Jaktlycka för Erica Ling

2017-09-12

Jaktlycka för Erica Ling

Erica Ling bor i Järvsö, Hälsingland, tillsammans med sin sambo Alexander, jämtarna Aijko och Frisco och norrbottenspetsen Torsten. I slutet på augusti var de ute på björnjaktens första dag. Här är hennes berättelse.

Jaktlycka för Erica Ling

Erica Ling bor i Järvsö, Hälsingland, tillsammans med sin sambo Alexander, jämtarna Aijko och Frisco och norrbottenspetsen Torsten. I slutet på augusti var de ute på björnjaktens första dag. Här är hennes berättelse.

Måndagen den 21 augusti och björnjaktens första dag. Klockan är ställd på 02:15, smörgåsar och kaffe är laddat och klart redan kvällen innan. När tiden är slagen klär vi på oss, packar fikat och gör i ordning den äldsta hunden Aijko som ska få följa med. Vi spårar av vägarna på området och samlas med dem andra. Vi beslutar oss för att prova vid en havreåker där vi har sett att en björn varit de senaste dagarna. Vi konstaterar ganska snabbt att det inte varit någon björn där den natten och då vi inte har något annat att gå på så släpper vi några hundar på frisök i området.

Efter några resultatlösa timmar får vi reda på att några från grannlaget har ståndskall/gångstånd. Hunden, en duktig plott vid namn Bull, skäller ståndskall på marken där vi jagar och vi samlas för att ställa ut oss på pass. Jag, Alex och hundföraren Fredrik går längs en skogsväg för att hitta ett lämpligt pass när ståndskallet går lös. Då vi är närmast så bestämmer vi oss för att följa efter och försöka genskjuta dem genom skogen.

Man hör Bull skälla och det rör sig i ett sakta gångstånd längs efter den traktorväg som vi går efter. Vi springer för att hinna fram där vi tror att det ska ta över traktorvägen när det vänder och viker ner rakt mot oss. Vi står beredda bredvid varandra, jag och Alex, och bakom oss står Fredrik står bakom oss och håller koll på pejlen. Björnen viker och byter riktning mot en väg 100 meter längre fram. Vi springer allt vad vi orkar för att hinna ut till vägen, men björnen har redan hunnit över när vi kommer dit. Vägen som vi står på nu böjer sig nedåt i en kurva innan den rätar ut sig till en lång raksträcka. Bull skäller fortfarande och björnen rör sig parallellt med vägen. Alex tror att den kommer att ta över på en stickväg i slutet på raksträckan och vill att vi ska öka tempot för att hinna. Han var hela tiden några steg före mig och allt jag kunde tänka på var att ”kommer björnen nu så kommer jag inte att kunna skjuta. Jag måste springa lika fort som honom”. Det tog på krafterna, till sist orkade jag inte springa längre och då hade vi bara kommit halvvägs på raksträckan. Jag slänger en blick på Fredrik som är en bit bakom och han signalerar att de har tvärvänt och är på väg ner mot vägen vi står på! Nu får vi istället gå tillbaka för att komma närmare där vi tror att de kommer att ta över. Jag lägger upp bössan mot axeln och pipan ner mot marken medan vi går framåt. Jag målar upp olika scenarior framför mig om hur jag tror att det kommer att gå till och vart den kommer att komma fram.

Helt plötsligt kommer den upp på vägen. I samma sekund som den kommer ut ur skogen så kollar den på oss. Trots att Bull har skällt hela tiden och vi inte har väsnats så mycket så har den full koll på att vi står där vi står. Jag höjer bössan samtidigt som jag kollar runt björnen så att inte Bull är där och sedan siktar jag och skjuter. Han springer ganska så sakta, men ändå så hinner han halvvägs över vägen innan jag avlossar mitt skott. I samma sekund som jag laddar om så skjuter Alex ett skott. Björnen rullar ner i diket. Vi springer fram. Även denna gång är Alex några meter framför mig. Han hinner fram först och skjuter det sista skottet för att säkerhetsställa att den är helt död innan Bull kommer fram. Björnen skulle visa sig väga 200 kilo och var 180 centimeter lång och efteråt var vi tacksamma över jaktlyckan.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!