Jimmy Stening jagar & lagar – Hängmörat

2018-04-15

Jimmy Stening jagar & lagar – Hängmörat

I varje nummer av Magasin Vildmarken får du ta del av vår grillmästare Jimmy Stenings bästa tips. Denna månad är temat hängmörat.

43 dagar hängmörat kött

Du behöver …

• 43 dagar 83% hydm +4-6 C
• Mörningskyl
• Svenskt nötkött – Hereford ko
• Himalaya saltstenar – satake
• Dálvve – Box Single Malt Whisky

Putsa bort de torra kanterna och låt de ligga framme i cirka 2-3 timmar i rumstemperatur. Jag stekte köttet på den vedeldade Ofyren utan olja eller smör. Köttet har så mycket insprängt och fettet är smakbäraren så hacka bara färsk timjan och stek med. Klyv gul lök, vitlök och tomater och stek efter i det fett som är kvar. Stek köttet till en innertemperatur (mellan 38-40 grader) och låt det vila i cirka 10 minuter innan tranchering.

Ni som inte har en vedeldad Ofyr kan göra detta i en gjutjärnspanna på grillen eller spisen.

Krämig potatisgratäng i stenkrus

Du behöver …

• Färsk potatis
• Purjolök
• Gul lök
• Morot
• Timjan
• Grädde
• Västerbottenost

Hacka och skiva, salta och peppra. Blanda runt med grädde och i en smord form. Sedan in i Big Green Egg på 200 grader i cirka 35-40 minuter, varav de sista minuterna utan lock med ost.

Baconlindad Sparris

Du behöver …

• Grön Sparris
• Bacon
• Salt
• Peppar
• Olja

Grilla eller stek någon minut runt om.

För er som vill göra detta “Hängmöra” och inte har möjligheten med kölar, saltstenar et cetera kan köra med mörningspåsar istället och uppnå fantastiska resultat med dessa…

Detta tar er till nya smaknivåer, det törs jag lova!

Tack till …

Big Green Egg – www.biggreenegg.eu
Ofyr – www.eta.nu
Kockknivar – www.vikingsun.se
Whiskey – www.boxwhisky.se

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under