Jennie-Lee Hermansson kombinerar älgjakt med rallysatsning

Känslan när allt flyter på rallyvägarna och stämningen under älgjakten. Jennie-Lee Hermansson älskar båda världarna och kombinerar gärna sina passioner.

– Allt kul händer i skogen, säger Jennie-Lee Hermansson med ett skratt när Magasin Vildmarken besöker henne.

För Jennie-Lee är hemma i Skamhed, en småort i Järna socken i Vansbro kommun i Dalarna. Det är ett samhälle som kanske mest är känt för Gunde Svan, Björn Skifs och långdistanssimning i öppet vatten. Men för Jennie-Lee Hermansson blev det andra vägar, ofta i väldigt hög fart. Det stod tidigt klart att rally skulle bli en stor del av hennes liv. Hennes mamma jobbade inom Svenska Rallyts organisation och pappa Kenneth dubbade däck i de största teamen i WRC och åt storstjärnor som bland annat Colin McRae och Tommi Mäkinen. Dessutom bodde en annan känd rallyförare, Kenneth Eriksson, i grannbyn och har fungerat som en slags mentor under hela Jennie-Lees karriär. Hon berättar att hon körde bil för första gången när hon var elva år, givetvis helt inofficiellt, ute på sjöisen intill och två år senare fick hon testa på pappas rallybil. Hon blev biten på en gång.

– Jag var såld direkt. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Jennie-Lee Hermansson.

Det dröjde inte länge innan det stod klart att hon hade en sällsynt stor talang och känsla för rallysporten. Hon körde sin första tävling redan innan hon fick körkort.

– Jag körde på den där lappen du vet, säger hon och ler.

Höga berg och djupa dalar

Sedan kom framgångarna i jämn takt. Hon kammade hem segrar i både JSM, SM och i det Tyska mästerskapet. Hon fick senare chansen (2004) att ratta en Subaru Impreza i det Brittiska mästerskapet för 22 Motorsport. Hon slutade på en tredjeplats och framtiden såg ljus ut. Det var klart med en fortsättning när det plötsligt började strula.

– Hela teamet skulle flyttas till USA och då lade de ner rallysatsningen, berättar Jennie-Lee.

Eftersom det var i slutet av säsongen fanns det inte någon möjlighet att få till någon satsning till den kommande säsongen och en kämpig period följde innan hon kunde skriva på för Mitsubishi i Sverige. Sedan upprepade historien sig. Hon körde ett år och det var klart för ytterligare ett – sedan kom finanskrisen, även den sent på säsongen, vilket ledde till att ytterligare tid gick förlorad.

– Det är svårt att ragga sponsorer på den tiden av året och totalt blev det tre-fyra förlorade år där, säger Jennie-Lee.

Hon köpte ut bilen och sedan dess har hon kört eget team. Hon berättar att hon trots mycket krångel aldrig ens funderat på att ge upp.

– Jag är vrång och envis. Det är det som hållit mig kvar i sporten. Jag har en fruktansvärd kärlek till sporten och det går liksom inte att sluta, säger hon.

 

Kan du beskriva känslan i bilen när det är som bäst?

– När bilen fungerar perfekt, när jag får notläsningen av kartläsaren perfekt och det är fin väg och körningen funkar så att jag kan ladda maximalt, säger Jennie-Lee Hermansson och tar sats:

– Det är en kick som gör att tårarna nästan rinner när jag kommer i mål.

Numera jobbar Jennie-Lee som polis och tidigare har hon även tagit en examen i Internationell företagsförsäljning vid IHM Business School – något hon haft stor användning av under rallykarriären. Jakten är hennes andra stora intresse och hon blandar gärna världarna, både privat och vad gäller samarbetspartners.

– Ett mål är att jag ska försöka arrangera jakt för sponsorer, bland annat med mina största jaktsponsorer Pinewood och Zodiac, säger hon.

 

Hur tycker du att det funkar?

– Jag tycker det är en bra kombination. De flesta som gillar jakt gillar även motorer och de flesta som gillar motorer gillar skogen och jakt, säger hon.

Idén till att kombinera rally- och jaktvärlden började med att hon lade ut jaktbilder på det sociala mediet Instagram. Det dröjde inte länge förrän hon hade dubblat antalet följare. Och konceptet verkar fungera bra.

– Nu har jag en rallybil som är heltäckt i kamouflage och även teamklädera kommer nu bli jaktkläder från Pinewood. Allt kul händer i skogen brukar jag säga, säger Jennie-Lee Hermansson och skrattar.

 

Drömmen om Finland

Nu siktar Jennie-Lee på att tävla internationellt igen.

– Jag vill åka utomlands. Jag skulle åkt till Finland nu i juli, men det ställdes in på grund av tekniska problem med bilen. Men jag hoppas kunna åka en tävling i Norge och i Tyskland i år. Sedan är det stora målet att åka i Finland nästa år.

Just de tusen sjöarnas land är speciellt för henne. Hon berättar entusiastiskt om att Finland är en dröm som hon har haft sedan hon åkte över isarna i Dalarna som liten.

– Det är något som jag vill uppfylla innan jag lägger av med det här. Rally i Finland är som fotboll är i Italien. Publikfesten och vägarna är magiska i Finland. Det skulle vara fantastiskt, säger hon.

 

Och inom jakten då?

– Jag vill jaga mer, men man måste hela tiden prioritera tiden. Älgjakten vecka 41 såklart, men ett framtida mål är även Kanada och Alaska. Jag skulle bara vilja se en älg där, de är ju sjukt stora. Älgarna är det som ligger varmast om hjärtat, avslutar Jennie-Lee Hermansson.

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-13

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.