Jimmy Stening: Grabbarna på Tobo + Vildmarksburgare

2017-12-22

Jimmy Stening: Grabbarna på Tobo + Vildmarksburgare

Grabbarna på Tobo är ett glatt kompisgäng som är utspridda över mellersta Sverige. I jaktlaget har vi både hundförare och passkyttar och vi skulle kunna passa in på beskrivningen “ett typiskt svenskt jaktlag 2017”.

Vi turas om att fylla på foderspridare och ställa ut viltbalar under vintersäsongen, samt har några arbetshelger för att röja pass, bygga jakttorn, flytta jakttorn, ha planeringsmöten angående vad som behöver göras och likaså planera inför jakter och skyddsjakter inför kommande vår och höstbruk för att hjälpa markägarna att hålla nere skadorna på grödorna.

Den här dagen har vi samling klockan 07:00. Brasan är tänd och jägarna börjar droppa in. Några har över 15 mil enkel resa bakom sig och andra har bara en kvarts bilfärd. Väl samlade startar jaktledaren med att hälsa alla välkomna. Jaktledaren går igenom dagens jakt PM om regler, vilket vilt som jagas jägarmässigt underdagen och första såten (södra), kanal på radion, lottning av pass för första såten, jaktkort, försäkringar, licenser samt underskrift på att man tagit del av jakt PM så att inga missförstånd uppstår.
Efter lottningen av pass är klara är det dags att organisera utsättning av passkyttar på sina pass och hundförarna i första såten gör sig redo för att släppa hundarna. Så fort jaktledaren meddelar att siste man är på sitt pass kan jakten börja. Första såten jagar vi vildsvin (årsgris = brungris) älgkalv, dovhjort (enbart, kalv och spets) kronkalv, kronhind och kapital hjort (en hind och en kapital kvar på tilldelningen i kronskötselområdet nu på morgonen).

Hundförarna får klartecken att släppa hundarna och det dröjer inte länge förrän vi har upptag på älg och vildsvin. Det är lite blåsigt och djuren står och trycker, men går loss med det första ekipaget älg. Det går förbi flera passkyttar i kedjan, men det är fel djur; kviga och pinntjur. En av de andra hundarna håller på med en grupp vildsvin i unggranskogen och de är inte helt lätta att få loss. Första hunden får assistans från en annan hund och lyckas spränga gruppen som går loss åt varsitt håll och rakt mot pass 12. Ett skott hörs och efter en liten stund meddelar skytten på radion att en årsgris ligger. Den andra gruppen av vildsvin går ur såten och hunden kommer tillbaka i bakspåren. Detta följs noga av hundförarna med hjälp av både Garmin GPS och Wehunt-appen och Wehunt-trackern. Ena hundföraren meddelar på radion att pass 2,3,4 och 5 bör vara beredda, hunden har troligtvis fått upp kronhjort.

Hunden jobbar och jobbar med kronen inne i mitten av såten. Det går bara runt, runt och till slut går det loss och på mer än 250 meter från närmaste skytt går en fin kapital herre ut ur såten med hunden hack i häl. En annan passkytt meddelar på radion att en kapital älgtjur passerar på 50 meter.

Hundföraren med hunden som driver kron ser på gps-en att de går långt och är inte på väg att ändra riktning. Jaktledaren beslutar därför att vi bryter. Vi gör patron ur och det blir återsamling med snabb genomgång av såt två innan lunch.
Nya hundar var snart redo. I denna såt jagar vi enbart vildsvin och kronhjort. Nu ska vi jaga mittensåten vilket innebär cirka 65 % träskmark som håller mycket vilt och mycket vatten. Det är svårt för hundar och hundförare att ta sig fram och få ut djuren. Jaktledaren meddelar att alla passkyttar är på plats och att hundförarna kan släppa hundarna. Snart sitter det passkyttar utplacerade runt träskmarken. Det är mycket spår för hundarna att reda ut inne i träsket, vildsvinsgångar kors och tvärs samt mycket spår av kronhjort. Frågan är bara om de är kvar, eller om de gått ut till norra såten när vi jagade runt i södra såten?

Tecken på vildsvin

Efter 20 minuter har hundarna kontakt. Det låter som att de håller på med vildsvin inne i träsket. Vi hör plask och plumsande från flera håll inne i träsket. En av hundförarna meddelar att hans hund tagit sig över kanalen och antagligen simmat med en grupp vildsvin över till andra sidan i träsket. Det dröjer inte länge förrän vi hör några smällar från en passkytt i ytterkanten av kedjan. Passkydden meddelar att det kom en stor gris med fem brungrisar och att han sköt på den sista grisen i gruppen och att den tecknade för träff, men gick vidare mot nästa passkytt och även därifrån hörs ett skott. Passkytten meddelar att en stor och fyra brungrisar kom i pass med hund efter och att han sköt en brungris som ligger och att de fortsatte vidare ut ur såten med hunden efter. Detta innebär att passkytten innan sköt på en brungris som inte kom fram till sista passkytten och därför bör den ligga mellan passen. Två brungrisar är påskjutna varav en ligger på plats och den andra gick vidare. Vi ser inga spår av oron inne i träsket. Jaktledaren blåser av andra såten för lunch och sätter ett eftersökt ekipage på att spåra brungrisen som gick vidare. Lunchen är inte vilken lunch som helst, utan en Vildmarksburgare på Ofyren.

