Varje månad bjuder Magasin Vildmarkens grillmästare Jimmy Stening på sensationella smakupplevelser från skogen, sjön eller havet.
Två dagar innan Jimmy tände upp grillen, var fiskebåten ”Storm” på plats vid polarcirkeln, strax utanför norska Näsøy, Myken Fyr. På kroken hade de denna dagen fått hälleflundra. Hälleflundran är den största plattfisken i Atlanten och en av de största plattfiskarna i världen – och den smakar fantastiskt! Företaget Polarfisk ordnade expressleverans till Jimmys gård i Strängnäs, där Ofyren tändes samma kväll. Ta del av Jimmys recept på nästa sida!
Smörstekt Hälleflundra
med färska primörer och romsås samt brynt smör med örter.
Hälleflundra (4 personer)
Du behöver:
• 800 g färsk hälleflundrafilé
• 100 g smör
• 3 msk Seafood Gourmet-krydda (ziggesbbq.com)
Brynt smör (4 personer)
Du behöver:
• 200 g smör
• 1/4 knippe Dill
• 2 klyftor vitlök
• 1 nypa salt
• 2 nypor fänkålsfrön
• 1 nypa sesamfrön
• 1/4 paprika
• 1/4 knippe persilja
Gör såhär:
Bryn smöret med de finhackade ingredienserna tills att smöret blivit gyllenbrunt. Hur brunt? Beroende på hur nötig karaktär du vill ha på smaken. Tag sedan en sked eller två och slå över fisken.