Jakten på ett aktivt och meningsfullt liv utanför jaktsäsongen

I den här artikeln lyfter Jimmy Låås från Jägarnas Riksförbund vikten av både mental och fysisk aktivering för sina jakthundar, hela året om. Tack till våra vänner på Svedea som låter oss publicera artikeln!
I den här artikeln lyfter Jimmy Låås från Jägarnas Riksförbund vikten av både mental och fysisk aktivering för sina jakthundar, hela året om. Tack till våra vänner på Svedea som låter oss publicera artikeln!
2023-07-13

Jakten på ett aktivt och meningsfullt liv utanför jaktsäsongen

I den här artikeln lyfter Jimmy Låås från Jägarnas Riksförbund vikten av både mental och fysisk aktivering för sina jakthundar, hela året om. Tack till våra vänner på Svedea som låter oss publicera artikeln!

Vi har många jakthundar i vårt avlånga land: olika raser, olika åldrar och framför allt olika individer. Det som dessa hundar oftast har gemensamt är att de älskar att jaga. Men för de flesta av våra fyrbenta jaktkamrater är den tid på året som de faktiskt får jaga ganska kort, cirka 4–6 månader. Den största delen av sina liv är de som vilka andra hundar som helst. Eller är de inte det?

Det är alltså bara en liten del av året som vi ägnar oss åt jakt med våra jakthundar, och med de flesta bara vissa helger. Det innebär att många av dem gissningsvis jagar cirka 25 dagar per år. De är alltså jakthundar i sinnet, men får inte jaga 340 dagar per år. Att vi inte jagar mer med dem, men ändå avlar på så bra jaktliga egenskaper som möjligt, innebär att vi som jakthundsägare har ett stort ansvar att aktivera och stimulera våra hundars medfödda egenskaper under hela året för att hundarna ska må bra och vara mentalt balanserade.

Jag kommer här att ge några tips på vad jag gör med mina jakthundar när det inte är jaktsäsong, för att hålla hundarna friska, starka och lyckliga. Och för att stärka banden mellan oss så att vi går in i jaktsäsongen som ett team.

Daglig aktivering

Jag brukar dela in min dagliga aktivering i två delar ”mental aktivering” och ”kondition/styrketräning”. Här skriver jag främst om den mentala aktiveringen, som även om den kan innehålla fysisk ansträngning i första hand har till syfte att skapa en mentalt stimulerad och balanserad hund. En balanserad hund som inte har för stor negativ stress kommer att vara en ”bättre kompis” och dessutom löpa mindre risk för ett flertal sjukdomar.

Ofta är det tiden och inte viljan som gör att många av våra hundar får för lite aktivering. Därför är mitt främsta tips att göra de ”vanliga” promenaderna mer intressanta. Gå i skogen och låt hunden balansera på omkullfallna träd, hoppa över grenar eller leta köttbullar och leksaker i buskar. Bara fantasin sätter gränser för hur vi kan göra våra promenader mer stimulerande. För många hundar kan det till och med räcka att ofta gå på nya ställen med andra dofter för att de ska bli lite trötta i huvudet.

Något som man också kan träna under promenaderna, men som bör tränas flera gånger om dagen i korta pass, är lydnad. Även om du känner att din hund kan den lydnad som ni behöver är det nyttigt för hunden att ständigt lära sig nya saker och utmanas mentalt. Lär den gärna lite cirkuskonster. Det är inte bara roligt och nyttigt för hunden, det skapar också starkare band mellan er.

Viktigt med nosövningar

Den, enligt mig, kanske viktigaste aktiveringen involverar nosen, som till exempel att spåra eller leta efter saker. Det är viktigt för alla hundar att få jobba med nosen, men kanske extra viktigt för våra jakthundar.

Jag använder mig av tre typer av nosaktivering för mina hundar; leta föremål, spårarbete och doftdiskriminering.

Framför allt när mina hundar är unga, skadade eller om vädret gör att husse inte vill gå ut så gömmer jag föremål eller godis inomhus som hundarna får leta efter. Det går alldeles utmärkt att göra utomhus också, Jag väljer att göra det inomhus för att jag har en bra inomhuslokal att vara i, men också för att jag inte vill att hundarna letar efter saker eller äter sådant som de hittar ute i skogen.

Att spåra är naturligt för hunden och alla hundar kan det. Vi måste bara tala om för dem hur och vad vi vill att de ska spåra. Även i det här fallet är det viktigt att variera träningen – spårets längd, liggtid och underlag – så att det hela tiden blir en utmaning för hunden, en utmaning som den dock ska klara varje gång.

Utöver att leta saker och spåra så tränar jag doftdiskriminering med mina hundar. Dels för att det är en bra mental aktivering, och dels för att jag använder träningen till att få hunden intresserad av till exempel en specifik viltart eller för att den ska markera blod.

Mer balanserad hund

Om jakthunden får tillräckligt med mental stimulans, och även tillräckligt med fysisk träning, så kommer hunden att bli en mer balanserad individ. Då blir också hundägandet både roligare och enklare. Det finns ju dessutom ingen bättre känsla än att se sin ”nöjda” hund kura ihop sig i soffan och bara njuta.

När du börjar aktivera din jakthund året runt, så kommer tiden mellan jaktsäsongerna att kännas kortare och mer innehållsrik.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!