Ad

Jakthund skjuten av förbipasserande jägare

För en vecka sedan sköts en jakthund, som befann sig inne i en kohage, ihjäl av en förbipasserande jägare. Enligt uppgift tog mannen till den drastiska åtgärden efter att ha misslyckats med att locka bort hunden som vid tillfället hade bitit sig fast i mulen på en ko.

Händelsen inträffade på en gård i de södra delarna av Östergötland i förra veckan och utreds nu.

– Det jag kan berätta är vad som framgick vid de första förhören som hölls av poliser som kom till platsen. En jägare som passerade hagen observerade en hund som attackerade en ko, eller möjligtvis en kviga, genom att bita den i mule och huvud, säger Mikael Franzen, förundersökningsledare i Motala.

Han berättar att mannen med lock och avledande manövrar få hunden att släppa taget om mulen. När det inte gick tog han till det som han såg som en sista utväg och sköt hunden. Mikael Franzén berättar nu att han måste betrakta händelsen ur flera aspekter.

– Det här är inte ett vardagsärende för mig och jag måste betrakta händelsen ur flera aspekter. Även om jag inte tror det kan det röra sig om misstanke om skadegörelse mot mannen som sköt hunden, vilket är benämningen när det handlar om djur. Man kan också tänka sig att han handlade i nöd, eller att han kan stödja sig på lagen som reglerar vad man får göra om en hund skadar tamdjur, beroende på vilket ansvar han har eller ansåg sig ha för djuren i hagen. Jag vill också titta på vilket ansvar hundägaren har för det inträffade, säger han.

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-12-14

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.