Varje månad bjuder grillmästaren Jimmy Stening på sina godaste recept. Den här gången dukades det upp med läckra älgrullader med gräddsås. Smaklig måltid!
Älgrullader med gräddsås (4 pers)
600 g älginnanlår (8 tunna skivor)
- 2 st morot
- 2 st gul lök
- 4 msk Dijonsenap
- 1 dl kantareller
- 3 msk tomatpuré
- 1 knippe färska timjankvistar
- 2-3 kuber viltbuljong (se Magasin Vildmarken nr 3, 2018)
- Salt och peppar efter behov
Gräddsås
- Buljongen från pannan
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk aroniagelé (går även bra med svartvinbärsgelé)
Gör så här:
- Skala löken och moroten. Strimla moroten och hacka en lök, skiva den andra.
- Fräs den hackade löken i lite smör tills du fått en fin färg.
- Lägg ut skivorna från innanlåren på skärbrädan och bred senapen på skivorna och lägg på morot, löken samt kantareller och rulla och stick en tandpetare igenom så de inte rullar upp och tappar allt det goda inuti.
- Lägg senat rulladerna i en gjutjärnspanna och bryn rulladerna. Efter det häller du i buljongen samt tomatpuré, timjankvistar och den skivade löken. Låt köttet sjuda ca 40-60 min tills de släpper från tandpetaren.
- Lyft ur rulladerna, koka ner buljongen, sila av och ner i en kastrull och tillsätt grädden och låt koka upp och smaka av med sele, salt och peppar. Vill du ha en tjockare sås finns två det alternativ:
1. Red av med lite redningsmjöl.
2. Koka ner såsen (jag föredrar denna variant).
Under tiden såsen puttrar kokar du potatis och smörsteker moroten. Serveras med pressad potatis, gelé och en timjankvist. Detta tycker jag passar bäst till denna klassiska husmansrätt.
Lycka till!
Tack till
- Lodge
- Vikingsun
- Normark Scandinavia
- Sasta
- Wehunt
- Garmin
- Stalon
- Norma
- Blaser
- Lafayette
- P4H
- MBC Mälardalens Brewing Co