Ad

Bockjaktspremiär med hund?

Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som varje månad delar med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången blickar han framåt mot bockjaktspremiären, givetvis i sällskap av hund!

Kan hunden vara en god jaktkamrat även på bockjakten? Absolut! Men då måste hunden vara lydig och tränad för uppgiften innan vi tar ut den. Vi ska ha en hund som kan sitta still och iaktta vilt om vi sitter på pass, men vi ska också kunna ha en hund som tyst smyger med i fot. Detta kräver träning och det ska vi ha gjort innan jakten börjar.

Bra att tänka på är att du ska kunna lämna hunden på ett ställe en kortare stund, och att den kan vara lugn och passiv där. Oavsett om vi är ute efter den skygga skogsbocken som försiktigt kommer fram i en skogsglänta, eller om vi under pyrschen smyger fram över de öppna fälten så är det så att hunden ser rörelsen eller känner vittringen av ett vilt mycket tidigare än vi. Många gånger kan du läsa av hunden snabbare än du själv uppfattar viltet, och efter ett välriktat skott, även om bocken gör en liten rush ett 30-tal meter, så är hunden en god hjälpreda för att hitta det här viltet i ett snår eller i högt gräs.

Steget före jägaren

Förutom en bra handkikare, ett väl inskjutet vapen och en väl anpassad kula, när man spanar av de öppna fälten och väl ska smyga så kan en bra hund uppfatta långt före jägaren om det finns nytt vilt mellan dig och det vilt du tänkt smyga dig på, eller om ett vilt har hunnit förflytta sig, eller om det finns en annan bättre bock än den du tänkt smyga an. Många gånger ligger hunden steget före jägaren. Hundar som får vara med på det här vid några tillfällen, och där man även lyckas fälla några vilt, förstår snabbt konceptet och blir ofta bra hjälpredor vid den här typen av jakt.

I och med bockjakten går startskottet för många jaktliga upplevelser under hösten. Happy hunting!

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-08-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.