Johan bedriver jaktverksamhet i Åre och Alicante: ”Det bästa av två världar”

2022-05-02

Johan bedriver jaktverksamhet i Åre och Alicante: ”Det bästa av två världar”

Aprilvädret gäckar många av oss i skrivande stund. Fjelljakts Johan Persson har själv valt att leva i de vädermässiga ytterligheterna, men då i betydligt trevligare såna. Han växlar nämligen mellan Åres gnistrande fjällmiljö och spanska Alicante-regionen. Vildmarken ringde upp honom för att höra om hur han håller igång sina jakthundar under lågsäsong – och kanske även lite i terapeutiskt syfte, för oss på redaktionen alltså…

Hej, Johan! Hur har du det där nere? Fick du också skotta uppfarten för att komma till jobbet i morse?
– Haha, livet är enklare i shorts, t-shirt och flip-flops! Det är inte mycket Gore-Tex just nu! Det är fint vårväder med 22-23 grader här nu, lite svalare på morgonen och kvällen. Min fru skickar ut mig för att plocka apelsiner till frukostjuicen, det är något jag kan leva med. Hellre det än att skotta snö!

Berätta om dina dagar nere i solen.

– Vi köpte en gammal ”finca” med över 100 år på nacken där vi är rätt självförsörjande avseende frukt och grönsaker. Vi gör även egen olivolja! Fincan ligger cirka tio minuter från havet och det är givetvis en hel del pyssel med att ha en gård i Spanien.
– Vid sidan av det har jag ett antal timmar vid datorn varje dag, samt en fyraårig son som tar en del tid, hundarna likaså. Vi bor cirka 45 minuter söder om Alicante/Costa Blanca utanför en liten by som heter Pilar de la Horadada.

Hur trivs du med de vädermässiga kontrasterna?
– Det är ju det val vi har gjort, det bästa av två världar. Vi har fortfarande kvar ett mindre boende utanför Åre för att kunna vara där under jaktsäsongen och kanske njuta av vårvintern! Så länge jag har hundar och jobbar med jakt kommer jag inte lämna Jämtland. Men, samtidigt är livet i Spanien ganska behagligt.

Berätta om dina verksamheter!
– Jag driver två bolag, Fjelljakt samt Beyond Bounds. Fjelljakt är renodlat verksamheten på Medstugan i Jämtland där vi fokuserar på älg- och ripjakt. Medstugan är ju en fantastisk anläggning med tillhörande 15 000 hektar med anor. I Beyond Bounds arrangerar jag jakter utomlands, samt bedriver vapenförsäljning. Utlandsjakterna är framför allt i Spanien, Portugal, Östeuropa och Afrika.

Hur hanterar hundarna omställningen från Åres frostiga vintermånader till den spanska värmen?
– Jag får den frågan ganska ofta och brukar då skämta om att jag inte tror att det finns många jämthundar som har palmträd i hundgården! Det går bra, hundar är nog mer anpassningsbara än man tror! Jag tror många gör en stor sak av det. Visst, det blir varmt ibland men man får se till att de har skugga och vatten och en väl anpassad hundgård – och det har de ju!

– När vi kommer ner, när säsongen är över i Sverige, har de börjat lägga på vinterpälsen, men den ryker ganska snabbt när vi är framme! Vid sidan av två jämtar har vi en pensionerad irländsk setter samt en korsning som var en ”street dog” som vi har tagit hand – och en kattjäkel…

Hur ser din lågsäsongsträning ut, i Spanien, av dina jakthundar?
– Egentligen identisk med den i Sverige, man får bara anpassa tiderna! Mitt på dagen i juni–juli finns det inte någon möjlighet att ta promenader eller cykla dagtid, det är alldeles för varmt. Det får bli tidigt på morgonen eller senare på kvällen, då är det inga problem! Men träningen handlar om promenader, en del löprundor och cykel. Tror nog egentligen att de får mer motion här än de hade fått i Sverige. Hundarna ser bra ut!

Vad är de närmaste planerna för Fjelljakt?
– Fjelljakt är “business as usual”. Vi bokar på inför hösten med ripjägare och älgjägare. Det ser bra ut och drar igång 25 augusti. För Beyond Bounds bokar vi på med utlandsjakter där ibex i Spanien tagit rätt bra fart, vilket känns kul! Det är även några roliga chamois-projekt i Pyrenéerna på gång till hösten.

Och jag gissar att du är tillbaka i Sverige i god tid innan älgjaktspremiären. Vad har du för förväntningar inför årets jaktsäsong?
– Känns positivt nu efter åren med covid-19. Bokningsläget ser bra ut men samtidigt är det alltid nervöst gällande vilttillgången; har vi färre älgar, kommer våren att stöka till det för ripan etc? Den känslan finns varje år men när säsongen är över brukar vi kunna summera att det gått väldigt bra! säger Johan Persson från poolside.

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter