Jakten ledde in Siri Myhra på rätt spår igen

2019-12-12

Jakten ledde in Siri Myhra på rätt spår igen

Under flera år brottades den norska jaktprofilen Siri Myhra med narkotikaproblem. Men det blev snabbt bättre när hon introducerades för jakten – och nu är hon själv en stor influencer och förebild för många unga jägare. [Text: Magnus Skoglund & Foto: Staffan Johansson]

– Så här i efterhand har jag förstått att timmarna i skogen, en ny och bra miljö och massa adrenalin, på ett sunt vis, var en viktig del för att hålla mig borta från missbruket, säger Siri Myhra.

Vi träffar Siri i Pålsboda i Sverige, där hon är inbjuden på en årlig jakt tillsammans med Varmevest. Hon berättar att det är första gången som hon är med på svensk drevjakt efter hjort och vildsvin. Siri bor i Alta längst upp i Norge och där är det främst andra jaktformer som gäller.

– Där uppe i norr är rävjakten den jakt som det är lättast att få tillgång till, och något som jag har blivit väldigt förtjust i, berättar Siri Myhra strax efter att en förbipasserande dovhjort försvunnit ur synhåll.

Blev besatt

29-åriga Siri berättar att hon själv har fyra hundar och att hon just nu tränar älgspårning med minstingen, en nio månader gammal jämthund.

– Det ska bli väldigt kul att se hur han fungerar under nästa år, säger hon. 

Hennes familj jagar och redan som liten var hon intresserad av skytte. Men det var först för sex år sedan som hon och en väninna bestämde sig för att lösa jaktlicensen – och sedan dess har hon, som hon själv uttrycker det, varit besatt.

– Mitt liv idag består av jobb, familjen och jakt, säger hon och fortsätter:

– Jag jagar så mycket jag hinner och allt som jag kan jaga, och ofta då som sagt räv.

Lett in på rätt spår

Jakten har betytt mycket för Siri, inte minst hjälpte det henne att komma in på nya och bättre vägar, bort från de narkotikaproblem som hon fick i de sena tonåren.

– Jag valde en väg som inte var bra för mig och jag hade problem med drogerna dagligen under fyra års tid, säger Siri Myhra.

När jakten kom in i bilden så blev det en positiv spiral. Så småningom började Siri dela med sig av sina upplevelser på sociala medier. Responsen var god – och stor – och numera är Siri själv en stor jaktprofil med till exempel över 20 000 följare på  Instagram – och därmed är hon själv på ett sätt en förebild för den yngre generationen.

– Jag tycker det är kul att många av mina följare är unga tjejer som också håller på med jakt. Det ger mig mycket motivation, berättar Siri som trots sin popularitet inte har något högre mål eller plan med sitt konto, förutom den sociala aspekten.

– Allt jag vill är att dela bilder och erfarenhet med andra, knyta nya kontakter och bekanta mig med andra jägare. 

En annan fördel med att ha ett stort konto är att möjligheterna till samarbeten ökar, som exempelvis den här dagen. 

– Varmevest arrangerar jakt i Sverige varje år för sina ambassadörer, något som jag uppskattar och som gör att vi ambassadörer får ett större nätverk och får uppleva jakter som vi inte får i Norge. Det är ett superbra initiativ, säger Siri Myhra.

– I Finnmark har vi exempelvis inte tillräckligt stort bestånd av rådjur för att kunna jaga, säger hon.

Vad brukar du mer jaga när du är hemma?

– Då brukar jag och min engelska setter vara ute på ripjakt, han är en duktig fågelhund och vi skjuter en hel del varje år. 

– Jag har även en rävåtel och många nätter tillägnas just rävjakt. Hittills i år har jag skjutit elva stycken, varav tio av dem på åteln, säger Siri Myhra.

Och fortsätter: 

– Jag har även börja locka lite på räv, men det är en jaktform som jag behöver mer träning i, säger Siri när vi vandrar vidare.

Och innan vi skiljs åt får hon frågan ifall hon har någon drömjakt kvar på sin önskelista.

– Min allra största dröm är att jaga vapiti, ett stort hjortdjur, i Kanada. Björn, lodjur, järv, varg och andra jaktbara rovdjur står också högt på önskelistan. Det är en otroligt spännande jakt som ger lite extra adrenalinpåslag, avslutar Siri Myhra. 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!