Grillad vildsvinssecreto

2017-08-13

Grillad vildsvinssecreto

Under årets upplaga av Sunne Jaktmässa framträdde Vildmarkens grillmästare Jimmy Stening på scenen. Tillsammans med komikern ”Kjell-Åke i Myra” tillagade han bland annat ett av våra favoritrecept från 2016.

Den största snackisen runt Jimmys framträdande var att han belyste ett ämne som vi under hösten kommer att skriva mer om. Jimmy brinner bokstavligen för det vilda köttet och dess smaker. Han anser nämligen att vi ofta ”förstör” våra fina köttbitar med kryddor och marinader, när vi egentligen bara borde låta köttet möras på bästa sätt för att sedan saltas rejält. Möjligtvis lite färska örter och fräscha tillbehör, men det vilda köttet i sig ska tas tillvara på bästa sätt. Något som han också berättade mer om och lät besökarna på mässan få smaka på, i form av rådjurs- och vildsvinskött.

Men som sagt, detta är ett ämne vi kommer att belysa mer under hösten, men kan du inte hålla dig till dess finns en del av hans framträdande på vår Facebook-sida där det livesändes.

Favoriten vi nämner i ingressen är hans recept på vildsvinssecreto. Det är den styckdetaljen som Jimmy personligen skulle byta ett helt vildsvin emot. Denna delikata köttbit trancherades efter tillagning och monterades på en bit grillat hembakt surdegsbröd med färskostcréme, toppat med picklad rödlök. Så för dig som missade detta eller vill prova själv, bjuder vi på en favorit i repris på nästa sida! Lycka till med recepten!

Recept: Grillad Vildsvinssecreto

… på ett grillat surdegsbröd med färskostcreme i botten och trancherad secreto rullad i hackad grön- och svartkol med ringlad olivolja och picklad rödlök på toppen!

Du behöver …
(recept för 4 portioner)

• 1 st secreto
• surdegsbröd
• grönkol
• svartkol
• persilja
• salt
• nymalen svart- & vitpeppar
• olivolja

Gör så här

Börja med att salta in köttet med finsalt 2-3 timmar innan grillning. Grilla Secreton på hög värme 250 grader (“hot and fast”) så att köttet sluter sig och behåller saftigheten. Grilla samtidigt en klyvd citron. Grilla Secreton till medium rare 54-56 för bästa resultat och låt den vila ca 10 min innan tranchering, tänk på att fibrerna går tvärs och inte längs på denna ädla detalj. Tranchera upp den längs med i tunna skivor så blir den inte seg. Blanda Secreton med hackad grön och svartkolsblad och persilja. Ta den grillade citronen och kläm över saften på köttet och blanda med de hackade örterna. Grilla 4 skivor av surdegsbröd och lägg på en rejäl klick med färskost. Lägg på secraton och, sist men inte minst, picklad rödlök.

Nu kan ni njuta av den godaste mackan ni gjort, alternativt grillade rotfrukter och sparris.

 

Picklad rödlök

Du behöver …

(recept för 4 portioner)

• 1 rödlök
• 1/2 dl ättika 12%
• 1 1/2 dl vatten
• 1 dl socker
• 2 nypor nymalen svartpeppar
• 1 nypa salt

Gör så här

Koka upp ättika, socker och vatten till en lag, tillsätt salt och peppar, låt svalna. Skiva rödlöken med en mandolin i ca 2 mm tunnar skivor och lägg ner lagen i en glasburk. Låt stå i kylen över natten. Vill man ha lite hetta så kan man finhacka lite spansk peppar eller chili och blanda ner i lagen.

 

Jimmys färskostcréme

Du behöver …

(recept för 4 portioner)

• 1 dl crème fraiche
• 1/2 dl Philadelphia
• 1dl spenatblad
• 2-3 salladslök
• 3-4 msk kallpressad rapsolja

Gör så här

Finhacka spenatbladen och salladslöken och kör dessa med en stavmixer med lite kallpressad rapsolja så man får en fin örtolja att ha i färskostcremen. Blanda créme fraiche och Philadelphia och tillsätt örtoljan, låt stå någon timme i kylen så den sätter sig.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Swarovski Optik dS Gen II
Produktrecension

Vildmarken testar: Swarovski Optik dS Gen II

Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS Gen II. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver

Nyheter

Gemensamt krafttag för cancerforskningen

Nästan alla drabbas på något sätt av cancer. Just nu går Josefin Wallin, ett bekant och omtyckt namn för många i jaktfamiljen, igenom en väldigt

Nyheter

Minskat antal vargar i Dalarna

Årets inventering av vargpopulationen i Dalarna är färdig. Inventeringen visar att det fanns uppskattningsvis 73 vargar i Dalarna vintern 2022/23, vilket är en minskning från

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!