Ad

Jaktarrangemang med guldkant på Sturefors Egendom

Nyligen packade jag väskorna för att åter ge mig ut på nya jaktäventyr. Tillsammans med en grupp glada jägare åkte vi till Sturefors Egendom, strax utanför Linköping. Där skulle vi få en upplevelse som bestod av så mycket mer än bara jakt.

IMG_0123sv (Medium)

Två mil söder om Linköping, vid Rengens strand och omgiven av den vackra östgötska naturen, ligger Gamla Slottet, Bjärka-Säby. Här bjöds det på eleganta middagar under de två dagar som vi tillbringade där. Det skulle bli en upplevelse som jag och många med mig sent kommer glömma. Arrangemanget, med allt från trerättersmiddagar och vackert boende, i sällskap med trevligt sällskap gjorde resan till något utöver det vanliga. Den första dagen tillbringade vi vid vackra vattendrag för att avnjuta andjakt av högsta klass. Nästa dag skulle vi få vara med om drevjakt på dovhjort och vildsvin.

Jakten förenarIMG_0526 (Medium)

När man åker på godsjakter likt denna möter man allt oftast människor man kanske aldrig skulle möta annars. Här blandas allt från värmländska tidningsredaktörer som jag själv med chefer över multinationella företag. Vid sådana här tillställningar görs ingen skillnad och ett gemensamt intresse och förhoppningar inför vad som komma skall förenar alla som medverkar. Personligen är detta något som jag uppskattar väldigt mycket med jakten – oavsett bakgrund kan man snabbt finna gemenskap och glädjas tillsammans runt brasan efter en lyckad såt.

Korta klipp från andjakt from Staffan Johansson on Vimeo.

Första dagen

Första morgonen samlades vi på Sturefors Egendom. Vi gick igenom dagen med vår jaktledare och fick en genomgående plan för dagen, säkerhetsföreskrifter och annat för att sedan bege oss för dagens första aktivitet – uppvärmning vid skjutbanan! Eftersom dagarna fortfarande är långa föreslogs det att vi skulle ta ett par timmar på skjutbanan innan jakten började. Detta var nyttigt och uppskattat eftersom gräsänder kommer med rejält med fart! Det small i hundratal och antalet skratt var inte långt efter under morgonens övning. När alla var varma i kläderna och en kopp kaffe var avnjuten var det dags att bege sig mot dagens första viltvatten.

IMG_0181 (Medium)Vi delades upp i mindre grupper för att ställas ut så snabbt och effektivt som möjligt runt om vattendraget. En av de viktigaste reglerna vid så kallad uppflogsjakt är att man inte får skjuta när det är under 45 graders vinkel. Pipan ska med andra ord alltid peka uppåt då du har passgrannar, hundförare och inte minst hundar runt omkring dig. När man ska svinga med änderna i sina blyga 80 kilometer i timmen kan man dessutom lätt tappa fokus på vad som finns bakom och då är det viktigt med säkerheten.

Vi placerades bakom ett gömsle intill vattendraget och jakten satte igång med hornsignal. Hundförare stötte i lugn takt upp änder i vassarna och de passerade snart de utställda skyttarna. Fällda fåglar apporterades under jaktens gång av erfarna apportörer. Det är en väldigt rolig jaktform där skyttarna ges åtskilliga skottchanser och det dröjde inte länge förrän det flög änder kors och tvärs ovanför våra huvuden.

Det var ingen tvekan om att morgonens skytteövning hade varit positivt för gruppen. Det small mycket, men jag imponerades över skyttet laget runt. Dagen fortsatte med lagom tempo och i lugn och ro fick vi tillfälle att njuta av vackert väder, rolig jakt och inte minst trevligt sällskap.

Förväntan inför dag tvåIMG_0380 (Medium)

Dag två stod för dörren och drevjakt på dovvilt och vildsvin stod på schemat. Efter samlingen var det skarpt läge direkt. Den här dagen blev det ingen uppvärmning på skyttebanan. Vi hade mycket mark att jaga över och ingen tid att spilla. Säkerheten påpekades i allra högsta mån och arrangören gick igenom dagens planering och tilldelning. Även den här dagen delades vi upp i grupper och snart begav vi oss iväg. Jag fick ett pass ganska nära intill ett av de vattendrag där vi hade jagat änder vid dagen innan.

Jag smög upp i mitt torn och fyllde min Blaser R8 Success med Norma Ecostrike i 7 mm Remington Magnum. Sedan lutade jag mig tillbaka och njöt av lugnet – och de de snattrande änderna i viltvattnet intill.

Kapital dovhjort from Staffan Johansson on Vimeo.

 

Första skottetIMG_0630 (Medium)

Jag hör snart på radion att första såten är igång. Förväntningarna stiger i takt med pulsen och det dröjer inte länge förrän det börjar braka i skogen framför mig. Ännu har inga skott hörts och jag börjar fundera om det kan vara någon av hundarna som redan tagit sig till mitt pass? Det visar sig strax därefter att så inte är fallet. Istället såg jag en kapital dovhjort som trippade ned för backen intill mitt pass. Först vek den bort från mig, men ångrade sig snart. Den kom ut vid våtmarken framför mig. Jag visslade till och den stannade till. Skottet gick och hjorten föll på plats. Det kändes som att tiden stod still. En varm känsla inföll och jag var torr, nästan salivlös, i munnen när jag i radion talade om att en kapital hjort låg.

Under första såten fälldes både hjortar och vildsvin. Jag fick dessutom även ett vildsvin på pass, som tro det eller ej valde att simma över viltvattnet innan den gav mig skottillfälle.

Lyckad jakt

Under dagen presenterades det vilt för mig på varje såt, rådjur, vildsvin och hjortar. När sista såten var avblåst var det en glad samling jägare som samlades kring viltparaden. Historier från dagen utbyttes, gratulationer spreds och bilder fotograferades. Jag talade med flera av jägarna som deltagit och de var överens om att jakten på Sturefors Egendom är ett av Sveriges bäst anordnade jaktarrangemang som varmt kan rekommenderas.

IMG_0489 (Medium)

Vill du också jaga på Sturefors eller Bjärka-Säby Egendomar?
Tveka inte på att kontakta dem via jakt@stureforsgods.se för mer information.

Se hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 1 2017:

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-01-12

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.