Jens Kvernmo – Om livet i det vilda

2018-01-07

Jens Kvernmo – Om livet i det vilda

Med några redskap och en filmkamera som sällskap släpptes Jens Kvernmo ut på en för honom okänd plats vid trädgränsen i norra Norge. 35 dagar senare hade han vunnit realityserien Alene.

Jens Kvernmo – Om livet i det vilda

Med några redskap och en filmkamera som sällskap släpptes Jens Kvernmo ut på en för honom okänd plats vid trädgränsen i norra Norge. 35 dagar senare hade han vunnit realityserien Alene.

Foto: Jo Stenersen / Stenersen Outdoors– Det fanns aldrig i tankarna att ge upp, säger Jens Kvernmo.

I realityserien Alene tävlade tio deltagare om vem som skulle klara sig längst på egen hand ute i den norska vildmarken. Jens är en hängiven jägare och har en bakgrund inom det militära. Dessutom är han vid det här laget en erfaren äventyrare. Ändå var det en utmaning redan från första stund.

– Vid tillfället visste vi ingenting mer än att vi skulle överleva i vildmarken och filma oss själva under resans gång. När jag hade placerats ut var klockan nio på kvällen. Jag var hungrig och hade en halvtimme på mig innan det blev mörkt, säger han.

Och fortsätter:
– Jag hann inte fiska eller plocka bär första kvällen. Det var bara att krypa till sängs.

Deltagarna hade bara några enkla redskap med sig och ingen mat fick tas med ut.

– Nej, ingenting. Inte ens kaffe. Därför vaknade jag med huvudvärk på morgonen därpå, säger Jens och skrattar.

Just kaffekanna var ironiskt nog en de få saker som Jens hade med sig ut i naturen. Även sovsäck, tält, liggunderlag, yxa och en fiskkrok hade deltagarna fått tillåtelse att ta med. Jens berättar att den knapphändiga packningen inte var några problem.

– I regel har man för mycket prylar med sig. Man klarar sig med väldigt lite saker om man måste, säger Jens som på sina äventyr har väldigt varierande utrustning med sig.

Hur resonerar du annars när det gäller kläder och utrustning?
– Jag använder mig av Vorn Equipments ryggsäckar och kläder av hög kvalitet som jag vet funkar. Vad jag brukar välja för kläder beror på vädret. Gore-Tex är ju ypperligt i riktigt dåligt väder, men annars är naturmaterial det som jag tycker är bäst, säger han.

 

Ett knapptryck från hämtning

Jens tillbringade 35 dagar i Altevatn strax intill trädgränsen. Med sig hade han en Garmin inReach som han när som helst kunde trycka på om han ville bli hämtad. Ibland fick han snabba besök av produktionen som kom dit för att kolla om han mådde bra. Det var även dem som till slut delade den glada nyheten om att han hade vunnit tävlingen. Han berättar att maten och ensamheten inte var det jobbigaste.

– Varje gång det passerade en båt så trodde jag att tävlingen var slut. Det var framför allt väldigt jobbigt att inte veta vad som hände. Hade jag tryckt på knappen så hade jag kunnat sitta och äta en hamburgare i värmen inom en halvtimme, säger Jens skämtsamt.

Att ge upp var aldrig något alternativ för Jens. När han blev hämtad hade han tre veckors matranson kvar vid lägret och genom åren har han samlat på sig mycket kunskap och erfarenheter som han nu fick användning för.

– Jag fick lika mycket fisk som de andra fick tillsammans och hittade dessutom mycket bär. Jag har varit ute på fjällen själv tidigare och även träningen från det militära kom väl till pass. Det gav mig fördelar, säger han.

 

Hängiven äventyrare

Jens har många strängar på sin lyra. Han håller föredrag, är skribent, tidigare skarpskytt i det militära och är numera även en tv-personlighet. Men framförallt är han nog äventyrare. Alene vara bara ett av många spännande upplevelser som Jens Kvernmo har varit med om. Ända sedan barnsben har han ägnat sitt liv åt jakt, fiske och friluftsliv. I tv-programmet Vinterdrömmen, som utspelade sig i området Sylarna, ett fjällmassiv vid svensknorska gränsen, fick han kombinera alla sina passioner. Tittarna fick bland annat se hur Jens fiskade upp middagen från Ramsjöen (eller ”färskvarudisken” som Jens kallade det) och delade fångsten med sällskapet, hunden Mira. Han bodde i en liten stuga, jagade skogshöns, testade lyckan med åteljakt på räv och levde pälsjägarlivet. För Jens livet i det fria det bästa.

– Jag trivs i mitt eget sällskap. Att få vara borta lite från folk tror jag bara är sunt, säger han.

Till våren är det dags att ge sig ute igen. Just nu ligger han i träning inför ett äventyr som delvis utspelar sig i Sverige. Äventyret filmas för tv och även den här gången får han sällskap av ett helt hundspann – ett sällskap som han saknade rejält under vildmarkstävlingen.

– Det är bara hundarna och jag och vi kommer jaga och fiska för att överleva. Vi kommer börja i norska finnmarken, sedan över till Norrbotten och Kungsleden och slutligen skoterleden tillbaka till Norge. Jag ser fram emot det, avslutar Jens Kvernmo.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under