Jimmy Stening på plats i Vildmarkens monter på Swedish Game Fair: ”Som jag har väntat”

2022-05-08

Jimmy Stening på plats i Vildmarkens monter på Swedish Game Fair: ”Som jag har väntat”

Grillmästaren Jimmy Stenings medverkan i Vildmarkens monter på Swedish Game Fair börjar bli en lika kär som uppskattad tradition, både för redaktionen och för besökarna. I slutet av maj står han åter redo att bjuda förbipasserande på både grillade delikatesser och visdomsord.

– Som jag har väntat, och jag talar nog för hela jägarkåren här. Tänk att äntligen få träffa kollegor i branschen, läsare – och få stå och prata om det man lever i symbios med, det vill säga ”Jakten och Gården”, alltså från skog och mark till bord.

När vi kontaktar Jimmy är vårbruket i full gång på Kumla Gård. Han berättar att han och resten av gänget den senaste tiden har spridit ut dynga från 300 kor, harvat och sått in arealen som de inte sådde med höstvete i höstas. Därefter dröjde det inte länge förrän flera grupper vildsvin med kultingar hittade ut på nysådden och sedan dess har de haft lite bestyr med att bena ut exempelvis vilka kultingar som hör till vilken sugga och så vidare.

– Skyddsjakten är inte en lätt jaktform denna tid, även fast vi inte har någon vegetation uppe på åkrarna som det är när veten är mjölkmogen. Mycket av tiden går åt att visa sig och på så sätt få vildsvinen från nysådden.

Men hårt arbete lönar sig och om allt går enligt plan så kommer några av vildsvinen så småningom hamna på grillen och i röken för att sedan fylla på frysförråden – och i förlängningen även som ett av viltkötten att smaka på under Swedish Game Fair. Mellan varven kommer han dock lämna grillen för att bjuda på annat.

– Jag kommer även berätta om livet på gården, samt om hur det är leva sida vid sida med jakten dagligen, och förädling av det vilda köttet från skog till bord, säger Jimmy Stening.

Många bollar i luften

Som entreprenör har Jimmy alltid många bollar i luften samtidigt, bland annat med vapendragaren Görgen Tidén i Chefs Night Sweden AB.

– Vi kliver in och tar över driften av den anrika restaurangen Smak i Falun som vi kommer att driva med samma anda med respekt och vördnad för de lokala klimatsmarta råvarorna som vi gör i Chefs Night.

Dessutom har han varit med och tagit fram ett klimatsmart och ekologiskt öl på Kumla Gård tillsammans med Mälardalens Brewing Co och Mälarhumle.

– Ölen lanseras i dagarna och förhoppningsvis kommer det snart finnas med i Systembolagets beställningssortiment, säger Jimmy Stening.

Selected by Stening

Utöver det så kan vi nu avslöja att ett spännande knivsamarbete, där slutresultatet kommer visas upp under Swedish Game Fair, är på gång.

– Ja, vi kan nu gå ut med nyheten om ett långvarigt samarbete med Vikingsun som bestått i att jag jobbat nära med deras produkter och även har ritat/designat knivar som vänder sig mot jägare och både hemmakockar och professionella kockar, säger Jimmy Stening.

Och tillägger:

–Jag kan här och nu berätta att jag har valt ut att lyfta fram Satake Kuro som den första produkt som ingår i Selected by Jimmy Stening ”Vildmarken Edition”. Det är en mycket vacker och välbalanserad handgjord kniv i 67 lager Damascus kolstål som levereras i en vacker trälåda, säger Jimmy, som förutom att bjuda på plockmat mer än gärna delar med sig av sin expertis under mässans gång.

– Självklart kommer jag att finnas till förfogande under hela mässan för att ställa frågor rörande både jakt och matlagning samt allt däremellan.

Fotnot: Under sommaren och hösten kommer det ytterligare produkter som kommer att ingå i Selected by Jimmy Stening Vildmarken Edition. Håll ögonen öppna med andra ord!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om