pass för dig”.

– Då klättrar jag upp och sitter där och tittar. Det är ganska avkopplande. Sedan om jag får skjuta eller inte, det spelar inte så stor roll.

Och oktober är snart här. Ska du ut i älgskogen?
– Absolut, jag ska ut med Björnkällans jaktlag igen. Det blir älgtornet i tre dagar, tilldelningen är så liten.

När jag frågar om framtiden så dröjer Kent lite på svaret. Som nybliven 80-åring medger han dock att han inom en inte alltför avlägsen framtid kommer börja lägga lite mer tid på andra saker än butiken.

– Ärligt talat så vet jag inte riktigt vad jag ska göra framöver. Jag har intresse av gamla bilar, jag har en fin gammal Mercedes från -78 och jag tycker om att köra bil. Sedan ska jag även ta hand om min hustru, så klart, säger Kent samtidigt som ytterdörrens ringklockan ljuder.

Kent tar snabbt plats bakom disken. Det är dags att hjälpa ännu en kund – som han gjort så många gånger förut…

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Swarovski Optik dS Gen II
Produktrecension

Vildmarken testar: Swarovski Optik dS Gen II

Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS Gen II. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver

Nyheter

Gemensamt krafttag för cancerforskningen

Nästan alla drabbas på något sätt av cancer. Just nu går Josefin Wallin, ett bekant och omtyckt namn för många i jaktfamiljen, igenom en väldigt

Nyheter

Minskat antal vargar i Dalarna

Årets inventering av vargpopulationen i Dalarna är färdig. Inventeringen visar att det fanns uppskattningsvis 73 vargar i Dalarna vintern 2022/23, vilket är en minskning från

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!