Jakten för alla

Jonas Johansson anordnar jakt för alla: ”Vill förmedla att allt funkar om man vill”

2022-01-27

Jonas Johansson anordnar jakt för alla: ”Vill förmedla att allt funkar om man vill”

När Jonas Johansson var elva år drabbades han av cancer. Kort därefter fick han besked om att amputation var enda vägen vidare. Men trots bakslaget så gav han aldrig upp sin passion och nu brinner han för att hjälpa andra funktionsvarierade att komma ut i skogen.

– Det fanns väl aldrig något alternativ, jakten och fisket skulle bara funka på ett eller annat sätt, säger Jonas som numera ligger bakom Jakten för alla, ett projekt där människor med olika funktionsvariationer ges chansen att komma ut och jaga efter sina förutsättningar, säger han när Vildmarken möter honom i Mariestad.

När vi träffar Jonas är det strax innan jul. Han rör sig snabbt och smidigt och det är väldigt tydligt att han bemästrat konsten att ta sig fram på kryckor ute i skog och mark. Det är nu snart 25 år sedan som han fick ett besked som han aldrig kommer att glömma. Det var då som läkaren berättade att Jonas hade drabbats av cancer. Jonas berättar att tankarna stundtals skenade under sjukhusvistelsen, speciellt när han fick reda på att han skulle bli av med benet. Hans ringa ålder vid händelsen var dock något han vände till sin fördel.

– Jag var ju så pass ung så det fanns ett bra driv och vilja. Och för varje person som talade om för mig att det inte skulle gå så blev jag bara än mer fokuserad på att det skulle gå!

Obeskrivlig känsla

Ett minne har etsat sig fast lite extra hårt, nämligen när han var ute med bössan i skogen igen. Han minns tydligt när han var i skogen för första gången efter amputationen.

– Den känslan och friheten, den går inte att beskriva i ord, säger han.

– Min far tog med mig ut och körde ut mig i rullstolen på ett fält där jag bara satt och kollade på alla djur. Att jag satt med min far vid sidan om, med hans vapen och senare den kvällen sköt en räv, det är nog preskriberat vid det här laget, skulle jag tro, säger han och skrattar.

Kort därefter började Jonas att experimentera lite mer gällande hur han skulle kunna underlätta jakterna, med blandat resultat.

– Jag provade med många olika proteser för att underlätta, men inget funkade tillfredsställande förutom att hoppa på kryckorna, säger Jonas, som sedan dess, på ett oerhört imponerande sätt måste tilläggas, tar sig fram i skogen på det sättet.

Jakten för alla

För att ytterligare kunna förmedla att allt funkar om man bara vill så startade han ett projekt som går under namnet Jakten för alla. Som en del i detta så anordnar de bland annat jakter för människor med funktionsvariationer.

– Det var bara något som kom till mig. Jag har jagat och jobbat inom jakt- och jaktbranschen hela mitt arbetsamma liv och när jag jobbade i jaktbutik så fick jag många frågor om hur det funkade att jaga som funktionshindrad, säger han.

Och fortsätter:

– Jag fick även en del telefonsamtal från andra om hjälp och tips, hur de kunde göra för att få det att fungera i skogen och så vidare. Då väcktes tanken på detta projekt på allvar.

Vad har ni fått för respons?
– Responsen ifrån alla parter runt omkring har varit hur bra som helst. Det är så många som vill hjälpa till just nu på olika sätt och det är så kul, säger han.

Årets eldsjäl

Jonas kunde aldrig föreställa sig att projektet skulle bli så stort som det är idag. Ett ytterligare kvitto fick han under fjolårets Jaktgalan när han blev Årets eldsjäl.

– Det var väldigt hedrande och jag vart väldigt rörd över det. Och lovade då att jobba än hårdare med detta projekt.

Projektet drivs ideellt och utan några ekonomiska stöd.

– Men var enda krona jag lagt på detta projekt är värt sin valuta i guld när man får se glädjen i ögonen hos alla som är med ute i skogen.

Jakt i dagarna två

Den 15-16 januari väntar klövviltsjakt i Mariestad, på en gård där Jonas tidigare har verkat som viltförvaltare i 15 år.

– Vi kommer i huvudsak att jaga dov och rådjur med taxar och jag hoppas kunna få många och fina drev. Vi har även en liten population av vildsvin som också kommer att vara lovligt att skjuta under lördagens jakt.

Under söndagen väntar jakt i ett samarbete med Jägareförbundet Skaraborg och markägarna Skara stift ute på Torsö.

– Där kan vi förvänta oss att det kommer rådjur, räv och hare i pass. Och eftersom matlagning ligger mig varmt om hjärtat så kommer det bjudas på en härlig skogslunch till alla deltagarna under båda dagarna, säger Jonas Johansson som ju kanske några minns från hans medverkan i Sveriges Mästerkock.

Vad har du för förväntningar inför vad som komma skall?
– Jag hoppas på att detta projekt skall kunna köras vidare och expandera än mer än vad det gör idag så att vi skall kunna erbjuda fler personer jakt- och naturupplevelser. Fler och fler aktörer hör av sig och vill bidra, så framtiden ser ljus ut, säger Jonas Johansson och avslöjar att han även håller på och kollar över ifall de i framtiden ska kunna erbjuda olika fiskeäventyr i olika former.

– Vi får se lite vad som händer till nästa säsong, säger han innan vi skiljs åt…

Följ Jakten för alla här: www.facebook.com/Jaktenforalla

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!