Farmors fisksoppa är en underbar soppa som innehåller inte bara fisk, utan även skaldjur. Koka ihop ingredienserna, som då får fin smak av lök och timjan, innan du vänder ner fluffig grädde. Toppa sedan med lite färsk hackad dill och servera den krämiga soppan med brytbröd.
Du behöver:
- 500 g blandad fiskfilé (t ex lax, hälleflundra, marulk, torsk från Polarfisk.se)
- 5 gula lökar
- 1 st purjolök
- 1 förp små champinjoner.
- en klick smör
- 1 förpackning körsbärstomater
- 2-3 st frysta fiskbuljong (iskuber)
- 3 dl vatten
- 1/2 dl vitt vin
- 1-2 msk finhackad timjan
- 300 g räkor
- 1,5 dl vispgrädde
- finhackad dill
- 0,5 dl kallpressad rapsolja (skebygardar.se)
Såhär gör du:
Grilla tomaterna, låt dem svalna, skär ner fisken i lagom tärningar, skala sedan tomaterna och hacka ner dem.
Skala lökarna, strimla purjolöken och fräs dem i kallpressad rapsolja tillsammans med champinjonerna. Tillsätt buljongen och de hackade tomaterna med vin och den finhackade timjan. Låt sjuda i 15-20 minuter.
Lägg i fisktärningarna i soppan. Sjud ytterligare i ca 5 minuter. Skala och skölj räkorna och lägg dem i soppan.
Till sist: vispa grädden till hårt skum och rör försiktigt ner den. Hetta upp soppan och strö finhackad dill över.
Servera med ett gott brytbröd som baguette.
Vill man ha den lite matigare och mer som en gryta – koka lite potatis och skär ner och tillsätt lite mer grädde och dra bort lika mycket vatten.
Smaklig måltid!