MiniFinder Rex

Jaktpremiär med MiniFinder Rex

Under det senaste året har världen av GPS-baserade hundpejlar blomstrat. Utbudet har ökat avsevärt samtidigt som enheterna blivit mer kompakta och mer avancerade. Den här gången har vi testat MiniFinder Rex, en GPS-baserad hundpejl med obegränsad räckvidd och realtidsspårning. Det första stoppet var en spännande älgjakt i Jämtlands djupa skogar.
Under det senaste året har världen av GPS-baserade hundpejlar blomstrat. Utbudet har ökat avsevärt samtidigt som enheterna blivit mer kompakta och mer avancerade. Den här gången har vi testat MiniFinder Rex, en GPS-baserad hundpejl med obegränsad räckvidd och realtidsspårning. Det första stoppet var en spännande älgjakt i Jämtlands djupa skogar.
2023-09-12

Jaktpremiär med MiniFinder Rex

Under det senaste året har världen av GPS-baserade hundpejlar blomstrat. Utbudet har ökat avsevärt samtidigt som enheterna blivit mer kompakta och mer avancerade. Den här gången har vi testat MiniFinder Rex, en GPS-baserad hundpejl med obegränsad räckvidd och realtidsspårning. Det första stoppet var en spännande älgjakt i Jämtlands djupa skogar.

Minifinder rexNågot som genast sticker ut hos MiniFinder Rex är dess kompakta storlek och stiliga svart-röda design. Det finns många exempel på mindre jakthundar som får det kämpigt med en tung och klumpig enhet runt halsen eller på ryggen, och jag tänker att denna enhet kommer att öppna upp dörren för många jägare med fyrbenta jaktkamrater av mindre modell.

Inför testet var min största fundering kring detta med uppdateringshastighet. För mig är det en avgörande punkt hur jag kan använda enheten, på vilken typ av hund och vilken typ av jakt, där onekligen de olika variationerna i vårt avlånga jaktland stället olika krav på just det. MiniFinder Rex kommunicerar över 4G, LTE-M, CAT-M1 och GSM.

Under en vecka på älgmarkerna så har jag testat Rex på både en av våra jämthundar och en blandras av jämthund/wachtel som slitit ont i värmen under dessa dagar, men äntligen är jaktsäsongen igång! Att byta till en ny enhet är alltid vemodigt, så jag började veckan med att hänga på Rex på befintligt halsband tillsammans med en annan GPS-sändare, och tack vare Rex nätta storlek ryms den fint på samma halsband som exempelvis både Garmin T-5 eller Tracker-halsband. Och med den nätta vikten på 100 gram har jag svårt att se att i varje fall mina hundar märker någon skillnad.

Rex erbjuder möjligheten att justera uppdateringshastigheten; från 30 minuter ända ner till fem sekunder. De snabbaste fem sekunderna är särskilt intressanta, inte minst när man smyger in på ett ståndskall och vill ha stenkoll på hur det rör sig. Efter att ha jagat med MiniFinder i några dagar har jag noterat att hundens spår ritas ut med bra precision. Även om femsekundersintervallet som appen erbjuder ibland haltar och kan variera mellan fem sekunder och upp till en minut, så lyckas den fortfarande visa hundens rörelser mellan uppdateringarna. Det är tydligt att GPS-mottagaren gör sitt jobb bra, även om den inbyggda sändaren till mobilnätet kan ha sina stunder av svaghet. Hur sändaren placeras på hundens hals kan också påverka prestandan och under testet har jag befunnit mig i Jämtland, och här är täckningen lite upp och ner så för den som jagar på marker med stabilare täckning är troligtvis uppdateringsfrekvensen också mer stabil.

Minifinder rex

Jägarnas behov i centrum

MiniFinder Rex levereras med en välgjord och användarvänlig app. Efter många år som jägare med hund har jag testat många olika appar och sändare, och jag upplever verkligen att MiniFinder som tillverkare sätter jägarens behov i centrum. Appen erbjuder funktioner som stödjer jaktlag, inklusive möjligheten att lägga in jaktområden, chatta med andra jägare, dela viktiga punkter och mycket mer. Menyerna är lätta att förstå och finns tillgängliga på flera olika språk. Längst ner på kartan har du även en kompass som kan vara ack så behjälplig när man knallar i terrängen.

Genom MiniFinder Rex-enheten kan du göra många inställningar. Du kan exempelvis skapa en egen profil för din egen hund med alla dess relevanta data. Dessutom har du möjligheten att ringa upp din hund för att lyssna på dess skall, vilket kan vara värdefullt i olika jaktsituationer. Rex erbjuder också justerbara skallindikatorer, en kraftfull säkerhetslampa med synlighet på flera hundra meter, som kan vara särskilt bra om hunden håller i och inte rör sig hemåt förrän mörkret fallit – eller för den delen jagar grävling om natten. Rex-enheten är fulladdad med funktioner och möjlighet att skicka ljudsignal och olika vibrationsmönster till hunden. Dessa funktioner kan vara ovärderliga när du tränar din hund, särskilt när det gäller inkallning.

På jaktmarkerna under första veckorna i september har onekligen älgarna en jäkla fart i benen. Och ståndskallen har varit fåtaliga. Men de lilla jag haft möjlighet att testa så indikerar det i appen i ett meddelandefönster att hunden skäller, och jag kan snabbt klicka mig in på hundens position. Hundar ser olika ut och inte minst har de olika tjock päls, så en justering av skallindikatorns känslighet kan vara nödvändig.

En av mina sekundära favoritfunktioner är att du kan spola tillbaka hela din jaktdag och se hur hunden har sökt och arbetat.

Ett utmärkt komplement

Om du redan använder en Garmin-enhet i dina jaktsessioner, och önskar en större räckvidd, så är MiniFinder Rex tillräckligt liten för att enkelt kunna fästas på ditt befintliga halsband. Den fungerar dock också bra som en fristående enhet, men det är viktigt att notera att uppdateringsfrekvensen ibland kan variera, vilket kan kräva tålamod.

Enligt specifikationer har MiniFinder Rex en imponerande batteritid med upp till 100 timmars drift. Under mitt test blev jag inte tvungen att utmana ödet ute i fält, men även efter några dagar ute i skogen hade batteriindikatorn bara minskat med cirka 30 procent innan jag kopplade in laddaren.

Appen MiniFinder Hunter uppdateras löpande, så kika in I Google Play och App Store med jämna mellanrum. Till exempel uppdaterades appen på ett antal punkter, bland annat efter feedback från användare, så sent som bara dagar innan vår pressläggning. Dock får man i vanlig ordning vänta några dagar extra i App Store, så jag hann inte ta del av de senaste förbättringarna i min iPhone för detta test utan får spara detta till de utlovade reportagen från kommande jakter!

Pro Tip: Missa inte att gå med i Facebookgruppen MiniFinder Hunting Club, där du får snabb hjälp med svar på frågor från såväl andra användare som från MiniFinder själva.

Avslutningsvis så vill jag säga att jag är mycket imponerad av MiniFinder Rex och jag ser fram emot att testa den vidare under hösten och vintern, både under stövarjakt och rådjursjakt på hemmamarkerna i Värmland. Detta är en hundpejl med egenskaper som gör den till en utmärkt följeslagare för alla jägare som värdesätter både funktionalitet och mångsidighet. Uppföljning kommer här i Magasin Vildmarken!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!