Bonden, entreprenören, grillentusiasen och inte minst jägaren Jimmy Stening tar plats i Magasin Vildmarken. Senast kunde man se honom i TV4-programmet ”Grillmästarna” där Sveriges bästa amatörer gör upp om den åtråvärda titeln. Jimmy lagar återkommande mat tillsammans med oss på Vildmarken och bjuder på hans främsta viltrecept.
Recept (4 pers.)
• 8-10 potatisar (fasta)
• 600 g filé
• 1 st timjan (kruka)
• 2 st rödbetor
• 2 gula lökar
• 2 röda lökar
• 4 st bröd
• Rapsolja
• Smör
• Salt
• Svart- & vitpeppar
Börja med att putsa och skära upp stubbar av filén. Bind ihop stubbarna med steksnöre så att de behåller formen. Salta in dem med vanligt bordssalt (finsalt) någon timme innan grillning/stekning. Grilla/stek på hög värme runt om på en bädd av timjan, olja och smör.
Riv potatisen, lägg i en bunke och salta samt peppra. Blanda runt och forma en boll med händerna som du sedan plattar ut på stekbordet och steker med olja tills den får en gyllenbrun stekyta (ca 3-5 min på varje sida beroende på värme).
Skiva rödbetorna tunt med en mandolin och stek dem.
Grönpepparsås
Recept (4 pers.)
• 1 gul lök
• 1 klick smör
• 2 nypor mjöl
• 1 dl rött vin
• 1 skvätt viltfond
• 2 dl crème fraiche
• En skvätt konjak
• 1-2 msk grönpeppar i lag.
Finhacka löken och fräs den på svag värme i smöret och lite olja tills den blivit genomskinlig. Ta i mjölet, rör om och låt det fräsa en liten stund. Häll på vinet och viltfonden, låt det koka upp under omrörning. Tillsätt crème fraiche och låt det sjuda i 10 min. Tillsätt konjak och grönpeppar och låt sjuda tills röstin och filen är klara.