Jimmy Stening: Kärna eget smör på en kvart

2019-04-13

Jimmy Stening: Kärna eget smör på en kvart

Hur gott är det inte med ett riktigt smör utan tillsatser? Du kan ha detta smör till smörgåsen, ställa fram på bordet med lite flingsalt till finmiddagen, eller varför inte smaksätta ditt eget vitlöks-, persilje- eller örtsmör till den där saftiga älgfilen eller vildsvinskotletten som du har grillat?

Jag förstår vad du tänker, eget smör hmm. Vi läste om hur man på 1800-talet kärnade sitt eget smör i historieböckerna, och att det tog mycket lång tid. Ja, det gjorde det, men i dag så har vi både elvisp och hushållsassistent till hjälp. 

Du kanske dessutom kommer ihåg uttrycket när du var liten och ville hjälpa till med maten och fick uppgiften att vispa grädden till efterrätten och de sade: “Vispa inte för länge så att det blir smör.” Mitt främsta minne gällande smör är när farmor satt på gården och hällde grädde i smörkärnen som hon hämtat från ladugården och sedan fick man stå och kärna smör. Just den frasen ska vi ta fasta på den här gången. 

Kärna eget smör

Du behöver: 

  • 5 dl vispgrädde (fet, gärna 40 %) 
  • 2 g salt 

Gör såhär:

Häll vispgrädde i en skål eller bunke, vispa med elvispen eller matberedaren med ballongvispen. När du börjar vispa blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och sedan en grynig massa. Här fortsätter du vispa. Ingenting händer under ett par minuter, men så plötsligt händer det. Massan separeras och vätska frigörs – detta är kärnmjölk. 

Häll av kärnmjölken i en skål, denna kan du sedan använda till bakning. Fortsätt vispa en stund till för att försäkra dig om att den sista vätskan har frigjorts. Efter det är gjort badar du ditt smör i vatten för att få bort den siste vätskan på ytan, detta förlänger hållbarheten på ditt smör. Smaksätt sedan ditt smör med salt, börja försiktigt och smaka dig fram. Du kan också ha i finhackade färska örter som timjan, rosmarin eller vitlök, persilja, dill med mera.  Lägg sedan smöret i en skål eller slå in det i smörpapper alternativt plastfilm och lägg det i kylen. Smöret klarar sig utan problem i 1-2 veckor i kylskåpet, men kan också stå framme svalt och mörkt och klarar sig då upp till en vecka. Ett tips är att om du har haft smöret i kylen så blir det hårt så ställ fram det i god tid innan servering. Vad kan vara godare än egen kärnat smör till middagen? 

Jag hade tångsalt och rörhinna och ramslök till min smaksättning från www.catxalot.se.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under