Jakten på vargfleecen i humoristisk Facebook-grupp

2021-03-10

Jakten på vargfleecen i humoristisk Facebook-grupp

I Facebook-gruppen Vargfleecens Nya Vänner samarbetar drygt 6 000 medlemmar med det gemensamma målet att utrota klädesplagget vargfleece från Sveriges gator. Geväret är utbytt mot kameran och ”bytena” ackompanjeras med humoristiska bildtexter.

– Kortfattat kan vi väl säga att vargfleece inte är ett särskilt smickrande plagg, på någon, och det är vår uppgift att utrota vargfleecen genom skyddsjakt. Dock är ju detta helt harmlöst eftersom ett skott i själva verket är ett foto och även om de flesta i sällskapet tar jakten väldigt seriöst så är humor den stora grundstenen, säger gruppens admin, Björn Tillaeus.

Björn Tillaeus berättar att han, trots att han gärna skulle vilja, inte kan ta åt sig äran för gruppen som snabbt vuxit i popularitet. Tidigare fanns det nämligen en grupp som hette Vargfleecens vänner som var exakt som den som nu lever vidare i samma anda – och med Björn som admin.

– Gruppens skapare tog beslutet att lägga ned gruppen och var inte intresserad av att låta någon annan ta över, säger han.

Och fortsätter:

– Jag såg vilket stort intresse det fanns för fortsatt jakt och valde därför att skapa denna nya grupp som döptes till Vargfleecens Nya Vänner och bjöd in samtliga medlemmar från den gamla gruppen.

 

”Där stod han, på lampavdelningen på Ikea mitt i ett telefonsamtal och beklagade sig över hur någon kapat hans konto efter att han hade givit ut sina person-och-kortuppgifter tidigare under dagen. Nu behöver han inte oroa sig längre. Jag satte PANG-T för hans bekymmer. IKEA Kungens kurva – SÄKRAD!”

 

Hängivna medlemmar

Bildtexterna är skrivna med stor portion humor och är överlag väldigt underfundiga. Dessutom är det tydligt att de ofta följer en viss mall, något som Björn berättar är ett resultat av att humoristiska och välskrivna inlägg har fått mycket uppmärksamhet, vilket i sin tur har skapat en vilja bland gruppens jägare att själva bidra.

– Att på ett humoristiskt sätt komplettera sin bild med en välskriven text gör att gruppen blir mer intressant för våra medlemmar och det lockar även nya medlemmar, säger Björn Tillaeus som tycker att medlemmarnas hängivenhet är det bästa med gruppen.

– Vi har medlemmar som på riktigt ger sig ut enbart för att jaga vargfleece för att sedan lägga ner tid och energi på att skriva en riktigt bra historia till bilden. Sedan är gruppen väldigt självgående.

Trivs bra som jaktledare

Björn TillaeusReglerna är enkla och tydliga och majoriteten av alla medlemmar hjälper till för att reglerna ska följas och är snabba på att uppmärksamma mig om de få regelbrott som sker. Björn trivs bra i rollen som admin, eller jaktledare som han föredrar att kalla det.

– Min roll är att se till att publicerade bilder följer gruppens regler och att i sällsynta fall tillfälligt eller permanent stänga av medlemmar som inte följer reglerna. Normalt innebär ett regelbrott endast en varning, men allvarliga eller upprepade förseelser kan leda till avstängning. Gruppens regler benämns som jaktregler och är högst inofficiellt och ironiskt beslutade av Länsstyrelsen. Reglerna är egentligen väldigt enkla: Man får endast skjuta levande vargfleece och med skjuta menar vi att ta en bild, och med levande menar vi att vargfleecen ska bäras av en fysisk person.

Bäraren ska censureras om ansiktet är synligt och endast egentagna bilder är tillåtna i gruppen.

– Vissa vådaskott fäller både lapphundar och indianer men det resulterar i ett par dagar i frysboxen innan man är välkommen att jaga igen, säger Björn Tillaeus.

Vad har ni fått för reaktioner?

– De allra flesta är positiva, eftersom människor har humor. Visst finns det folk som tycker att det vi gör är tramsigt, men det är nog för att de inte ser humorn i det. Eller så har de en vargfleece hemma i garderoben…

Den humoristiska gruppen växer stadigt och har även börjat få lite uppmärksamhet i podcaster och i radioprogram.

– Vi ser det som en bekräftelse på att vi gör något bra, säger Björn Tillaeus och avslutar med en strikt uppmaning till alla som är sugna på att fuska sig in i gruppen.

– Köp inte en vargfleece med förhoppningen att få se dig själv i gruppen. Vi känner igen ett får i ulvakläder, så att säga, säger Björn Tillaeus.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Elmia Game Fair är tillbaka

Det har gått några år sedan senast, men nu är det snart äntligen dags för Elmia Game Fair igen. Den 18-20 maj är det åter

Åtelkameror

Vildmarken testar: Spypoint FLEX

Alla jägare vet vikten av att ha en pålitlig viltkamera – och är man dessutom teknikfantast, som Vildmarkens Stefan Vänersand, så är det lätt att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!