Kabelgnagare på väg att etablera sig i söder

2021-04-29

Kabelgnagare på väg att etablera sig i söder

Stenmården har en förkärlek för kablar och är ett gissel för många bilägare ute i Europa. Nu är den på väg att etablera sig även i nordöstra Skåne.

Svensk Jakt rapporterar om att nio fynd har gjort av arten, inom ett område på nio kilometer, under de senaste sju åren.

– Min teori är att en dräktig hona har kommit med en lastbil från kontinenten och att hon har hoppat av i Bromölla och sedan har arten kunnat sprida sig vidare därifrån, säger P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska Jägareförbundet, till Svensk Jakt.

Svensk Jakt skriver att Artdatabanken efter en riskklassificering har bedömt att stenmården inte ska klassas som invasiv, detta eftersom skadorna främst är ekonomiska, vilket inte anses vara tillräckligt starka skäl.  

Naturvårdsverket har gett som förslag till regeringen att stenmården ska få jagas året runt.

– Jag tvivlar på att den sydliga kärrsnäppan eller rödspoven tycker det är en god idé med ytterligare ett rovdjur som trivs på deras häckningsplatser. Det är svårt att förutspå hur stenmården kommer att bete sig i ett nytt ekosystem och vad etableringen betyder på längre sikt, säger P-A Åhlén.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.