I varje nummer av Magasin Vildmarken får du ta del av vår grillmästare Jimmy Stenings bästa tips. Denna månad är temat hängmörat.
43 dagar hängmörat kött
• 43 dagar 83% hydm +4-6 C
• Mörningskyl
• Svenskt nötkött – Hereford ko
• Himalaya saltstenar – satake
• Dálvve – Box Single Malt Whisky
Putsa bort de torra kanterna och låt de ligga framme i cirka 2-3 timmar i rumstemperatur. Jag stekte köttet på den vedeldade Ofyren utan olja eller smör. Köttet har så mycket insprängt och fettet är smakbäraren så hacka bara färsk timjan och stek med. Klyv gul lök, vitlök och tomater och stek efter i det fett som är kvar. Stek köttet till en innertemperatur (mellan 38-40 grader) och låt det vila i cirka 10 minuter innan tranchering.
Ni som inte har en vedeldad Ofyr kan göra detta i en gjutjärnspanna på grillen eller spisen.
Krämig potatisgratäng i stenkrus
Du behöver …
• Färsk potatis
• Purjolök
• Gul lök
• Morot
• Timjan
• Grädde
• Västerbottenost
Hacka och skiva, salta och peppra. Blanda runt med grädde och i en smord form. Sedan in i Big Green Egg på 200 grader i cirka 35-40 minuter, varav de sista minuterna utan lock med ost.
Baconlindad Sparris
Du behöver …
• Grön Sparris
• Bacon
• Salt
• Peppar
• Olja
Grilla eller stek någon minut runt om.
För er som vill göra detta “Hängmöra” och inte har möjligheten med kölar, saltstenar et cetera kan köra med mörningspåsar istället och uppnå fantastiska resultat med dessa…
Detta tar er till nya smaknivåer, det törs jag lova!
Big Green Egg – www.biggreenegg.eu
Ofyr – www.eta.nu
Kockknivar – www.vikingsun.se
Whiskey – www.boxwhisky.se