Jimmy Stening Jagar & Lagar: Smakrik vildsvins- och dovhjortskorv

Livet på Kumla Gård rullar på och vi har äntligen fått regn till vara nysådda grödor. Höstvetet tar sig riktigt bra och även vårvetet tar sig nu när det blir lite fukt i backen. Detta för ju också med sig att vi har en fantastisk jakt i spannmålen, både vildsvin och dovhjort i form av skyddsjakt.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-06-16

Jimmy Stening Jagar & Lagar: Smakrik vildsvins- och dovhjortskorv

Livet på Kumla Gård rullar på och vi har äntligen fått regn till vara nysådda grödor. Höstvetet tar sig riktigt bra och även vårvetet tar sig nu när det blir lite fukt i backen. Detta för ju också med sig att vi har en fantastisk jakt i spannmålen, både vildsvin och dovhjort i form av skyddsjakt. Det blir ofta en hel del kött som putsas bort när man skär till en stek eller grillskivor et cetera och putset lägger jag i frysen. När jag har fått ihop tillräckligt så gör jag korv i min 3 liters-korvspruta. Den här gången blev det vildsvins- och dovhjortskorv!

Du behöver

• 3 kg korv (blir 25-30 korvar)
• 2,4 kg viltkött, i det här fallet vildsvin och dovhjort
• 600 g späck av tamgris
• 60 g salt (20 g/kg)
• 1 hel riven vitlök
• 5 g mald vitpeppar
• 5 g svartpeppar
• 5 g cayennepeppar
• 5 g timjan
• 5 g rosmarin
• 5 g persilja

I Vildmarkens monter på Swedish Game Fair fick besökarna och utställarna provsmaka Jimmy Stenings delikata viltkorvar.

Gör såhär

Till detta behöver du ha lämpligt svinfjälster till dina korvar. Självklart kan du lägga till eller ta bort kryddor efter eget tycke och smak.

Mala eller hacka putset samt späcket till lämplig grovlek enligt eget tycke och smak. Därefter blandar du i ingredienserna i korvfärsen. Ett tips är att nu ta en bit och smaka av, eller så steker du en liten köttbulle i stekpannan. Nu har du nämligen möjlighet att justera dina kryddor innan du stoppar ner smeten i korvsprutan.

Notera att detta är färskkorv och att de bör ätas/användas inom en vecka, om de har legat väl kylda, eller så fryser du in det som blir över. Du kan även röka dessa i grillen på cirka 40 grader för att få en viss konservering av dem. Det går även utmärkt att röka korven som blir kvar och äta den senare som kallskuren, eller varför inte ta den till en god öl? Om det sistnämnda lockar lite extra så kan jag jag verkligen starkt rekommendera Kumla Gård Wit som är ett fruktigt veteöl (37583 på Systembolaget).

Vill man höja upp korven till lite festligare tider kan man alltid göra i ordning snittar. Här serveras korven grillad, skuren i skivor med syltad rödlök, salladslök och en ramslöksmajonnäs (recept finns i tidigare nummer av Vildmarken). Fungerar alltid som en förrätt eller tilltugg.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.