Ad

Jakten på jakten

Föredrar du jakten på jakten och förmånligare priser eller komfort till lite högre kostnad när du bokar din jaktresa? Frederik Bülow har tittare närmare på vad som är viktigt för jägare världen över när det ska arrangeras en jaktresa till en ny destination. [Text & foto: Frederik Bülow]

This is a landscape image of African savannah and a mountain range in Northern Namibia, close to Palmwag. This African landscape has beautiful colors at sunset. There are no people or animals in this image.

Att jaga har alltid varit en viktig del av mänskligheten. Det började som en nödvändighet för mänsklighetens överlevnad, och övergick till att bli ett verktyg för att skydda ett stort antal djurarter. Du kanske frågar dig hur jakt kan skydda djuren? Det finns inget kort svar på den frågan, men här är en liten del av svaret som dessutom kommer leda till varför det är viktigt för oss människor att utforska världen med ett gevär eller en båge i handen.

Den välkände amerikanske psykologen Abraham Maslow hävdade att allt mänskligt beteende beror på kopplingen mellan motivation och behov, så där jakten började som en fråga om fysiska behov av att få mat på bordet har gått över till att bli ett behov av självförverkligande. I Maslows behovstrappa utgör just självförverkligande toppen av vad vi kan uppnå som människor och beskriver behovet av att klara personliga prestationer. För majoriteten av den mänskliga befolkningen är jakt numera en hobby / livsstil som fyller oss med en känsla av glädje, spänning och frihet som leder till personliga prestationer i enlighet med Maslows modell.

För att ta våra behov av personliga prestationer genom jakt till nästa nivå så väljer många att utforska jaktens värld genom att resa till utländska destinationer. 

Big business

Att besöka en ny och outforskad destination med ett gevär eller en båge i handen är för många en viktig del av att vara en jägare. Jaktturism är numera big business runt om i världen och bidrog 2018 med mer än 341 miljoner US-dollar till den sydafrikanska ekonomin – och sysselsätter mer än 17 000 personer. Jaktturism har inte bara en enorm inverkan på Sydafrikas ekonomi utan också på skyddet av vilda djur. När du lägger ett högt pris på en specifik trofé blir det en värderad tillgång för lokalbefolkningen att tjäna pengar och därför har de ett intresse av att skydda det så att utländska jägare kan betala priset. Det pris som betalas kommer främst att skydda arten så att lokalbefolkningen kan tjäna ännu mera pengar i framtiden.

Så för att svara på frågan ovan, ”hur kan jakt skydda djuren?”, så måste vi lyfta jaktturismen som en stor faktor vad gäller bevarandet av de vilda djuren. Så länge som det finns jägare med behov och motivation att förverkliga sig själva genom att betala lokala outfitters för att få komma och jaga så finns det hopp för inhemska arter runt om i världen.

Vilket är det bästa sättet att boka en jaktresa?

Låt oss titta närmare på vad som är viktigt för jägare världen över när det ska arrangeras en jaktresa till en ny destination. Genom mitt arbete inom jaktresebranschen så har jag pratat med tusentals jägare och några hundra lokala outfitters. För att få bästa möjliga uppfattning om vad som är viktigt såväl för jägare som för outfitters när de bokar en jaktresa så har jag gjort ett par undersökningar med över 1100 deltagare vilket gav intressanta resultat. Jag kommer dela med mig av ett som är väldigt relevant i nuläget när globaliseringen och digitaliseringen har öppnat upp för nya sätt att hitta och boka jaktresor. 

Pris och referenser från andra jägare är de överlägset viktigaste faktorerna när en jägare vill boka en jaktresa. Just det kanske inte kommer som en stor nyhet, men det som kommer härnäst är desto mer intressant. Det är viktigare för jägare att ha direktkontakt med outfittern (59 %) än att bli assisterad av en lokal mellanhand på det egna modersmålet (41 %) när man bokar en jaktresa.  Det är ingen tvekan om att resultatet är en följd av globaliseringen och digitaliseringen där det nu är vanligare att man forskar och söker information själv genom att använda internet. 

