Ad

Jimmy Stening live på Sunne Jaktmässa

Under årets upplaga av Sunne Jaktmässa framträdde Vildmarkens grillmästare Jimmy Stening på scenen. Tillsammans med komikern ”Kjell-Åke i Myra” tillagade han bland annat ett av våra favoritrecept från 2016.

Den största snackisen runt Jimmys framträdande var att han belyste ett ämne som vi under hösten kommer att skriva mer om. Jimmy brinner bokstavligen för det vilda köttet och dess smaker. Han anser nämligen att vi ofta ”förstör” våra fina köttbitar med kryddor och marinader, när vi egentligen bara borde låta köttet möras på bästa sätt för att sedan saltas rejält. Möjligtvis lite färska örter och fräscha tillbehör, men det vilda köttet i sig ska tas tillvara på bästa sätt. Något som han också berättade mer om och lät besökarna på mässan få smaka på, i form av rådjurs- och vildsvinskött.

Men som sagt, detta är ett ämne vi kommer att belysa mer under hösten, men kan du inte hålla dig till dess finns en del av hans framträdande på vår Facebook-sida där det livesändes.

Favoriten vi nämner i ingressen är hans recept på vildsvinssecreto. Det är den styckdetaljen som Jimmy personligen skulle byta ett helt vildsvin emot. Denna delikata köttbit trancherades efter tillagning och monterades på en bit grillat hembakt surdegsbröd med färskostcréme, toppat med picklad rödlök. Så för dig som missade detta eller vill prova själv, bjuder vi på en favorit i repris på nästa sida! Lycka till med recepten!

Recept: Grillad Vildsvinssecreto

… på ett grillat surdegsbröd med färskostcreme i botten och trancherad secreto rullad i hackad grön- och svartkol med ringlad olivolja och picklad rödlök på toppen!

Du behöver …
(recept för 4 portioner)

• 1 st secreto
• surdegsbröd
• grönkol
• svartkol
• persilja
• salt
• nymalen svart- & vitpeppar
• olivolja

Gör så här

Börja med att salta in köttet med finsalt 2-3 timmar innan grillning. Grilla Secreton på hög värme 250 grader (”hot and fast”) så att köttet sluter sig och behåller saftigheten. Grilla samtidigt en klyvd citron. Grilla Secreton till medium rare 54-56 för bästa resultat och låt den vila ca 10 min innan tranchering, tänk på att fibrerna går tvärs och inte längs på denna ädla detalj. Tranchera upp den längs med i tunna skivor så blir den inte seg. Blanda Secreton med hackad grön och svartkolsblad och persilja. Ta den grillade citronen och kläm över saften på köttet och blanda med de hackade örterna. Grilla 4 skivor av surdegsbröd och lägg på en rejäl klick med färskost. Lägg på secraton och, sist men inte minst, picklad rödlök.

Nu kan ni njuta av den godaste mackan ni gjort, alternativt grillade rotfrukter och sparris.

 

Picklad rödlök

Du behöver …

(recept för 4 portioner)

• 1 rödlök
• 1/2 dl ättika 12%
• 1 1/2 dl vatten
• 1 dl socker
• 2 nypor nymalen svartpeppar
• 1 nypa salt

Gör så här

Koka upp ättika, socker och vatten till en lag, tillsätt salt och peppar, låt svalna. Skiva rödlöken med en mandolin i ca 2 mm tunnar skivor och lägg ner lagen i en glasburk. Låt stå i kylen över natten. Vill man ha lite hetta så kan man finhacka lite spansk peppar eller chili och blanda ner i lagen.

 

Jimmys färskostcréme

Du behöver …

(recept för 4 portioner)

• 1 dl crème fraiche
• 1/2 dl Philadelphia
• 1dl spenatblad
• 2-3 salladslök
• 3-4 msk kallpressad rapsolja

Gör så här

Finhacka spenatbladen och salladslöken och kör dessa med en stavmixer med lite kallpressad rapsolja så man får en fin örtolja att ha i färskostcremen. Blanda créme fraiche och Philadelphia och tillsätt örtoljan, låt stå någon timme i kylen så den sätter sig.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-13

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »
Ad

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.