Ad

Jungfruligt fiske i Röda havet

Orörda och vilda fiskevatten nära Europa – låter det för bra att vara sant? Nicola Vitali tar oss här med till Sudan och Röda havet, det tropiska hav som ligger närmast oss. [Text & foto: Nicola Vitali]

Ofta när vi letar efter något, så hittar vi det precis framför näsan. Så var fallet för mig med Sudan. De senaste åren har jakten på outforskade fiskevatten tagit folk allt längre och längre bort med följd att ingen tänkt på Röda havet, det tropiska hav som ligger i särklass närmast Europa. I folks medvetanden förknippas Röda havet allt som oftast med Egypten, där vattnen numera är hårt exploaterade, men något som få tänker på är att det finns fler länder utmed havet i fråga, nämligen Sudan, Eritrea, Saudiarabien och Yemen. Faktum är att det är ett av de ”vildaste” och mest orörda haven i hela världen.

Bland dessa länder är det dock i princip bara ett du kan fiska från, i alla fall om du söker en viss servicenivå och inte är ett logistiskt underverk, och det är Sudan. Konstigt nog verkar potentialen för havsfiske med kastpilkar och poppers ha gått alla förbi innan jag kom in i bilden. När jag inledde mina första testfisken i området från en dykbåt blev jag påfallande ofta stående med munnen gapande av förvåning – koncentrationen av fisk var anmärkningsvärd! Klart bättre än på många av de allra mest kända fiskedestinationerna…

Havet

Sudanska Röda havet är otvivelaktigt ett av de mest orörda och fascinerande haven jorden runt. Man kan faktiskt navigera runt mellan öarna där en hel vecka utan att träffa på en enda annan båt, för att inte nämna att hela den 650 kilometer långa kusten i princip är helt obebodd. Till och med det kommersiella fisket är i stort sett obefintligt, och i de fall det förekommer snackar vi primitiva fångstmetoder.

Något som är speciellt med Sudan är de talrika revhällarna med veritabla stup à la Science Fiction – vi snackar undervattensväggar som går från 0 till 400 meter – med en del korallplatåer i utkanterna av reven. Där hittar man vanligen allt från dogtooth tunas till napoleonfiskar, mycket trevligt!

Det finns också ett antal sandöar omgivna av betagande vackra laguner och korallrev, utanför vilka havet svartnar av de stora djupen. Därför är det enda vettiga sättet att fiska av vattnen en båtsafari där man lägger till i skydd av reven på nätterna och fiskar av alla hotspots i närheten på dagarna. På vintern har nordanvinden en tendens att stöka till havet, och mitt på sommaren är temperaturerna närmast outhärdliga. Med andra ord är högsäsongen för Sudan antingen oktober–november eller mars–juni. 

Fisket och platsen

I Sudan är det möjligt att tillämpa alla upptänkliga sportfiskemetoder med artificiella beten tack vare överflödet av fisk och utbudet av fiskeplatser. Innan jag kom hit hade jag då rakt aldrig varit på en plats där du i princip samtidigt kan utöva popperfiske, spinn med tunga pilkar, lätt spinnfiske på flatsen, vadarpopping på reven, lättare flugfiske på grundflatorna och ultratungt flugsvingande efter dogtooth tunas och andra sköna tungviktare.

Det vanligaste angreppssättet är helt klart popperfisket. Med så många korallrev lurande under ytan, för att inte tala om antalet tillslag, vore det nästan konstigt annars. De vanligaste fångsterna är GT, leopardgrouper, snapper, barracuda och grouper, men av och till har vi även turen att även på popper få stifta bekantskap med någon napoleonfisk, dogtooth tuna eller för den delen en haj!

Det är viktigt att man tänker på vad man använder för krokar – här är det hullinglöst och trekrokar som gäller. Dels av respekt för fisken och säkerheten i båten, dels för att det finns så många korallrev överallt som fiskarna älskar att skava av flätlinan mot efter krokning. Det är mycket lättare att joxa loss en hullinglös krok som sitter begravd i en korall när du dyker ned efter favoritdraget. Been there, done that…

Det saknas sannerligen inte bra platser för spinnfiske med kastpilkar och motsvarande, och det mest fantastiska med allting är den massiva förekomsten av dogtooth tuna som faktiskt nästan saknar motsvarighet någon annan stans i världen. Det är inte ovanligt att man står med polarna bredvid och sportar trippelhugg, tro det eller ej! Den vanligaste storleken är mellan 5 och 15 kg, men på de sista resorna har det även börjat hugga avsevärt mer rekorderliga pjäser. Å andra sidan kanske det kan tolkas som ett klassiskt exempel på goda och dåliga nyheter eftersom det ofelbart har slutat med totalt kaos, avbrutna spön och tomma spolar. De största vi har haft på besök i båten har varit några halvvuxna exemplar på kring 30 pannor, men några av dykbåtarna har lyckats landa exemplar kring 50-strecket på trolling och jag har även hört talas om ett praktexemplar på stadiga 82 kg…

En annan art som kan ge en bra fajt är big eye trevallyn samt den tidigare nämnda GT:n, giant trevally. Jag nämner förresten även leopardgroupern igen också eftersom den endemiska varianten i Röda havet är så otroligt vacker med sina betagande färger och vackra teckning.

