Ad

Vill erbjuda jakt för alla

Med projektet Jakt för alla vill Svenska Jägareförbundet öka tillgängligheten för bland annat människor med funktionsvariationer. Nyligen arrangeras en prova-på-dag i Värmland. [Text: Magnus Skoglund / Foto: Staffan Johansson]

Jakt för alla


– Vi vill visa att det är möjligt för flera, säger Marcus Jardler som tillsammans med Rikard Södergren är initiativtagare till Jakt för alla.

Vid samlingsplatsen i Segerstad är Marcus Jardler i full färd med att lasta av två fyrhjulingar. Jakten har alltid varit en stor del av hans liv och redan som tioåring var han med ute i skogen och jagade. 1995 var han med i en trafikolycka, men det har inte stoppat honom från att fortsätta utöva det han älskar. Han fortsatta jaga, fast nu från fyrhjuling. Han berättar att han hade tur som kom in i ett jaktlag där det funkade bra, men att han genom jobbet på Rullarnas personliga assistans ofta kommit i kontakt med människor haft funderingar på hur man ska gå till väga. Han började då spåna på ett projekt som kunde visa att det var möjligt för flera att börja jaga. Resultatet blev Jakt för alla.

– Vi ville visa att det går att jaga trots att man sitter i rullstol och det var så som Jakt för alla blev verklighet, säger Marcus Jardler och berättar att det idag finns fler möjligheter för jaktintresserade människor med funktionsnedsättning.

– Med E-jakten kan man ta sin jägarexamen på distans. Sitter man i rullstol och har svårt att exempelvis skjuta på löpande älg så kan man få hjälp att skjuta upp med de förutsättningar man har.


Gemenskapen viktig

Gemenskapen inom jakten är omtalad och det var också ett av målet med projektet redan från början.
– Man skulle kunna följa med och sitta bredvid en jägare, bara för upplevelsen och för att få en känsla kring om det här är någonting som skulle vara roligt att fortsätta med. Jakt bygger så otroligt mycket på gemenskap, säger han.

Och fortsätter:

– Det har hänt mycket de senaste åren för den här målgruppen. Det finns jaktresor som är välorganiserade och välskötta. Med Jakt från alla så arrangerar vi exempelvis jakter från Malmö till Kalix. Problemet har snarare varit att nå ut till målgruppen. Man är välkommen även om man inte är jägare men vill prova på eller bara delta i gemenskapen och komma ut i skogen och få lugnet och samtidigt spänningen med jakten. Bara att äta utomhus är ju gött, berättar Marcus Jardler.


Lovord till ForshagaAkademin

Marcus är glad över att de har fått kontakt med viltvårdslinjerna. Den här dagen var det eleverna på ForshagaAkademin som fick träna på att vara jaktledare och arrangörerna. En av deltagarna för dagen var Kenny Falkensvärd. 1986 var Kenny med om en trafikolycka och blev ryggmärgsskadad på kota tre, fyra och fem. Han berättar att han råddes till att söka ett kontorsjobb kort efter olyckan, men han kände tidigt att det inte var någonting för honom. Han älskade ju naturen och skogen. Han utbildade sig istället till konservator. 1989 tog han sin jägarexamen och han har sedan dess försökt jaga så mycket han hunnit med. Han var minst sagt nöjd med dagen i Segerstad.

– Först och främst är det väldigt bra att man vågar arrangera sådana här dagar. Många gör inte det utan oroar sig hur det ska gå. Jag är så imponerad att de fixar detta, säger Kenny Falkensvärd.

Och fortsätter:

– Det är så fantastiskt fina marker så bara det är en upplevelse i sig. Vi fick en fin jakt och det märktes att det var gediget genomtänkt utifrån våra olika förutsättningar. Allting fungerade och vi som satt i rullstol blev verkligen sedda och omhändertagna, säger Kenny Falkensvärd.

Skadan gör att balansen ibland inte är den bästa. Med hjälp av Marcus får han hjälp upp på fyrhjuling och väl där uppe är det inte några problem.
– Maskinen är stadig och jag håller mig i styret, säger han.


Hur går det när du lägger an?
– Jag är högerskytt och har därför lite svårt att skjuta på höger sida. Då faller jag liksom över. Man får kolla lite vilka skjutgatorna är innan passet. Sedan har jag även hjälp av ett skjutstöd på styret. I och med att jag inte har några magmuskler så orkar jag inte hålla geväret rätt upp och ner, berättar han.

Sex personer med funktionsnedsättning deltog under jakten i Segerstad. Ett rådjur fälldes för gänget. Och Kenny var positiv trots att han får andra året i rad sköt tomt.

– Det blir inget hattrick vad gäller den biten, det lovar jag, säger Kenny Falkensvärd och skrattar.

Fotnot: Jakt för alla arrangerar jakter från Malmö till Kalix. Mer information hittar man om man går in på www.jagareforbundet.se och letar sig fram till Jakt för alla.


Team Bearskins Jenny Kvarnström gästar på Vildmarkens redaktion för att jaga, ta bilder och föreviga dagen. Vill du tipsa oss om läsvärda reportage? Mejla magasin@vildmarken.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-01-11

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.