Sveriges skogar är en skattkammare av resurser, inklusive det som är nödvändigt för att göra upp eld. Våra skogar med sina täta bestånd av barrträd erbjuder gott om möjligheter att samla ihop det material som behövs för att tända en eld i vildmarken. I den här artikeln diskuterar Ida och Joe från I Skog Och Mark bland annat tre vanliga trädslag och deras användningsområden när det kommer till att göra upp eld.
Gran (Picea abies)
Granen är ett av de vanligaste trädslagen i Sveriges skogar. Här är tre värdefulla användningar av detta träd för eldrelaterade ändamål:
1. Ved: Gran är en utmärkt källa till ved. Dess trä brinner effektivt och veden ger en het låga vilket gör den idealisk för att hålla sig varm under kalla vintrar.
2. Tändved: Trädets smågrenar är perfekta för tändved. Om du kikar under granarna brukar man hitta mängder med tunna, torra småkvistar som är perfekt tändmaterial.
3. Kåda som eldtändare: Den kåda som man hittar från gran kan användas som tändmaterial. Genom att applicera en liten mängd kåda på din tändved kan du effektivisera förbränningen.
Tall (Pinus sylvestris)
1. Ved: Tallved brinner bra och ger en pålitlig värmekälla både för uppvärmning och matlagning. Det är bra att veta att matlagning över tall utan en behållare inte rekommenderas. Det som gör tallträd så bra för eld gör dem mycket ohälsosamma för mat. I tallkådan finns terpentin. Kådan i sig är ofarlig för människor vid kontakt mot huden, men när kådan bränns omvandlas den till en annan kemikalie som är huvudingrediensen i kreosot. De flesta känner till kreosot som den illaluktande svarta färgen på elstolpar och järnvägsträ. Det är därför som du när du lagar mat över tall får den klibbiga svarta beläggningen på utsidan av all din köksutrustning. Något att komma ihåg när du grillar dina korvar över tallved.
2. Tjärved: Töre, tjärved från tall eller fura, innehåller en hög koncentration av kåda, vilket gör att det brinner bra även under våta förhållanden. Allt du behöver göra är att skrapa bort lite tjärved i en liten hög och tända på. Den lilla högen brinner sedan länge och effektivt. Enklaste sättet att hitta tjärved är på gamla tallar som fallit på grund av storm eller om du kan hitta rotvältor från när skogsmaskiner har avverkat skog. Tjärved kännetecknas genom sin djupt röda färg i träet.
3. Tallbarr: Barren från tallen kan samlas för att skapa tände. Dessa torra, fina barr antänds väldigt lätt och brinner bra då de också är fulla av terpentin.
Björk (Betula pendula)
Björken är ett lövträd som sticker ut bland barrträden i Sveriges skogar. Den är kanske inte lika vanlig som barrträden, men den erbjuder unika resurser för eldrelaterade ändamål:
1. Ved: Björkveden brinner riktigt bra och länge och blandas med fördel upp med gran och tall för att skapa en riktigt bra eld. Även torra björkkvistar brinner bra för tände av eld. Du kan med fördel använda björk om du vill skapa en bra glödbädd för utematlagning.
2. Björknäver: Detta material brinner oerhört bra. Nävern kan skäras av trädet i tunna remsor och användas som tände. Dess naturliga oljor gör att den brinner mycket bra och länge.
Växter för att göra upp eld
Ormbunkar – Riktigt torra ormbunkar fungerar utmärkt att använda som utfyllnadsmaterial för tände av eld. De brinner bra och snabbt, och är dessutom ganska enkla att hitta och samla.
Gräs – Riktigt torrt gräs går att använda på samma sätt som ormbunkar. Plocka det gräs som är lite längre och som man kan hitta vid åkrar.
Kaveldun – “Cigarrerna” från kaveldun skapar ett ultrafint material som antänds vid minsta gnista, men det brinner ut väldigt fort så det är en god idé att blanda detta med andra tändmaterial.
Att lära sig att identifiera och använda dessa resurser kan vara en viktig färdighet för dig som spenderar mycket tid utomhus, avsett om du vill värma dig, laga mat eller bara njuta av en lägereld. Kom ihåg att alltid samla material från skogen ansvarsfullt och enligt allemansrätten så att vi kan bevara den orörda, vackra känslan i skogen…
Ida Olsson & Joe Price
In Forests And Lands / I Skog Och Mark
www.iskogochmark.com