Ad

Älgrullader med gräddsås

Varje månad bjuder grillmästaren Jimmy Stening på sina godaste recept. Den här gången dukades det upp med läckra älgrullader med gräddsås. Smaklig måltid!

Älgrullader med gräddsås (4 pers)

  • 600 g älginnanlår (8 tunna skivor)
  • 2 st morot
  • 2 st gul lök
  • 4 msk Dijonsenap 
  • 1 dl kantareller
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 knippe färska timjankvistar
  • 2-3 kuber viltbuljong (se Magasin Vildmarken nr 3, 2018)
  • Salt och peppar efter behov

Gräddsås

  • Buljongen från pannan 
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk aroniagelé (går även bra med svartvinbärsgelé)

Gör så här:

  1. Skala löken och moroten. Strimla moroten och hacka en lök, skiva den andra.
  2. Fräs den hackade löken i lite smör tills du fått en fin färg.
  3. Lägg ut skivorna från innanlåren på skärbrädan och bred senapen på skivorna och lägg på morot, löken samt kantareller och rulla och stick en tandpetare igenom så de inte rullar upp och tappar allt det goda inuti.
  4. Lägg senat rulladerna i en gjutjärnspanna och bryn rulladerna. Efter det häller du i buljongen samt tomatpuré, timjankvistar och den skivade löken. Låt köttet sjuda ca 40-60 min tills de släpper från tandpetaren.
  5. Lyft ur rulladerna, koka ner buljongen, sila av och ner i en kastrull och tillsätt grädden och låt koka upp och smaka av med sele, salt och peppar. Vill du ha en tjockare sås finns två det alternativ:
    1. Red av med lite redningsmjöl.
    2. Koka ner såsen (jag föredrar denna variant).

Under tiden såsen puttrar kokar du potatis och smörsteker moroten. Serveras med pressad potatis, gelé och en timjankvist. Detta tycker jag passar bäst till denna klassiska husmansrätt. 

Lycka till!

Tack till

  • Lodge
  • Vikingsun
  • Normark Scandinavia
  • Sasta
  • Wehunt
  • Garmin
  • Stalon
  • Norma
  • Blaser
  • Lafayette 
  • P4H
  • MBC Mälardalens Brewing Co
 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-12

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #2

Februari är här och vi kan erbjuda ännu ett fullspäckat nummer. Månadens omslag pryds av den norska jaktprofilen Joakim Pettersen som driver en av Nordens största jaktbloggar. Under ett pass pratade vi om jaktglädje och hemligheten bakom hans popularitet.
Läs tidningen »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.