Jakthundskoland – Skotträna din jakthund

2019-08-22

Jakthundskoland – Skotträna din jakthund

Mattias Westerlund, från Hundskolan Vision och Webdog, är en erkänt skicklig dressör och instruktör som har hela världen som arbetsplats. Varje månad delar han med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt. Den här gången var temat skotträning och skott – en signal som hundar lätt tar till sig; både positivt och negativt.

Jakthundskoland – Skotträna din jakthund

Mattias Westerlund, från Hundskolan Vision och Webdog, är en erkänt skicklig dressör och instruktör som har hela världen som arbetsplats. Varje månad delar han med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt. Den här gången var temat skotträning och skott – en signal som hundar lätt tar till sig; både positivt och negativt. [Text & foto: Mattias Westerlund]

skotträna

Den inlärningsmetod som Hundskolan Vision varmt  rekommendera vid skott är habituering. Det fungerar på alla hundar  oavsett ras eller ålder och går till på följande sätt:

Ha valpen/hunden på en plats där hunden har varit ett flertal tillfällen utan att något speciellt har hänt, exempelvis en rastslinga. Den första gången en hund skall höra skott skall det vara ljust ute och hunden ska ha hunnit rasta av sig lite. Placera en skytt 100 meter bort med vinden mot skytten, vandra ner mot skytten, ring en signal till skyttens mobiltelefon, på ljudlös, en signal betyder skjut. PANG! Det viktigaste här är att du inte reagerar som förare alls utan fortsätt att gå i sakta mak, men studera hunden! 

Man kan också köpa en CD-skiva med ljud av skott som man vänjer med.

Kanske for öronen upp men genom att du inte reagerade så reagerar heller inte hunden nämnvärt. En signal till utan prat i mobilen och nästa skott och så vidare. Den första gången skjuter man ett skott och sedan avslutar man. Sedan kan man skjuta några skott efter varandra. MEN kom ihåg att ta många små steg, inte 100 skott efter varandra – utan sprid ut det över några dagar.

Beroende på vilken ras ni har så är det också avgörande hur nära ni måste komma skottet utan att hunden skall reagera nämnvärt. Dock skall alla hundar skottränas. Det gör att sällskapshundar i städerna bättre tål en avgassmäll från en bil eller ett skott eller till och med klarar av en smällare bättre. För en hund som blivit skottränad kan den, även om den skulle bli berörd vid något tillfälle, lättare övervinna denna berördhet. En jakthund av de drivande raserna ska vara van vid skott inom tio meter, likaså älghundar. Fågelhundar av stående, stötande och apporterande raser skall vara vana vid skott i deras absoluta närhet.

Att tänka på

Ljuddämpare är ett bra hjälpmedel även vid skotträning för våra hundar. Tänk på att spara jakthundarnas hörsel genom att använda ljuddämpare. Men tänk också på att börja, till exempel, att använda knallpåk. Det är licensfritt och gör att ni kan träna på skott. Börja träna med en .22-a och träna hunden så att den även klarar ett klass 1-vapen innan ni ger er ut på jakt. 

Tänk också på att, när du smyger in på den ställande hunden som står och skäller på vildsvin, älg eller annat vilt, att du gärna är inne en stund så att hunden verkligen är medveten om din närvaro innan skott avlossas. Tänk även på att det kan vara bra, inför ansmygning på ståndskall, om hunden även tidigare har sett hur du har bytt skepnad när du har övningsskjutit, till exempel burit en mask i kamouflage eller kamouflagekläder.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!