Jaktresebranschen i coronatider: ”Vi överlever, men visst har det varit tufft”

2020-11-18

Jaktresebranschen i coronatider: ”Vi överlever, men visst har det varit tufft”

Coronapandemin har slagit hårt mot jaktresebranschen, men det finns ljusglimtar och lärdomar att ta med sig inför framtiden. Jägarna har visat stor förståelse och krisen har gjort att företagen har kunnat – och tvingats – bli ännu bättre på att tackla krissituationer.

– Vi kämpar på, vi överlever, men visst har det varit tufft. säger Sten Sjögren, jaktresekonsulent på Diana Jaktresor.

 

Tidigt i våras slog pandemin till med full kraft vilket drabbade de flesta branscher, inte minst resebranschen. Danska Diana Jaktresor är en av de största aktörerna i världen och även om de har blivit drabbade som alla andra så är Sten Sjögren tacksam för att den danska regeringen agerade snabbt. Redan i våras gick de in med stödpaket till alla resebyråerna, något som i de flesta fall var absolut nödvändigt för att överleva.

– Regeringen insåg faran direkt och redan i mars hade de utformat en strategi och plan för hur de kunde hjälpa resebyråer som drabbats och drabbas extremt hårt. Precis som många andra fick vi hjälp av de här hjälppaketen vilket var väldigt bra. Dessutom har vi starka ägare som också är en trygghet så klart, säger Sten Sjögren.

Helt ny erfarenhet

Sten Sjögren berättar att de under året kontinuerligt har brottats med frågan om hur man ska hantera och tackla en sådan här kris.

– Det har ju såklart gjort att alla har varit på tårna på ett annat vis och kunnat bidra med vad man kan bidra med, olika lösningar helt enkelt, säger han.

De europeiska länderna öppnade så sakteliga upp i somras och Sten Sjögren nämner Polen som exempel på ett land där det gick att genomföra resorna som planerat, men att det annars har varit tufft.

– Förutom Polen och några länder till har det varit stopp. I övriga världen har vi ju fått ställa in, men resenärerna är väldigt förstående. De vet ju hur läget är och jag skulle säga att 90 procent flyttat sina bokade arrangemang till längre fram i år eller nästa år, vilket ju hjälper till så klart, säger han.

Ändrade planer

Sten Sjögren berättar att de följer alla råd och reglementen som ges ut; både från utrikesdepartementet och även från länder runtomkring. Det har varit ett halvår där planer snabbt kan gå i stöpet och där snabba lösningar krävs.

– Senast i fredags ändrade plötsligt Polen sin strategi eftersom smittan har ökat kraftigt där. Detta innebar att vi plötsligt fick ställa in tre stora drevjakter i fredags eftermiddags, jakter som skulle äga rum i helgen som gick och nu i veckan.

– Det var mycket jobb med 15 jägare i varje grupp som ska ställa om sig, som tagit ledigt och planerat, bokat färjor och allt möjligt. Det är snabba vändningar.

Tillmötesgående jägarkår

Efter ett halvårs kris så börjar Sten och gänget bli mer eller mindre bli proffs på att hjälpa kunderna. Och under pandemins gång så har de känt att jägarkåren accepterar situationen.

– De har varit väldigt förstående och tillmötesgående och om det är någonting vi har lärt oss på vägen så är det att kunderna är extremt tacksamma över att det är klara besked, säger Sten Sjögren.

Redan i mars etablerade de hur reglementet såg ut nu i corona-tider med rättigheter och skyldigheter et cetera.

– Vi har ett strikt reglemente som reglerar allt som kan hända. På det viset blev det solklart för alla vad som gäller och det har gjort att det aldrig blir någon diskussion.

– I och med att vi är med i resegarantifonden så har vi alla skyddsnät som går att ha gentemot kunderna. Man riskerar ingenting och de känner sig trygga i och med att det är en etablerad resebyrå.

Väntar på besked

Svenska medborgare kan i skrivande stund (28 oktober) fortfarande åka till vissa destinationer, med vissa restriktioner såklart.

– Svenskar kan åka till Polen, ifall det inte är för stora grupper. Vi har även haft en del grupper som åkt till Storbritannien och Skottland nu i september och oktober, säger Sten Sjögren.

Och tillägger:

– Sedan finns det även Slovakien och några andra länder, men det är en deadline den 15 november där utrikesdepartementet har skrivit att de fram till dess avråder alla resor utanför EU. Därför så inväntar vi besked där.

Vilken är den största lärdomen som ni tar med er från det här?
– Vi har haft klara regler även innan, men detta har gjort att det har blossat upp helt nya situationer som ska skapas och vara tydliga ut mot kunderna. Vi har lärt oss att vara ännu mer tydliga och snabba med info ut till kunden. Det är snabba omväxlingar. Saker och ting kan ändras kvickt och man tar ingenting för givet, säger Sten Sjögren som trots allt ser ljust på framtiden.

”Boomerang-effekt”

– Så fort det börjar lätta igen så blir det en ”boomerang-effekt” på jägarna där de verkligen vill komma iväg på det som de har planerat.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
HikMicro Thunder TH35C
Produktrecension

Vildmarken testar HikMicro Thunder TH35C

Vi på Vildmarken älskar både att testa prylar och att jaga vildsvin – och ibland har vi ynnesten att få kombinera våra passioner. Vi har

Månadens tidning

I det här numret får vi följa med på utlandsäventyr i form av en klassisk monteria, en jaktform där man på förhand aldrig vet hur mycket eller vilket vilt man kommer stöta på. För Jens Kjær Knudsen var det dock ingen tvekan om vad som hade lockat honom till Spanien, nämligen drömmen om att fälla ett spanskt vildsvin.         

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!