Under lunch delar vi berättelser från förmiddagens två såter. När vi sitter med kaffet så kommer eftersöksekipaget och meddelar att brungrisen är funnen. Den hade gått cirka 50 meter efter träff. Den avskrivs och vi kan fokusera på såt nummer tre för dagen.

 

Grymtar i vassen

Ny genomgång av tredje och sista såten för dagen väntar. Lottning av pass genomförs och därefter utställning av skyttar i norra såten, en såt som angränsar mot en igenvuxen sjö till 60 %. Det är mycket gris i vassarna, men även kronan söker sig ner i dessa trakter. Precis som de föregående såtarna går jag som hundförare med Asti. Denna såt är mer krävande än de andra två eftersom det är mycket vass att ta sig igenom. Återigen så meddelar jaktledaren att alla passkyttar är på plats och att vi tre hundförare i sista såten kan släppa våra hundar. Jag fick vasskanten på min lott och släpper Asti. Han far ut i gångarna och det börjar rassla och grymta i vassen. Dock inga skall än vilket innebär att min hund, som är en blandras mellan kopov (50 %), gråhund (25 %), jämte (12,5 %) samt finsk spets (12,5 %), inte skallar när han inte har kontakt med viltet. Det är bara att vänta och se om han lyckas komma ikapp. På land hör jag skall från en av de andra hundarna som har fullt drev. Det verkar vara gris. På radion ropar en av hundförarna att drevet går mot pass 26.

Två smällar ekar genom marken och passkytten på pass 29 meddelar att en rödgris ligger och att sugga med fem rödgrisar går vidare i riktning mot träsket med hund efter. Asti springer i gångarna i vassen och det rasslar och grymtar för fullt, men jag ser på min Alpha att det går ut i sjön. Asti släpper grisarna som simmat över till andra sidan och kommer tillbaka. Vi går på ett nytt ställe, en udde, och hoppas på upptag. Asti söker igenom, dock utan resultat. Jag går upp på land och igenom snår för att se om det är några grisar som trycker. Jag hör att Asti skallar ljust och tittar på gpsen att det är på vallen nära stranden, och att det går fort. Han har fått upp en hare som han jagar, trycker på tre pip och ett vibration på mitt T5-halsband och ser att Asti bryter och går i bakspår tillbaka till mig. Snart kan vi fortsätta i vasskanten med grisarna.

Två passkyttar meddelar på radion att de ser kron. Efter ett par minuter så ekar det två smällar och jag tänker att ”nu har vi fällt en kron”, men passkytten meddelar att han fällt en brungris som kom ensam, troligtvis från en grupp som en av hundarna jobbat med en bit därifrån. Ytterligare en smäll ekar från pass 32 som ligger i kanten av en insådd vallåker. Skytten meddelar på radion att han skjutit ett smaldjur och att det ligger.

 

Solen börjar gå ner och vi kan än en gång konstatera att ytterligare en lyckad jaktdag lider mot sitt slut. Jaktledaren meddelar patron ur och bryter jakten för dagen med återsamling vid magasinet för genomgång av dagens jakt. Det blir hantering av det fällda viltet som blev fyra årsgrisar och ett smaldjur. Vi kan konstatera att det har varit en bra dag och att vi har våra kapitala kvar till nästa jakt om ingen annan i kronskötselområdet hinner före.

 

 

 

 

Vildmarksburgare á la Jimmy Stening

 

Du behöver …

• 150 gram färs/pers, vildsvin/dovhjort (går bra med bland- eller nötfärs också)
• Zigges DB was here (sockerfri) hamburgerkrydda
• Rödlök
• Tomat
• Bacon
• Chevréost
• Hamburgerbröd
• BBQ KING (bbq-sås från Gillis)
• Kallpressad rapsolja (till stekning)

I denna lyxiga Vildmarksburgare har jag tagit bort dressingen och kör med bbq-sås istället. Skulle ni vilja göra en egen, enkel dressing – titta i Magasin Vildmarken nummer 9 år 2016 och nummer 5 år 2017. Denna hamburgare har jag valt att steka på Ofyren-grillen tillsammans med bacon, grillkorv, och avslutningsvis även hamburgerbröden för att få den lite lyxiga touchen på det hela.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under