Google har gjort det väldigt lätt att söka och finna obegränsat med information om outfitters, men det är begränsat till att man bara hittar dem som är online. Många outfitters har ingen hemsida, är inte aktiva på sociala medier och vill inte använda en dator, något som gör det omöjligt att hitta dem, ifall du inte hittar dem på en jaktmässa. 

För att komma runt det problemet så har nya digitala koncept skapats, som exempelvis www.rainfordhunting.com, som marknadsför lokala outfitters via digitala kanaler så att jägare över hela världen enkelt kan hitta och kontakta dem. Alla känner säkert till liknande bokningsportaler från den traditionella resebranschen som Hotels.com, AirBnB, Trivage och liknande. Anledningen till att dessa plattformar har blivit så stora beror på dessa fördelar, där den största är att du kan spara mycket pengar på att boka direkt med den lokala leverantören. Detsamma gäller för att boka en jakttur direkt med den lokala outfittern.

Om du, precis som majoriteten, vill kommunicera direkt med outfittern så finns det många fördelar med direktkontakt. Först och främst så sparar du pengar genom att ta bort mellanhanden, den traditionella jaktbyrån, vilket ger ett påslag på den lokala outfitterns prisnivå. Påslaget är ofta mellan 15–30 % vilket kan vara mycket med tanke på det genomsnittliga priset på jaktresor i allmänhet.

För det andra, när du arrangerar en jakttur direkt med outfittern så kommer dina förväntningar att matcha och överensstämma bättre med den person som är medveten om den riktiga chansen att lyckas till skillnad från en säljare som jobbar på provision. Dessutom finns det många berättelser om jaktresor som blivit misslyckade på grund av felaktig utrustning, som kunde ha undvikits om den hade arrangerats direkt med outfittern. Outfitters är lika måna som du om att jaktresorna ska bli lyckade.

Slutligen så är det alltid betryggande och skönt att ha en aning om vem som hämtar upp dig på flygplatsen och vem som du ska tillbringa de kommande 7 – 10 dagarna med. Att skapa en relation med en outfitter och/eller guide innan jakten startar kan vara skillnaden mellan en framgångrik och en misslyckad jaktupplevelse.

Men trots att det låter som att en direktkontakt med den lokala outfittern är den rätta vägen att gå när du bokar din nästa jakttripp så är behovet av en traditionell jaktbyrå fortfarande relevant.

Med en traditionell jaktbyrå får du support på ditt modersmål när du bokar jaktresan och du kommer ofta att ha någon slags garanti om den lokala outfittern går i konkurs. När du bokar en jaktresa direkt med outfittern så måste du dessutom boka flygbiljetterna själv, eller få outfittern att göra det åt dig. Så om du inte är bekväm med att boka en flygbiljett själv, är en traditionell jaktbyrå en bra idé.

Nästa gång du bokar din jaktresa, fråga dig själv vad som är viktigt; spänningen i ”jakten på jakten” och pengarna du sparar genom att boka direkt med outfittern, eller komforten med att få allt uppdukat till ett högre pris.

Vad du bör tänka på när du bokar din nästa jaktresa

  • Du bör välja en traditionell jaktbyrå om:
  • Du vill ha support från en säljare på ditt eget modersmål
  • Du inte känner dig bekväm med att själv boka en flygbiljett
  • Du i vissa fall vill ha garantier gentemot konkurs
  • Du ska välja att direktboka med outfittern om:
  • Du vill spara upp till 30 procent av totalkostnaden
  • Du vill matcha förväntningarna vad gäller utrustning och framgångsgrad med den lokala guiden på ett annat sätt
  • Du vill veta vem du ska jaga med och ha full kontroll över arrangemangen 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-01-20

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.