Avslutningsvis kan du också fiska direkt från land på flera riktigt vackra öar, både med spinn och fluga, lätt som tungt. Flera av dem så speciellt utformade att det bildats undersköna laguner innanför reven där man kan vada och siktfiska efter triggerfish, alltid på födosök, stora papegojfiskar från 10-15 kg, olika sorters trevally och sist men definitivt inte minst, barracuda och haj.

Den mer äventyrligt lagde kan helt sonika ta en promenix direkt på barriären med ett kraftigt spinn- eller jerkspö så att du kan sula ut dina poppers en bit, eller varför inte ett flugspö i klass 12? Helt enkelt en landbaserad jakt på samma fiskar som från båt, men med ett adrenalinpåslag som inte liknar något annat. Den som krokar en 20-kilos GT eller barracuda bara någon meter framför fötterna får garanterat ett minne för livet – snacka om ögonblick som etsar sig fast på näthinnan även hos den mest härdade extremfiskare…

Själv blev jag vid exakt den typen av fiske så hårt ägd av mitt livs drömfisk, en napoleonfisk på säkert över 30 pannor, att jag nästan börjar gråta bara vid tanken… Först slet den av linan och sedan ställde den sig helt sonika ett par meter bort och bara glodde på mig, perfekt avtecknad mot den kritvita sanden i lagunen, med den röda kastpilken fortfarande dinglande i mungipan… Jag kunde se varenda detalj hos både fisken och mitt förlorade drag, och jag är fortfarande helt övertygad om att det här var fiskens hämnd. Jag grät förresten då också, haha.

Rekommenderad utrustning

Utrustningsmässigt är det bra med ett mediumkraftigt popperspö, matchat med en flätlina som pallar runt 80 pund och minst 10 kg broms på rullen så att inte varenda fisk kommer ner till de förrädiskt vassa korallreven i första rusningen. För säkerhets skull brukar jag ändå ladda på med en riktigt kraftig nylontafs, vi snackar upp till 200 pund, som en liten extra revförsäkring.

Den som även vill ha med sig en lättare utrustning för fiske från beachen kan satsa på en flätlina runt 65 och tafs på 120 pund, men det är ingen livsnödvändighet. Går vi sen över till jiggandet med kastpilkar klarar man sig oftast  alldeles utmärkt med ett spö graderat till 300 gram och en bra flätlina på 80 pund.

Tittar vi sedan i draglådan behöver vi till att börja med lite rejäla poppers till de stormunnade monstren, säg 80–120 gram, några sjunkande stickbaits på 60–130 gram och några flytande på 15–24 cm. Man bör även ha en uppsättning kastpilkar på upp till ca 250 gram, de flesta korta, men även några längre på runt 200 gram. Plocka med en eller att par tungviktare kring 300-strecket för djupare fiske eller strömmande förhållanden också när du ändå är igång.

För vadarfisket lirar det bra med ett lättare spinnspö med tunnare flätlina, från ca 20 pund i dragstyrka, så att du får bra känsla även med lättare wobblers och ytbeten, eller för den delen shadjiggar med lättare jiggskallar för sköna fajter med till exempel snapper, kejsarfisk och trevally.

Slutsats

En chartrad fiskekryssning i Sudan passar de allra flesta sportfiskare. Både dem som vill upptäcka och träna på nya fisketekniker och arter, och även för ärrade fiskeveteraner som redan sett det mesta och därför vill upptäcka en helt ny destination som är okänd för de flesta.

En del kanske tycker att det verkar för bra för att vara sant – en sån här destination så nära Europa? Precis under Egypten och ändå så vild och orörd? Japp, det stämmer alldeles utmärkt!

Sudan har inte kommit så där jättelångt med att inse värdet av turismen, så det går tyvärr inga direktflyg till Port Sudan plus att turistvisumen är förhållandevis dyra. Men det är så värt det ändå – för än så länge snackar vi jungfruliga fiskevatten…

Resan

För fiskekryssningar med www.wildseaexpedition.com rekommenderar vi som sagt oktober–november alternativt februari–juni. Båten som används för ändamålet är en katamaran på 18 meter, och följebåtarna är två sjumeters styrpulpetbåtar med 40 hk 4-taktsmotorer. För att ta sig till Port Sudan krävs en mellanlandning i Dubai åtföljt av två bekväma flygtimmar i Air Dubais regi. 

 

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-11-21

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.